En Sıcak Konular

Türkiye uçak motoruna imza attı

16 Kasım 2007 23:32 tsi
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, geleceğin savaş uçağı olarak 9 ülke tarafından geliştirilen JSF projesinde 2010 yılına kadar iki motordan birinin seçileceğine dikkat çekerek, Türkiye Teknoloji Merkezi için atılan imzaya dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, geleceğin savaş uçağı olarak 9 ülke tarafından geliştirilen JSF projesinde 2010 yılına kadar iki motordan birinin seçileceğine dikkat çekerek, Türkiye'de ''bölgesel bir motor merkezi'' oluşturulması hedefine dönük şartları daha fazla sağlayacak firmanın avantaj sağlayacağını açıkladı.

Tusaş Motor Sanayi A.Ş. (TEI) ile yine bu şirketin ortaklarından General Elektrik firmasının ortaklaşa Gebze Serbest Ticaret Bölgesi'nde Türkiye Teknoloji Merkezi kurulmasına dönük anlaşma, iki şirketin yöneticileri tarafından bugün Ankara'da imzalandı.

Hilton Otel'de düzenlenen törende konuşan Milli Savunma Bakanı Gönül, 10 milyar dolarlık JSF projesinde sanayi katılımının 5-6 miyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini, şu an itibariyle Türk sanayisi tarafından alınması kesinleşmiş iş hacminin 5,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Projedeki ikinci en önemli aşamasının motor seçimi olacağını vurgulayan Bakan Gönül, F135 ve F136 olmak üzere iki tür motor bulunduğunu, bunlardan birinin 2010 yılına kadar seçilmesi gerektiğini hatırlattı.

Bu dönemde her iki motor üreticisiyle ortak çalışmalar yapılarak, Türkiye'nin uygun gördüğü sanayi katılımını ve yapacakları yatırımı müzakere edeceklerini belirten Gönül, ''Motorla ilgili seçimi yaparken, Türkiye'de bir üretim hattı kurulmasını sağlamak ve hem kendi motorlarımızı, hem başka ülke motorlarını üreten bakım onarım yapan bölgesel bir motor merkezi meydana getirme hedefimizi göz önünde bulunduracağız. Bu şartları hangi firma daha fazla sağlamışsa o firma seçimde ciddi bir avantaj sağlayacaktır'' diye konuştu.

TEI'nin bunların yanı sıra özgün bir motor tasarımı gerçekleştirdiğini kaydeden Bakan Gönül, bu motorun önümüzdeki dönemde TAI tarafından tasarımı yapılan insansıt hava platformunda deneneceğini söyledi. Bakan Gönül, bu yatırım ve edinilecek tecrübenin motor seçim sürecinde GE'ye olumlu yansımaları olacağını sözlerine ekledi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da konuşmasında, TEI'nın, GE'nin üçüncü büyük tedarikçisi olduğuna işaret ederek, Türkiye'deki gelişmiş insan gücü ve teknik birikimin önemli düzeye ulaştığı vurguladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ise iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu yatırımın alış-veriş ilişkisinin ötesine geçildiğinin göstergesi olduğuna işaret etti. Yılbaşında hizmete girecek Türkiye Teknoloji Merkezi'nde ilk etapta 55, daha sonra 240 mühendis görev alacak ve ticari-askeri uçak motorları için teknoloji tasarlayıp geliştirecekler.

Halen TEI'nin yüzde 46,2 ile TAI'den sonra 2. büyük ortağı olan GE, bu yatırımla stratejik ortaklığını daha ileri düzeye taşıyor. GE-Rolls-Royce Fighter Engine ekibi halen JSF için geliştirilen F136 motor projesi üzerinde çalışıyor.

haber7



Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs