En Sıcak Konular

Erdoğan ‘ilk hedef’i açıklayacak

15 Kasım 2007 16:08 tsi
Çek Cumhuriyeti’ne giderken olası sınırötesi operasyon için “İlk hedef silahı bıraktırmak” diyen Erdoğan, Prag’da bu sözlerini açması istenince “Cevabı dönünce vereyim” dedi. Çek Başbakanı da, “Erdoğan ve Barzani

Başbakan Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti’ne ilk resmi ziyaretini sürdürüyor. Başbakan Mirek Topalanek’in resmi konuğu olarak Prag’a giden Erdoğan, baş başa ve heyetlararası görüşmelerin ardından Topalanek’le birlikte basının karşısına çıktı.

Türkiye olarak, Çek Cumhuriyeti’ni, Avrupa’da sağlam bir dost ve güvenilir bir müttefik olarak gördüklerini belirten Erdoğan, her iki ülkenin de ortak evrensel değerleri paylaştığını söyledi. Erdoğan, AB sürecinde Türkiye’ye verdiği destek için teşekkür ettikten sonra, “Terör konusundaki değerlendirmelerimizi paylaştık, uluslararası barış, istikrar ve işbirliğinin pekiştirilmesi yönündeki görüşlerimizin büyük ölçüde örtüştüğünü memnuniyetle gözlemledik. Bu ziyaretin ülkelerimiz arasında yeni bir dönemin başlamasına vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Erdoğan, Prag’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada “İlk hedef silahı bıraktırmak” şeklindeki ifadesini açmasını isteyen ve DTP’nin “Elimizi taşın altına koymaya hazırız” ifadesiyle “Demokrasi Zirvesi” yapılması çağrısını nasıl değerlendirdiğini soran bir gazeteciye şu karşılığı verdi:

“Sorunuzun cevabını Türkiye’ye döndükten sonra vereyim, şimdi Çek Cumhuriyetindeyiz, burayla ilgili soru sorarsanız memnun olurum.”

ERDOĞAN VE BARZANİ ÇÖZER
Çek Cumhuriyeti’nin Başbakanı Mirek Topolanek de, Erdoğan ile Prag’da Türk koleji kürsüsünün açılması, enerji, silah ve diğer sektörlerle ilgili işbirliğini de görüştüklerini belirten Topalanek, bir gazetecinin “Türkiye uzun süredir bir terör tehdidi ile karşı karşıya. Türkiye’nin kendini savunma hakkı olarak sınır ötesi operasyon yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorususuna şu karşılığı verdi:

“Bu konu hakkında Sayın Erdoğan ile görüştük. Kürt nüfusun yaşadığı 4 ülkenin hiç birisi, Kürtlerin kendileri de ‘Büyük Kürdistan’ hayalinin gerçekleşmesini istemiyor. Bunu Kuzey Irak da istemiyor ki, burada Barzani bir şekilde temsil ediyor. Terörizm kendini bütün dünyada aynı şekilde gösteriyor ve bütün dünyada aynı şekilde terörizme karşı savaşmak gerekiyor. Elbetteki Türk-Irak sınırının duyarlığını anlıyorum. Elbette ki böyle bir
gerilimden memnuniyet duymuyoruz. Ama inanıyorum ki Erdoğan ve Barzani bu konuyu çözümleyecek kapasitededir.”

AB’YE TAM ÜYELİK DESTEĞİ
Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine tam destek verdiklerini de ifade eden Topalanek, ülkesinin 2009’da AB dönem başkanı olacağını hatırlatan ve Türkiye için ne yapabileceğini soran bir gazeteciye, “Türkiye’nin katılımı için müzakereleri daha yoğunlaştırılması için kullanılabileceğine inanıyorum. Akdeniz Projesi’nin arkasında sadece Fransa duruyor. Bu tür bir bölgesel olguya katılım ya da imtiyazlı ortaklık tam üyeliğin yerini alamaz” diye konuştu.

NTV

 



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,468 µs