En Sıcak Konular

Ankara Pakistan'a el attı!

16 Kasım 2007 11:11 tsi
Ortadoğu sorununu çözmek için İsrail ve Filistin devlet başkanlarını Ankara’da bir araya getirmeyi başaran Türkiye, şimdi de Pakistan’daki siyasi krizi çözmek için en üst seviyede girişimde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, güvenlik açısından olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde önümüzdeki ay Pakistan’a giderek Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve muhalefetin önde gelen ismi Benazir Butto ile diğer muhalif liderlerle görüşecek. Gül’ün İslamabad temasları sırasında Müşerref ve Butto’yu biraraya getirmesi planlanıyor. Pakistan ziyareti, Gül’ün 28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra planlanmaya başlandı. Bunda, Pakistan’da bir siyasi krizin çıkabileceğine dair Ankara’ya ulaşan bilgiler önemli rol oynadı.

Hürriyet'te yer alan habere göre üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, öngörülen Pakistan ziyaretiyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Ziyaret Ağustos’tan beri gündemimizde. Ancak Pakistan’daki koşulların sürekli değişmesi nedeniyle ziyaret tarihi bir türlü netleşemiyor. Son olarak bu ay içinde gidilmesi düşünülmüştü. Ancak siyasi zemindeki oynaklık artınca bu ay olmadı. Önümüzdeki ay için de henüz netleşmiş bir tarih yok. Pakistan, Türkiye için son derece önemli, dost ve kardeş ülkedir. Cumhurbaşkanımız, Pakistan’ın hem bölgesi hem de dünya için ne kadar önemli bir ülke olduğunu vurgulayıp, bu nedenle demokrasi zemininde kalması gerektiğini dile getirecek, demokratik rekabet kurallarından vazgeçilmemesi için dostane uyarılarda bulunacaktır. Türkiye, terörizmle mücadelede, Pakistan’a her türlü desteği vermeye devam edecektir."

Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Engin Soysal’ın da muhalif lider Butto’nun Pakistan sorunuyla yakından ilgilenen ülkelerin büyükelçileri ile yaptığı toplantıya katıldığı öğrenildi. Butto, Büyükelçi Soysal’a özel ilgi göstererek, Pakistan’ın her zaman Türkiye’nin gelişen demokrasisini örnek aldığını belirtti ve siyasi krizin çözümünde Türkiye’nin göstereceği çabalara büyük önem verdiğini söyledi.

Annapolis toplantısı öncesi İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı TBMM’de tek çatı altında biraraya getiren Türkiye’ye, "Tebrik ederiz. Çok büyük iş başardınız" mesajı gönderen ABD yönetiminin, Gül’ün Pakistan’daki krizi çözme gayretlerini de takdirle karşıladığı öğrenildi.



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs