Hıristiyanlar birleşme yolunda! | " /> Hıristiyanlar birleşme yolunda! | "/>

En Sıcak Konular

Papa ziyaretinin ilk meyvesi: Hıristiyanlar birleşme yolunda!

16 Kasım 2007 13:55 tsi
Papa ziyaretinin ilk meyvesi: Hıristiyanlar birleşme yolunda! Katolik ve Ortodoks kiliseleri, resmen ayrılmalarından yaklaşık 1000 yıl sonra yeniden birleşme yolunda. Papa'nın geçtiğimiz yıl kasım ayında İstanbul'a gelerek Fener Rum Patriğiyle dostluk adına mum yakmasının ardından, şimdi de İtalya Ravenna'da hazı

Geçen ay Ravenna’da çizilen 46 maddelik "yol haritası," Vatikan’ın ve Fener Rum Patrikhanesi’nin temsilcileri tarafından imzalandı. Vatikan’ın "çok önemli" diye nitelediği yol haritası başarıya ulaşırsa, Protestanlar ve "asi Ortodoks" Moskova Patriği’nin de katılımıyla tüm Hıristiyanlar, Papa 16. Benedikt’in liderliğinde birleşebilir.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Katolik ve Ortodoks Hıristiyanlar, iki kilisenin 1054 yılında birbirinden ayrılıp mezhepleşmesinden bu yana yeniden birleşmeye ilk kez bu kadar yaklaştı. La Repubblica Gazetesi’nin haberine göre iki mezhebin temsilcileri geçtiğimiz ekim ayında Ravenna’da yapılan zirvede tarihi bir yol haritası çizerek kademeli olarak birleşmeye start verdiler.

46 paragraftan oluşan yol haritasını, 1.1 milyar Katoliği temsilen Papalık Hıristiyanlararası Birlik Konseyi Başkanı Kardinal Walter Kasper, Ortodoksları temsilen Bergama Başpatriği Metropolit ve Fener Rum Patrikhanesi üyesi Dr. John Zizioulas imzaladı. Birleşme takvimini de bu iki din adamı yönetecek.

BAŞPATRİK OLACAK

Yol haritasına göre, 1000 yıldan beri süregelen anlaşmazlıkları ve kiliselerin görüş ayrılıklarını ortadan kaldırmak amacıyla heyetler kurulacak. Birleşmiş kiliseyi kimin yöneteceği, yol haritasının işlerlik kazanmasından sonra tespit edilecek. Tüm piskoposların eşit kabul edileceği, içlerinden birinin "eşitler arasında önde gelen" olarak tanınabileceği bildiride yer aldı.

Ortodokslar da, Papa’nın liderliğini tanıma konusunda katı değil. Patrikhane’nin, Papa’yı "Başpatrik" ünvanıyla kabul etmeye sıcak baktığı, Roma Kiliseleri Başpiskoposu unvanıyla Doğu’daki yerel dini yönetimlere karışmaması gerektiğini tek şart olarak öne sürdüğü bildirildi.

Birleşmeyle birlikte iki taraf da, "Küresel Kilise" tanımlamasını kabul edecek. Din adamlarının bölgelerindeki yerel yönetim hakları ve egemenlikleri korunacak. Katoliklerin, Hazreti İsa’nın vücudunu, ruhunu ve kanını temsilen yaptıları ekmek ve şarap ayini, tüm kiliselere yayılacak. Kudas ayini de iki taraflı olarak uygulanacak.

İSTANBUL’DA BULUŞMUŞLARDI

Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedikt, geçtiğimiz yıl kasım ayında Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Fener Rum Patrikhanesi’nde Birinci Bartholomeos ile birlikte dostluk ve kardeşlik adına mum yakmıştı. İlk adımları İstanbul’da atılan birleşmeye sıcak bakan Papa 16. Benedikt, konuyu ayrıntıları ile tartışmak için 23 Kasım’da Katolik dünyasının tüm kardinallerini Vatikan’da toplama kararı aldı. Fener Patrikhanesi de Ravenna zirvesinde müzakerecilik yapan Metropolit Athanasios Çatzopulos kanalı ile, birleşmenin hukuki yönleri dışında, özellikle Papa’nın yeni işlevi hakkında araştırmalar yapacak.

Birleşme sürecinde en büyük engel ise, Fener Rum Patrikhanesi’nin tüm Ortodoksları temsil ettiğini kabul etmeyen, 250 milyon Ortodoks’un bağlı olduğu Moskova Patriği İkinci Aleksiy.

Rus Kilisesi: Ortodoksların bir değil, 15 merkezi var

RUSYA Ortodoks Kilisesi, Fener Rum Patriğini, Ortodoks dünyasının "ekümenik" lideri olarak görmüyor. Yunanistan, Vatikan ve diğer Batılı ülkelerin, Patrik Bartholomeos’u Rusya Ortodoks Patriği İkinci Aleksiy üzerinde göstermeye çalışması her seferinde şiddetli tepkilere yol açıyor. Rus Kilisesi’ne göre "ekümen" kavramı Bizans İmparatorluğu döneminde kullanılan bir tábir. Fener Patrikhanesi, bugün Rus Kilisesi gibi 15 bağımsız kiliseden sadece birisi. Ortodoks dünyası temel prensibine bakılacak olunursa, bu 15 bağımsız kilise belirli şart ve ölçülerde ancak Roma’daki Papa’nın dini öncülüğünü tanıyor.

Patrikhane: 1980’den beri devam eden süreç

8-14 Ekim tarihlerinde İtalya’nın Ravenna kentinde varılan mezhepler arası anlaşmanın ortak bildirisi, Vatikan’ın yanı sıra, dört Ortodoks patriğinden üçünün makamlarının bulunduğu İstanbul, Atina ve Kıbrıs’ta aynı anda yayınlandı. Fener Rum Patrikhanesi yetkilileri, toplantıların 1980’den beri "rutin" olarak 2 yılda bir farklı ülkelerde yapıldığını belirterek şunları söylediler: "Bu toplantılara Katolik dünyasından kardinal, Ortodoks dünyasından ise metropolit düzeyinde katılımlar olur. Toplantılar ilk defa 1980 yılında Rodos’ta, iki kilise arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve birleşme yolunda diyaloğun güçlendirilmesi için başlatıldı. Son toplantı 2 sene önce Belgrad’da, Papalık Hıristiyanlararası Birlik Konseyi Başkanı Kardinal Walter Kasper ile Bergama Patriği ve Fener Rum Patrikhanesi üyesi Dr. John Zizioulas arasında yapıldı. Bu sene de ruhaniler Ravenna’da toplandı. 1000 yıllık sorunların çözümü üzerine uğraşmak için 2 sene sonra yine bir toplantı yapılacak, bu devam eden bir süreç" 



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs