rezil olmaktan kurtarma yolu | " /> rezil olmaktan kurtarma yolu | "/>

En Sıcak Konular

Sarkozy'i rezil olmaktan kurtarma yolu

16 Kasım 2007 11:09 tsi
Sarkozy'i rezil olmaktan  kurtarma yolu Sarkozy’nin Türkiye ile AB müzakerelerini bloke etmemek için ön koşul sürdüğü “Akil Adamlar” dayatmasının nedenleri.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye ile AB müzakerelerini bloke etmemek için ön koşul sürdüğü “Akil Adamlar” Komitesi'nin Aralık'taki AB Zirvesi'nde resmen onaylanması bekleniyor. Ancak, Avrupa'nın geleceğine ilişkin önerilerde bulunacak komite konusundaki “büyük belirsizlikler” sürüyor.


ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Türkiye ile üyelik müzakerelerinde iki yeni başlığın açılabilmesi açısından “kritik” önem taşıyan “Akil Adamlar” Komitesi'nin kurulmasına ilişkin resmi kararın, 14 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak olan AB Zirvesi'nde verilmesi öngörülüyor.


Seçim kampanyası boyunca Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığına vurgu yapan Nicolas Sarkozy'nin, görevine başladıktan sonra Türkiye'nin müzakere sürecini bloke etmemek için “Akil Adamlar” Komitesi'nin oluşturulmasını bir ön koşul olarak öne sürmüştü.


Ne yarayacağı pek anlaşılmayan komite önerisi, kimi diplomatlarca Sarkozy'nin Türkiye konusunda seçmenlerine verdiği “keskin sözler”den geri adım atabilmek için yaptığı bir “manevra” olarak yorumlanıyor.

-“SEMBOLİK FİYAT”-

Ankara'daki üst düzey bir AB diplomatı da, komitenin Sarkozy'yi yatıştırmak ve rezil olmadan seçmenlerine verdiği sözlerden geri adım atabilmesi için ödenmesi gereken “sembolik bir fiyat” olarak nitelendirdi. Diplomat şu değerlendirmesini yaptı:  “Bu komite meselesi, siyasi bir konu. Sarkozy çok ısrar etti. Bize göre böyle bir komiteye ihtiyaç yok ancak Türkiye'nin müzakere sürecini kolaylaştıracağını umuyoruz. Komitenin çalışmalarının olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. Belki yararlı bile olur. Sarkozy seçim kampanyası sırasında söz verdi ve şimdi rezil olmamak için bir şeyler yapma ihtiyacını duyuyor. Akil Adımlar Komitesi, ödenmesi gereken sembolik fiyat.”


Nitekim büyük bir çoğunluğu, “Akil Adamlar” Komitesi'ne karşı olması yada gereğini görmemesine karşın AB ülkeleri, Türkiye'nin AB süreci dahil olmak üzere, çeşitli konularda Fransa'nın engellemeleriyle karşılamamak için komiteyi kabul etmiş görünüyor.


Ancak, Zirveye birkaç hafta kala “Avrupa'nın geleceği”ne ilişkin çalışmalar yapacak olan Komite konusunda hala belirsiz birçok noktanın bulunduğu ifade ediliyor.


AB Zirvesi'nde çalışmalarına ilişkin ilkelerin belirlenmesi öngörülen Komite'nin kimden oluşacağı da bilinmiyor. Aday ülkelerin temsil edilmeyeceği belirtilen Komite'de akademisyenler, aydınlar ve AB uzmanlarından oluşması bekleniyor.


Komitede yeni veya eski politikacıların yer alması ise pek arzulanmadığı anlaşılıyor.

-KOMİTE ZİRVEDEN ÇIKARSA İKİ BAŞLIK NOEL'E KADAR AÇILIR

Eğer AB Zirvesi'nde Komiteye ilişkin kararın çıkarsa Türkiye ile iki yeni müzakere başlığının Noel tatiline kadar açılması bekleniyor.


Böylece, Portekiz Dönem Başkanlığı sırasında da yeni başlıkların açılmış olacağı ifade ediliyor.
Açılması öngörülen iki başlığı, tüketicinin korunması ve trans Avrupa ağlarına ilişkin başlıklardan oluşuyor. Bu iki fasıl ile ilgili tüm teknik çalışmaların tamamlandığı kaydediliyor.


Avrupa'nın geleceğine ilişkin değerlendirme ve önerilerini AB Konseyi'ne sunacak olan “Akil Adamlar” Komitesi'nin çalışmalarının ne kadar süreceği de pek bilinmiyor.


Kimi AB diplomatları, çalışmaların Fransa Dönem Başkanlığı sırasında 2008 yılının ikinci yarısında tamamlanabileceğini belirtirken kimileri “yıllarca” sürebileceğini söylüyorlar.


Fransız kaynakları da, Paris'in, komiteye ilişkin kararın geçen Ekim ayındaki Lizbon Zirvesi'nde verilmesini istediğini ancak bazı üye devletlerin komiteye karşı çıkmaları, onaylamaya hazır olmamaları veya geciktirmeyi tercih etmeleri gibi nedenlerden dolayı alınamadığını belirtiyorlar.
Aynı kaynaklar, “Komite, Lizbon'da onaylansaydı iki başlığa ilişkin müzakereler, Ekim'in ikinci yarısında veya Kasım'da İlerleme Raporu'nun yayınlanmasından sonra başlayabilirdi çünkü teknik çalışmalar bitmişti” diye konuştular.

Aktif haber



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,765 µs