’tek’ kelime! | " /> ’tek’ kelime! | "/>

En Sıcak Konular

Gitmek için ’tek’ kelime!

15 Kasım 2007 14:53 tsi
Gitmek için ’tek’ kelime! ABD parlamenter sistemini oluşturan ‘Temsilciler Meclisi’ ve ‘Senato’ geçen hafta bir karar aldı. Hiç fark edilmeyen bu karar, ABD’nin (Kuzey) Irak’ta geçici mi kalıcı mı olduğunun yanıtını veriyor. Ve bu yanıt aynı zam

ABD’nin Irak ve Ortadoğu üzerindeki “sabit” konumunun değişmeyeceğine, değişemeyeceğine ilişkin analizler, kabul etmek gerekir ki oldukça mantıksal “doğru”sallık içeriyor.

Bu kadar “kan” ve “para”dan sonra, Washington’un gelecek on yılları stratejik ve enerji konularında belirleyecek bir coğrafyadan çekileceğini düşünmek çoğu uzman için sadece hayal.

Irak’tan çekilmek belki ama geride “kazanımları” koruyacak “birşeyin” bırakılması şartıyla. Türkiye’de de ABD’nin Irak’tan çekileceği, bunun yerine Kuzey Irak’a geleceği ve bir yandan enerji akış ve yollarını kontrol ederken, öte yandan bölgedeki ülkelerin sırtını diken diken eden sözde Kürdistan’ın kurulmasını destekleyeceği inancı yaygın.

Aslında bu sadece “yaygın” sözcüğü ile sanki dedikodu düzeyine indirgenemeyecek kadar da “delil”e sahip bir bakış. Kuzey Irak’ın durumu, burada yeni ve büyük üslerin, havalanlarının inşası, İran’la olası bir savaş ihtimali ve elbette bölgenin başka güçleri devredilemeyecek kadar kıymetli oluşu, bu tezi güçlendiriyor.

Ya giderse?

Bu yakından bir bakış. Uzaktan yani ABD iç dinamikleri açısından ise durum bu denli rahat değil. Geçtiğimiz hafta içinde ABD politik sistematiğinin omurunu oluşturan, parlamenter sistemin iki direği, “Temsilciler Meclisi” ve “Senato” yeni bir karara daha doğrusu sadece bir kelimek düzeltmeye imza attı.

Türkiye’de hemen hiç duyulmayan bu bilgiyi ilk yansıtan Sabah’tan Meliha Okur’a göre, iki meclis, bugüne kadar Irak’la ilgili tüm metinlerde “kalıcı üsler” biçimindeki ifadeyi silerek “geçici üsler” olarak tashih etti.

Üstelik bununla da kalınmadı ve Senato artık “geçici” olan bu üslere para ödenmesine gerek olmadığına karar verdi. Yani Kuzey’deki üsler de dahil Irak’taki üsler artık geçici konumunda (gidici diye de okunabilir) ve paraları kesilmeye başlanacak. Haber bu.

Basit bir detay gibi görünse de bu bilgi bölgenin yakın vadeli geleceğinin şimdi daha yakın olduğunu ve bu beklenen destenin kartlarının hızla dağıtılacağını gösteriyor.

Bölgedeki son gelişmeler düşünüldüğünde ise, Pakistan’taki olaylar, İran’a saldırı beklentisi, Türkiye’nin Kuzey Irak’a bakışı vs, bu kartların daha şimdiden açılmaya başladığının işareti.

Geriye kalan ise ABD’den “sonra” geride kimin kalacağı! Bazı yorumculara göre yine ABD bile kalabilir. Fakat bunun dışında kalan kim olursa olsun, ABD’nin itiraz etmeyeceği biri olacak!



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,525 µs