En Sıcak Konular

PKK'nın elindeki en büyük bomba

16 Kasım 2007 14:15 tsi
Son terör eylemleri de PKK'nın kucağında patladı. PKK marjinalleşiyor. Ama elinde cepheye sürdüğü bir "intihar bombacısı tim" var. Demokrasinin tam kalbinde.

Mümtaz'er Türköne/Zaman

Bombanın pimini kim çekecek?

DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna, birkaç gün önce Nusaybin'de düzenlenen mitingde, MHP'nin dokunulmazlıkları kaldırma teşebbüsüne gerekçe olacak bir söz söyledi. Ayna, Kürtçe yasağının kalkmasını kastederek, bu sonucun "silahlı mücadele" ile elde edildiğini iddia etti. Söylediği sözün özü: Kürtçe "silahlı mücadele", yani terör sayesinde yaşıyor. Herkes için kafa karıştırıcı bir söz; ama doğru değil.

Kürtçe yasağı AB reformları sürecinde kalktı ve zamanlaması Öcalan'ın yakalanması sonrasına, PKK'nın da silahı bıraktığı bir evreye denk geldi.

1984 yılından beri PKK'nın sürdürdüğü eylemlerin Kürtler için herhangi bir hak veya iyileşme sağladığına dair en küçük bir örnek bile verilemez. Tersine terör, hak kaybına, baskıya ve sahip olunanların bile elden gitmesine yol açtı. Terörün bugün kendisini tüketmiş olmasının, savunduğu gerekçelerin teker teker çökmesinin sebebi de bu. Terörle hiçbir yere varılamadı. Bundan sonra da varılamayacak. Bugün terör hâlâ devam ediyorsa, bu yolla siyasî hedefleri gerçekleştirmek için değil, örgüt olarak varlığını ve çıkarlarını devam ettirmek için var. PKK'nın terör eylemleri ile akla gelebilecek herhangi bir siyasî proje arasında bugün bir bağlantı kurulamıyor.

Terör sadece kan içerek hayatını sürdüren canavarı yaşatmak için yapılıyor. "DTP'liler neden PKK'yı terör örgütü ilan etmiyor?" sorusu anlamsız bir soru. Çünkü DTP, PKK'nın siyasî alandaki bir projesi. Çok dikkatli bir ayırımı yapmalıyız. DTP, PKK'nın siyasî uzantısı değil; bir siyasî projesi. Bu siyasî projenin ne olduğunu doğru anlamak zorundayız. PKK'yı var eden terörün, yani silahla varılacak hedeflerin bir anlamı kalmayınca varoluş sorunları arttı. Türkiye'yi sıcak çatışmaya sürükleyen son terör eylemleri de PKK'nın kucağında patladı. PKK marjinalleşiyor. Varlığını sürdürebilmek için PKK'nın elinde cepheye sürdüğü bir "intihar bombacısı tim" var. Demokrasinin tam kalbinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde patlayacak bu bomba Türkiye'yi Kürt'üyle Türk'üyle felç edebilir. Bu bomba patlarsa, PKK demokratik yöntemlerin sonuç vermediğini, silahlı mücadeleden başka çare kalmadığını söyleyecek. DTP'nin mağduriyeti üzerinden teröre gerekçe bulacak. Halk desteğinin azalmasını durduracak ve marjinalleşmeden kurtulacak.

Meclis'te bir intihar bombacısı timi var. DTP'lilerden bazıları taşıdıkları bombanın farkında değil; farkında olanlar ise itirazlarını zaten yaptılar. Ahmet Türk'ün genel başkanlıktan adeta atılması; yeni genel başkanın çok az oyla seçilmesi DTP ile PKK arasındaki mesafenin sabit olmadığını gösteriyor. Bazen adamın eline bir paket verir bir yere gönderirsiniz. Adamın hiçbir şeyden haberi yoktur. Sonra uzaktan kumanda ile bombayı patlatırsınız. Bu yüzden DTP'lilerin de kendi misyonlarını abartmaları mümkün. Bu yüzden DTP, PKK'nın siyasî uzantısı değil bir siyasî proje. Karşımızdaki tehlikeli tabloda çok önemli bir ayrıntı var. PKK bombanın pimini başkalarına çektirmek istiyor. MHP'nin DTP'lileri hedef alan "dokunulmazlıkların kaldırılması" teşebbüsü, bombanın pimini çekme teşebbüsü idi. Sayıca az olanların haklarını ve özgürlüklerini sayıca üstünlüğünüze dayanarak sınırlamak demokrasiye aykırıdır. Bunu yaparsanız ortada demokratik ortak zemin de kalmaz. Böylece "demokratik-siyasî yöntemlerle olmuyor" tezine gerekçe icat etmiş olursunuz. O zaman Emine Ayna'nın "silahlı mücadele ile hak elde etme" sözlerinin gerçeğe aykırı olduğunu, bunun tam tersinin geçerli olduğunu, şiddetle bir yere varılamayacağını söyleme imkanınız da ortadan kalkar.

DTP'yi zamanı gelince patlayacak bir saatli bomba, önüne birinin çıkmasını bekleyen bir serseri mayın veya intihar bombacısı timi olarak farklı şekillerde tanımlayabilirsiniz. Ama bütün bunlara rağmen DTP yine de tarihî bir fırsat. Çünkü bombanın pimi bizim elimizde. Meclis'te bu bombanın çıkartacağı sese, yani en gürültülü sese bile kulaklarınızı alıştırırsanız, bomba bomba olmaktan çıkacak. PKK'nın siyasî projesi çökecek ve şiddet marjinalleşecek. Unutmayalım, bombanın pimi bizim elimizde.

 



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,115 µs