En Sıcak Konular

Marmara'ya tsunami simülasyonu

16 Kasım 2007 15:53 tsi
ODTÜ, olası Marmara depremi için tsunami etki simülasyonu hazırladı.

ODTÜ, olası Marmara depremi için tsunami etki simülasyonu hazırladı. Simülasyonda, 49 ayrı senaryo görsel olarak video görüntülerine dönüştürüldü.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan simülasyon, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner tarafından ODTÜ'de düzenlenen bir toplantıda tanıtıldı.

Yalçıner, ''İstanbul Kıyılarını Etkileyebilecek Depreşim Dalgaları İçin Benzetim ve Hasar Görebilirlik Analiz Projesi'' çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, Japon Oyo International Company, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile ODTÜ'nün birlikte çalıştığını belirtti.

ODTÜ'nün, proje sonuçlarının görsel olarak video görüntüleri biçiminde hazırlanmasını sağladığını ifade eden Yalçıner, yaklaşık 1.5 yıl önce başlayan projede tarihsel veriler, güncel araştırma araçları ve olanakları, bilimsel deneyimler bir araya getirilerek, Marmara ve İstanbul kıyıları için olası depreşim dalgaları süreçlerinin analiz edildiğini, bilimsel ve yönetsel en iyi stratejilerin geliştirilmeye çalışıldığını söyledi.

Çalışma esnasında Marmara Denizi'nin topoğrafyasının çıkarıldığını ve hangi fayların ne şekilde kırıldığının belirlenmesi amacıyla geçmiş dönemlerde Marmara'da meydana gelen depremlerin sonuçlarından yararlanıldığını ifade eden Yalçıner, oluşabilecek senaryolara göre simülasyonlar yarattıklarını belirtti.

Depremlerde, tsunami oluşma olasılığının yüzde 10-15 civarında olduğunu kaydeden Yalçıner, bir depremden sonra 5 tsunami dalgası görülebildiğini ve bunlardan en etkili olanının 2. ve 3. dalgalar olduğunu ifade etti.

Yalçıner, tsunami dalgalarının boyunun kıyıda en üst düzeye çıktığını belirterek, ''Tsunamiden korkmak gereksiz, önemli olan bilmek'' dedi.

Marmara'da olası bir depremde meydana gelebilecek tsunaminin sığ alanlarda 100-150 metre içerilere girebileceğini anlatan Yalçıner, insan kaybının ve maddi hasarın bu sebeple kıyılardaki yoğunluğa göre değişebileceğini ifade etti.

''Olası bir tsunami için kıyılardan kaçma yolları ve planları yapılmalı'' diyen Yalçıner, İstanbul Belediyesi ile bu konuları görüştüklerini ve alınması gereken tedbirleri ortaya koyduklarını bildirdi.

Marmara'da oluşabilecek bir tsunaminin İstanbul Boğazı'ndan da girebileceğini kaydeden Yalçıner, Boğazın derinliğinin az olmasının tsunaminin etkisini azaltacağını söyledi.

-EN KÖTÜ SENARYO-

Analizleri sonucunda en kötü senaryoyu belirlediklerini ifade eden Yalçıner, ''En kötü senaryoya göre, tsunami kıyılara vurduğu anda yüksekliği 5 metreyi bulabilecek, Marmara Denizi'nin doğu kıyılarında 25 kilometre, batı kıyılarında ise 10 kilometrelik alanı etkileyebilecek. Bu senaryoya göre, tsunami, 8 dakika sonra gelecek'' dedi.

Yalçıner, vatandaşların depremden sonra sularda çekilme veya kabarma olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini, bunun tsunaminin bir göstergesi olduğunu da belirterek, kıyıya 100-150 metre yakında bulunan yerleşim yerlerindeki vatandaşların o bölgelerden hızla uzaklaşmaları gerektiğin söyledi.

Endonezya'da meydana gelen tsunamilerde kıyıya yapılmış dolguların ve dolgu alanlarının can kaybını azalttığına da dikkat çeken Yalçıner, Marmara Denizi'nde yapılacak dolgu alanlarının da insanları koruyabileceğini kaydetti.

Aktif haber



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,459 µs