Kızıl Ejder’in gözleri Ortadoğu’da! | " /> Kızıl Ejder’in gözleri Ortadoğu’da! | "/>

En Sıcak Konular

Kızıl Ejder’in gözleri Ortadoğu’da!

15 Kasım 2007 15:33 tsi
Kızıl Ejder’in gözleri Ortadoğu’da!

Farkında mısınız? Ortadoğu Irak savaşı başladığından bu yana çok hareketli. ABD İran’ı tekrar gündemine alırken, bölgede inisiyatifi kaçırmak istemeyen Türkiye’de uluslar arası düzeyde toplantı üstüne toplantı yapılırken, bir gücün sessizliği

Ortadoğu politikası yeniden hareketleniyor. Irak’ta görece düzelme yakalayan ABD, bu kez gündemine İran’ı alıyor. Irak’ta saldırıların sayısındaki istatistiki azalma ve Amerikan askerlerinin son dönemde daha az kayıp vermesi, Washington yönetiminin ve beraberinde dünyanın ilgisinin tekrar İran’a yönelmesine sebep oldu. Üstelik Ortadoğu’daki tek sorunlu konu bu değil. Amerikan yönetimi Ortadoğu’da şiddetin referansı olarak gösterilen Filistin-İsrail sorununa tekrar çözüm bulmayı denerken, bölgenin Pakistan gibi farklı ülkelerinden karmaşa haberleri geliyor.

Bu (genişletilmiş) Ortadoğu’da yeni hesapların yapıldığı, küresel, bölgesel ve yerel güçler arasında yeni alan paylaşımının sözkonusu olduğu düşüncesini uyandırıyor. ABD’nin tek yanlı politikalarından rahatsızlık duyan Rusya, İran özelinde ve Ortadoğu genelinde Washington yönetimiyle açıkça ters düşerken, Rusya’dan daha çok, orta vadede ABD’nin ‘tek rakip’ olarak gördüğü Çin sessizliğini koruyor ya da bize öyle geliyor. Çin gelişmelerle ilgili ne düşünüyor? Uzak Asya’daki gelişmeleri yakından izleyen ve ekonomi-politik konusunda görüşlerine sıkça başvurulan Doç. Dr. İbrahim Öztürk’e bu soruyu sorduk.

Güç kullanma parametresi alışık olmadığımız türden!

Çin’in Ortadoğu yaklaşımı ile ilgili iyibilgi’nin sorularını yanıtlayan İbrahim Öztürk, Çin’in Ortadoğu’da etkin olmadığı düşüncesinin bir yanılgı olduğu düşüncesinde. Çin’in siyasi ve ekonomik bir güç olduğunu vurgulayan Öztürk “ancak siyasi gücü kullanma parametreleri alışık olduğumuz türden değil. Bu yüzden etkilerini göremiyoruz” diyor. Çin’in “tedricen ve hissettirmeden” diplomasi yürüttüğünü, hedefine bu şekilde ulaşmaya çalıştığını belirten Öztürk şunları söylüyor:

Çin’in ABD’ye direnen, onunla çatışan bir ülke konumunda görünmesi çıkarlarına aykırı. Bu yüzden açıkça çatışmıyor. Ancak özellikle Ortadoğu’da Amerika’ya direnen güçleri destekliyor Çin. ABD’nin bütün baskısına rağmen İran’da milyarlarca dolarlık enerji anlaşması yaptı. Hala da yapıyor. Sessizce ve alttan sürdürüyor politikasını. ABD’ye direnen örgütlere de büyük destekler sağlıyor.

İran’ı önde görmek istiyor

Peki, Çin’in Ortadoğu politikası ne? Orta ve uzun vadede nasıl bir Ortadoğu görmek istiyor? Doç. Dr. İbrahim Öztürk’ün bu sorumuza yanıtı enerji merkezli… Çin’in Ortadoğu politikasının “bölgedeki enerji kaynaklarının Amerika tarafından tek taraflı kullanılıp Pekin’in bloke edilmesini önleme” merkezli olduğunun altını çizen Öztürk petrolün düzenli akışı için Çin’in de Ortadoğu’da istikrar istediğini, barış sürecinde İsrail’in dengelenmesini istediğini vurguluyor. Çin’in arzusu Amerika’nın etkisini kaybettiği, Amerikan kontrolünden çıkmış bir Ortadoğu… Hatta bu Ortadoğu’da İran’ın daha çok ön plana çıkmasını istiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,665 µs