En Sıcak Konular

Dünyayı en çok kirleten ülkeler açıklandı

16 Kasım 2007 11:49 tsi
Dünyanın kirlenmesinde en büyük sorumluluk sahibi olan ülkeler belirlendi. Center for Global Development adlı düşünce kuruluşunun desteğiyle dünya genelinde yapılan araştırmaya göre, birinci ülke ABD; dünyayı en çok kirleten halksa Avustralyalılar.

Araştırma için, karbon salımında kişi başına düşen pay hesaplandı ve Avustralyalıların, ülkeler listesinin ikinci sırasındaki Çin'in büyük farkla önünde olduğu görüldü. 50 bin kadar elektrik santralı ve 4 bin firmayı dahil ederek yapılan araştırmaya göre, kişi başı karbon salımında 10 tonla başı çeken Avustralyalıları 8 tonla Amerikalılar izliyor.
      Ülke bazında listenin başında ABD, ikinci sırada Çin var. Araştırmada, ABD'nin sahip olduğu elektrik santrallarından atmosfere her yıl 2.5 milyar ton karbon saldığına, bu alanda ikinci sırada 2.4 milyar tonla Çin'in yer aldığına dikkat çekiliyor.
      Karbon gazı salımında ABD başı 2. milyar tonla çekerken, ikinci sıradaki Çin'in atmosfere saldığı karbon gazı miktarı 2.43 milyar ton. Rusya 600 milyon tonla üçüncü, Hindistan, 529 milyon tonla dördüncü, Japonya 363 milyon tonla beşinci. Onu sırasıyla Almanya, Avustralya, Güney Afrika, İngiltere ve Güney Kore izliyor. Kişi başına karbon salımında birinci 10 milyon tonla Avustralya. Onu ABD, İngiltere, Çin ve Hindistan izliyor.

 'Kömür öldürür'
Bu raporların açıklandığı gün, kirletme potansiyeliyle listede üst sıralara yerleşen Avustralya'da çevrecilerin başlattığı eylem, polis müdahalesiyle son buldu. Ülkenin doğusunda bir enerji santralının tepesine 'Kömür öldürür' yazıp 'İklim değişikliği burada başlıyor' yazılı pankartlar astıktan sonra kendilerini bir nakliye aracına zincirleyen 15 Greenpeace aktivisti tutuklandı. Yakıt olarak kömür kullanan santral Sydney'in 125 km. kuzeyinde bulunuyor. 15 aktivistin haneye tecavüzle suçlanması bekleniyor.

Radikal



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs