En Sıcak Konular

Aygün ve Kamhi vatandaşlıktan çıkarıldı!

17 Kasım 2007 10:36 tsi
Aygün ve Kamhi vatandaşlıktan çıkarıldı! Birisi ATO Başkanı Sinan Aygün... Siyasette de onu tanıyorsunuz... Ulusalcı söyleme sahip Aygün geçtiğimiz seçimlerde DP'den milletvekili aday adayı olmuş, ancak iş arapsaçına dönünce hemen ayrılmıştı. Diğeri ise Türkiye'nin önde gelen Musevi işadamı...

KKTC lideri Mehmet Ali Talat'ın 4 yıl önce muhalefet lideriyken açtığı çok tartışılan vatandaşlık davası sonuçlandı. ATO Başkanı Sinan Aygün ile işadamı Jak Kamhi'nin de aralarında bulunduğu 156 kişinin KKTC vatandaşlığı iptal edildi.

Yüksek İdare Mahkemesi, KKTC Bakanlar Kurulu’nun 2002-2003 döneminde verdiği vatandaşlıklarda usulsüzlük yapıldığını hükme bağladı.
 
KKTC lideri Talat, 2003 yılında muhalefet lideriyken,  2002 ve 2003 yılları arasında 15 ayrı Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilen çoğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 223 kişi aleyhine dava açtı.
 
Hala iktidarda bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi de (CTP), o dönemdeki liderleri Talat’a katılarak davacılar arasında yer aldı. 5 Şubat 2003 tarihinde açılan dava 4 yıl sürdü ve mahkeme geçtiğimiz çarşamba günü haklarında dava açılan 223 kişiden 156’sının vatandaşlığını iptal etti.
 
Talat’ın avukatı Emine Erk'e göre, Sinan Aygün’ün KKTC kimliğinde gösterdiği adres sahte çıktı. Davalılar arasında yer alan NET Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk’un vatandaşlığı ise geçerliliğini korudu.
 
Tetiği Sinan Aygün çekti
 
Talat’ın avukatı Erk dava açmalarına, ATO Başkanı Sinan Aygün’ün KKTC’de bir konferansta, KKTC kimliğini göstererek "Yarım saat içinde vatandaş oldum" demesinin neden olduğunu belirterek, "Kendisinden Allah razı olsun, bu sonucu almamıza yol açtı" dedi.
 
Annan Planı referandumu öncesinde Kıbrıs sorununda ‘Denktaş çizgisi’ takip eden Sinan Aygün, Talat ve CTP’nin büyük tepkisine yol açıyordu. Avukat Emine Erk, Sinan Aygün’ün adres olarak gösterdiği adresinin de sahte çıktığını belirterek, "Noter huzurunda yapılan yoklamada, bu kişinin bu adreste oturmadığı da tespit edildi" diye konuştu.
 
Kamhi ailesi de atıldı
 
Sinan Aygün, 29 Şubat 2003 tarihinde iktidarda bulunan Derviş Eroğlu liderliğindeki UBP ve Serdar Denktaş liderliğindeki koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş yapılmıştı.
 
Vatandaşlıktan çıkarılanlar arasında birçok ünlü isim bulunuyor. Sinan Aygün ile aynı Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık hakkı kazanan ünlü işadamı Jak Kamhi, Tüli Kamhi, Şinasi Kerim Kamhi ve Hayati Kamhi de vatandaşlıktan çıkarılanlar arasında yer aldı.
 
21 Ağustos 2002 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla gerçek ismi yerine sahne ismi vatandaşlık verilen ses sanatçısı Murat Göğebakan da vatandaşlıktan atıldı.
 
Besim Tibuk kurtuldu
 
KKTC’de turizm ve otelcilik alanında büyük yatırımlar yapan NET Holding’in sahibi Besim Tibuk da dava edilenler arasında yer aldı. Ancak CTP ve Talat 2 yıl önce Tibuk’un da aralarında bulunduğu 67 kişi hakkında açtıkları davayı geri çekti.
 
Bu nedenle Tibuk’un KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla verilen vatandaşlığı geçerliliğini korudu. Talat’ın avukatı Emine Erk, vatandaşlıkları iptal edilenlerden bir çoğunun başvuru dahi yapmadığını, adreslerin yanlış olduğunu, vatandaşlık başvurusu için gerekli olan sabıka kaydı gibi belgelerin de bulunmadığı ve bir çoğunun adının Resmi Gazete’de bile yayımlanmadığına dikkat çekti.
 
Denktaş: "Kamhi ve Aygün’ün büyük hizmetlerini gördük"
 
KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise, Jak Kamhi ve ATO Başkanı Sinan Aygün gibi isimlerin KKTC vatandaşlıklarının iptal edilmesini, "Çok ayıp ettiler. Bu kişiler Kıbrıs davasına büyük katkıları olmuş ve olmaya devam eden isimler. Türkiye’den gelen kardeşlerimizin vatandaş yapılmasını sindiremiyorlar, üzülerek izliyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor" dedi.
 
Denktaş, geçmiş dönemde Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilen Türkiyeliler arasında büyük hizmetler yapan şahsiyetler bulunduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
 
"Örneğin Sinan Aygün. Bir başka örnek ise Kamhi ailesi. Kamhi ailesi sadece Kıbrıs sorununa değil, Türkiye’nin tüm meselelerinde Yahudi lobisini harekete geçiren, onlara baskı yapan, Türkiye’ye hizmet eden bir aile. Cumhurbaşkanlığım döneminde bir çok konuda yardımlarını gördük. Hala da Kamhi ailesiyle görüşüyorum, mektuplaşıp, bayramlarda konuşuyoruz."
 
Denktaş, CTP işbaşına geldikten sonra da yine Bakanlar Kurulu kararıyla çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının KKTC vatandaşlığından çıkarıldığına dikkat çekti.



Bu haber 1,359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,805 µs