iyibilgi özel " /> iyibilgi özel "/>

En Sıcak Konular

‘PKK bunun için saldırmıştı!’

16 Kasım 2007 13:44 tsi
‘PKK bunun için saldırmıştı!’ DTP’ye kapatma davası açıldı. Peki, DTP kapatılırsa ne olacak? Bu kararın sonuçları ne olur? USAK Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner ile konuştuk. iyibilgi özel

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Demokratik Toplum Partisi ile ilgili soruşturmayı tamamladı. Yalçınkaya, DTP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

Bu karar önemli. Çünkü PKK’nın artan saldırıları sonrasında DTP’den terör ile arasına mesafe konması istenmiş, bu çağrılar başta Başbakan Erdoğan olmak üzere tüm siyasi parti temsilcileri tarafından dile getirilmişti. Ancak DTP’nin bu konuda somut bir yaklaşım ortaya koyamaması ve özellikle kaçırılan askerlerin serbest bırakılması sırasında ortaya çıkan fotoğraf şimşeklerin DTP üzerinde toplanmasına neden oldu. 22 Temmuz seçimleri sonrasında Bahçeli ile Ahmet Türk’ün tokalaşarak ortaya koyduğu olumlu tablo bozuldu. MHP, dokunulmazlıkların kaldırılmasını isterken AK Parti “meclis siyasi linç aracı olmamalı’ diyerek bu teklife karşı çıktı.

Üstelik bugün DTP’ye kapatma davası açılmadan önce de Başbakan Erdoğan yine DTP’nin kapatılması ile ilgili taleplere mesaj verdi. Erdoğan ‘demokratik yollar denenmeli, parlamento dışı kalırlarsa onları da dağa gönderirsiniz’ derken, Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök, Erdoğan’ın bu tavrını samimi ve doğru bulduğunu yazdı.

Gelinen son noktada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı DTP ile ilgili kapatma davası açtı. Bundan sonraki bölümde yasal süreç işleyecek ve Anayasa Mahkemesi DTP ile ilgili kapatma davasını karara bağlayacak. Yargının adil bir karara varacağı kesin. Bu meselenin hukuki kısmı. Peki, bu karar kapatma yönünde olursa siyasi sonuçları ne olacak? Bu soruyu USAK Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner’e sorduk.

Güçler ayrılığı evet, ama ‘ortak iyi’yi belirlemek gerekir!

Sonuçta Amerika ve Avrupa’da, batıdaki kurumlarda, bakanlıklar olsun parlamento, hükümet olsun güçler ayrılığı ilkesi söz konusu olsa bile sonuçta ortak iyiye göre hareket ederler. Ortak iyilik belirlenir ve kurumlar ona göre pozisyonunu alır. Türkiye’de ortak iyi nedir? Terörün bitirilmesidir. Bunu sadece güvenlik önlemleriyle yapmak zor, başka kurumlar da bu sürece destek olmalı.

Parti kapanırsa mağduriyet hissi doğar!

DTP’nin konumu kritik bu noktada. Terör örgütü, DTP kapanırsa sanki bölgedeki halkın tek temsilcisiymiş gibi davranacak. Diyecek ki ‘biz siyaset yapmak istedik ona izin vermiyorlar. Yasal yollardan Kürtlerin yapabileceği bir şey yok’ diyecekler. Bu yanlış bir algılama ama bu yanlış algılamayı dünya kamuoyu ve Türkiye’de yaymak isteyecekler. Oysa AKP de Kürt partisi bölgede. Hatta DTP’den daha fazla oy alıyor. Terör güç kaybeden konumda. Ama birkaç radikalin PKK’nın provokasyonunun etkisi altında yaptıklarıyla DTP kapanırsa mağduriyet hissi doğacaktır. DTP kapansa bile ikinci partiyi kurar ve yerel seçimlere girer. Dolayısıyla yerel seçimlerde güçlenir gibi geliyor bana.

DTP Türkiye’nin teröre karşı kullanabileceği önemli bir araç

Türkiye’de konulara duygusal yaklaşılıyor. İntikam alalım şeklinde yaklaşılıyor. Bununla sonuç almak terör gibi konularda mümkün değil. DTP benzeri çok parti kapatıldı. Ancak kapatılan bu partiler güçlenerek geri geldiler. Üstelik şu anda DTP’nin de içinde mücadele var. Ilımlılar ve radikaller mücadele ediyor DTP’de. Ortada bir suç varsa, cezalandırma gerekiyorsa yani, bireysel cezalandırmaya gidilir. Oradan sonuç alınamazsa kademe kademe diğer aşamalara geçilir. Tabi hakimler savcılar haklı olarak ‘kanun bu, uygulamalıyız’ diyebilirler. Ancak kanunun bir ruhu, bir de lafzı vardır. Kanunun lafzı orada yazandır. Ruhu ise Türkiye’nin iyiliğidir. Partilerin merkeze çekilebilmesidir. Partilerin terörün aracı haline gelmesini engellemektir. DTP teröre karşı Türkiye’nin kullanabileceği iyi bir araç haline getirilebilir. Mümkün olsa ve birkaç tane daha DTP çıkarabilsek ve onları siyasete katabilsek terörle daha kolay mücadele ederiz. DTP’yi kontrol etme konusunda Türkiye oldukça güçlü. Çünkü DTP’liler dağda değil Ankara’da yaşıyorlar.

PKK bunun için saldırmıştı!

Bu arada DTP’nin kapatılmasını aslına bakılırsa DTP içindeki radikaller de amaçlıyor. Daha önce Dağlıca ve Gabar saldırılarında PKK’nın da DTP’yi kapattırmaya çalıştığını söylemiştim. PKK’nın istediği oluyor yani bu nokta.

Başsavcı’nın DTP’ye yönelik suçlamaları
8 milletvekili ve 221 DTP’liye yasak isteniyor

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,204 µs