En Sıcak Konular

'Dava sürpriz değil!'

16 Kasım 2007 18:09 tsi
'Dava sürpriz değil!' Demirtaş ve DTP TBMM Grup Başkanı Ahmet Türk, partili milletvekilleriyle parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, partisi hakkında kapatma davası açılmasının sürpriz olmadığını söyledi.

Demirtaş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DTP hakkında kapatılma, bazı üye ve yöneticilerinin siyasetten yasaklanması için hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiğini kamuoyuna açıkladığını hatırlatarak, "Henüz resmi olarak partimize ulaşan bir tebligat ve iddianame yoktur" dedi.
 
Bugüne kadar "Kürt sorunu" konusunda yasal, demokratik çözüm projeleri sunan tüm partiler hakkında kapatılma davası açıldığını iddia eden Demirtaş; HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP hakkında açılan davaların da kapatılmayla sonuçlandığını hatırlattı.
 
DEHAP hakkındaki davanın da 4 yıldır sürdüğünü ifade eden Demirtaş, "DTP hakkında kapatılma davası açılması sürpriz değildir. Son günlerin konjonktürü içinde açılan linç kampanyaları, partimize yönelik saldırılar, tüzel kişiliğimize de yönelmiştir. DTP olarak silahların susması, Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması yönünde demokratik çabalarımız devam edecektir" dedi.
 
"Türkiye rekorlar kitabında birinci"
 
"Kapatma davası iç ve dış kamuoyunda, ülkemizin demokratikleşmesi ve sivilleşmesini olumsuz etkileyecektir. AB sürecini olumsuz etkileyecektir" diyen Demirtaş, "Bugüne kadar Anayasa Mahkemesi tarafından 30'u aşkın siyasi parti kapatıldı. Türkiye partiler mezarlığına döndü ve Guinness rekorlar kitabında parti kapatmada birinci sırayı almış durumdadır" diye konuştu.
 
Kapatılma davasında ayrıca hukuken ortaya çıkan bir vahametin bulunduğunu savunan Demirtaş, "Henüz parti yargılaması sürerken üye kayıtlarının dondurulması, tüm üye ve yöneticilerin ve seçilmişlerin seçimlere katılmasının engellenmesi ve yasaklanmasının istenmesi bugüne kadar Anayasa Mahkemesi tarihinde görülmemiş bir hukuki skandaldır" ifadesini kullandı.
 
Demirtaş, partinin zaten Hazine yardımından mahrum edildiğini, şimdi de bunun bloke edilmek istenmesi düşündürücü olduğunu söyledi.
 
Demirtaş, partinin hukukçularının dava konusunda çalışmalara başladığını da ifade etti.
 
Türk'ün sözleri

 
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk de, "Yani, 'demokratik anayasa' diyeceksiniz, 'askerlerin hazırladığı veya '12 Eylül'ün anayasası ile yürüyemeyiz' denilecek, arkasından mevcut anayasanın bile kabullenemeyeceği bir şekilde bir siyasi partiyi adeta baskı altında tutma, linç etme siyasetinin terk edilmesi gerektiğini inanıyoruz" diye konuştu.
 
Ahmet Türk, iddianamedeki gerekçelerle ilgili bir soru üzerine, "Birçok şeyi böyle karmaşık hale getirmemek gerektiğini" belirterek, AB sürecinde antidemokratik uygulamaların çağdaş dünya tarafından benimseneceğine inanmadığını ifade etti.
 
Türk, "AB sürecindeki Türkiye'de parti olarak bizden beklentileri var. Demokrasiye sahip çıkma, demokratik bir sürecin başlatılması konusunda bizden talepleri var. Ama DTP'nin kapatılması, dışlanması gibi bir yaklaşım bugüne kadar AB'de çıkmadı. Tam tersine DTP'nin Türkiye için önemli olduğu bir çok açıklamalarında da ortaya çıktı" dedi.
 
"Sine-i millet" seçeneği

 
"Sine-i millet seçeneğini değerlendirecek misiniz?" sorusuna da Türk, "Açılmış bir dava var. Bu davayla ilgili gelişmelerin hangi boyuta varacağını, nasıl bir sürecin gelişeceğini hep birlikte izleyeceğiz. Demokrasilerde çareler tükenmez. Elbette ki bizim siyasetimiz de çaresiz kalma gibi bir durum söz konusu değil" yanıtını verdi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili bir soruya karşılık da Türk, Erdoğan'ın zaman zaman söylediği birçok şeye katıldıklarını, olumlu karşıladıklarını ifade ettiklerini hatırlatarak, "Bugün de buna benzer şeyler... Ama sayın Başbakan'ın her söylediği şeyi biraz da görüp izlemek gerekiyor. Bu nedenle çok fazla yorum yapmak istemiyorum" dedi.
 
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın diğer partileri bilgilendireceği, ancak DTP'ye gelmeyeceğinin" belirtilmesi üzerine de Türk, başından beri "ötekileştiren" bir siyaset mantığına karşı olduklarını kaydetti.
 
Siyaset yapan insanların çaresiz olmadığını ifade eden Türk, "Bunun yöntemini, yolunu, formülünü geliştirecektir" dedi.
 
Bu arada, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, genel merkeze gelişlerinde Türk ile birlikte bir süre kapının açılmasını beklemeleri üzerine, "Başkaları kapatmadan bizimkiler kapatmış" şeklinde espri yaptı.

DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş ise, "Parti kapatma sorunu çözecekse,  en azından akan kanın durdurulmasını sağlayacaksa, partimizi kendimiz feshedip Meclis'ten ayrılacağız" dedi.
 
"Kaybeden kapatılan partiler olmadı diye düşünüyorum" diyen Demirtaş, PKK'ya silah bıraktıracak bir projenin ilk aşamasının "DTP'nin tanınması" olduğunu söyledi.
 
Demirtaş, demokrasiyi tercih ettikleri için Meclis'te olduklarını, bunun şiddeti dışlamak ve reddetmek olduğunu belirtti.
 
Diyarbakır'da belediye otobüslerinin hizmete girmesi dolayısıyla yapılan törene katılan Demirtaş, basın mensuplarına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili açtığı davaya ilişkin açıklama yaptı.
 
Türkiye'nin, "siyasi partiler mezarlığı"na dönüşmüş durumda olduğunu ileri süren Demirtaş, "Siyasi parti kapatma, demokratik ülkelerde uygulanmaması gereken bir uygulamadır. Siyasi partileri halk açar, halk kapatır. Bunun dışındaki kapatma girişiminin Türkiye'ye katkısı olmaz. Bu talihsiz bir durumdur" diye konuştu.
 
Yedekte bir parti hazırlıkları olup olmadığı konusundaki bir soru üzerine Demirtaş, "Böyle bir hazırlığımız yok. DTP kapatılmayacaktır" dedi.
 
Milletvekili dokunulmazlığı konusundaki soruya ise Demirtaş, "Bizim bu konudaki politikamız belli. İfade özgürlüğü dışında milletvekilinin dokunulmazlığı olmamalıdır" yanıtı verdi.

DTP hakkında kapatılma davası
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında kapatma davası açtı. Gerekçede, DTP'nin, "devletin bağımsızlığı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne yönelik eylemlerin odağı haline geldiği" belirtildi.

CNNTurk



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,119 µs