En Sıcak Konular

"Demokrasiyi teröre feda etmeyeceğiz"

15 Kasım 2007 15:12 tsi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay: Yeni hazırlanan pasaport, profesyonel jandarma timleri, insan hakları, gelecek yıl alınacak polis sayısı konularında komisyona verdiği bilgiler.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, terör konusuna değinerek, "Demokrasiyi teröre feda etmeyeceğiz" dedi. Atalay ayrıca yeni hazırlanan pasaportları da tanırken, "Yüksek güvenlikli yeni pasaportlar en geç gelecek yılın ortasında kullanılmaya başlayacak" diye konuştu.


Aktif haber'de yayınlanan habere göre, Atalay, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Türkiye'nin, değişen jeopolitik ortamın da etkisiyle her dönem, çok boyutlu ve değişken güvenlik sorunlarıyla mücadele ettiğini belirterek "Bu kapsamda çeyrek asrı aşan bir süredir milli birlik ve bütünlüğüne, huzur ve güven ortamına, ekonomik ve sosyal gelişmesine olumsuz yönde etki yapan yıkıcı ve bölücü terörle mücadele vermektedir" dedi.
Son dönemde sivil vatandaşlara ve güvenlik güçlerine karşı girişilen alçakça saldırıların millet olarak kendilerini derinden yaraladığını ifade eden Atalay, şöyle devam etti:
"Devletimiz, terör örgütüyle her alanda mücadelesine, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da herhangi bir zafiyet olmaksızın, bu bela tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar kararlılıkla devam edecektir. Tabanını kaybeden ve giderek yalnızlaşan terör örgütünün ve arkasındaki güçlerin hiçbir şekilde amaçlarına ulaşamayacağını herkes bilmelidir. Devletimiz, kendisine yönelik her türlü iç ve dış tehdidi yok etmeye her zaman muktedirdir ve bunun kararlılığı içerisindedir. Terör yuvalarının dağıtılması, teröristlerin etkisiz hale getirilmesi konusunda güvenlik güçlerimizin yurt içindeki operasyonları devam ederken, Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan terör saldırılarına engel olmak amacıyla TBMM'den sınır ötesi operasyon yapma yetkisi alınmış, terör konusunda uluslararası camia harekete geçirilmiş, başta komşu ülkelerle olmak üzere çok önemli diplomatik girişimlerde bulunulmuş, konu Milli Güvenlik Kurulu, Bakanlar Kurulu ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulunda tüm boyutlarıyla değerlendirilerek alınması gereken tedbirler gözden geçirilmiş ve belli bir plan çerçevesinde uygulamaya konulmuştur. Bu süreç, kararlılıkla yürütülmekte ve yürütülecektir."

-PROFESYOLEN TİM ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Atalay, ülkenin bölünmez bütünlüğüne yönelik eylem ve faaliyetlerde bulunan terör örgütlerine karşı yürütülen mücadelede daha kısa sürede sonuç alınabilmesi ve Jandarma Komando Birlikleri ile Jandarma Özel Harekat Timlerinin tamamının profesyonel hale getirilmesi amacıyla yürütülen çalışmanın sürdüğünü belirtti. Terörle mücadelenin önemli bir diğer ayağının bölgenin, ekonomik, sosyal ve altyapı açısından eksiklerinin giderilmesi olduğunu dile getiren Atalay, "Terörle mücadelede üzerinde durduğumuz en önemli konuların başında, terörist ile vatandaşın birbirine karıştırılmaması konusundaki hassasiyetimiz gelmektedir" dedi.

-"İNSAN HAKLARINDAN TAVİZ VERMEMİZ BEKLENMESİN"

Salt güvenlik gerekçeleriyle hukukun üstünlüğünden, demokratikleşmeden ve insan haklarından taviz vermelerini, kimsenin kendilerinden beklememesi gerektiğini vurgulayan Atalay, "Biz kesinlikle demokrasiyi, teröre feda etmeyeceğiz. Eğer terör örgütü tüm baskı ve tehditlerine rağmen bu zamana kadar arzu ettiği tabanı bulamamışsa, bunun en önemli nedeni devletimizin gösterdiği hassasiyet ve insanına verdiği değerdir" diye konuştu.
Atalay, terör nedeniyle ya da terörle mücadele sırasında zarar gören vatandaşların uğradıkları zararları gidermeye yönelik her türlü önlemi aldıklarını dile getirerek, bu kapsamda, ağırlığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden olmak üzere yapılan toplam 276 bin 634 başvurudan 97 bin 579'unun sonuçlandırıldığını, hak sahiplerine 371 milyon 219 bin YTL ödeme yapıldığını belirtti. Bakan Atalay, ilgili kanunun 1996'da yürürlüğe girmesinden bugüne kadar 8 bin 108 şehit yakınının, kamu kuruluşlarında istihdam edildiğini söyledi.
Devlet ve vatandaş arasındaki güven bağını zedeleyen organize suç örgütleriyle ve her türlü kaçakçılık suçlarıyla mücadeleye kararlılık içerisinde devam edildiğini anlatan Atalay, Jandarma sorumluluk bölgesinde 2007'de organize suç çetelerine yönelik yapılan çalışma ve operasyonlarda 2 bin 888 şüpheli yakalandığının altını çizdi.
Atalay, Türkiye'nin geçmişten bu yana, yasa dışı uyuşturucu ticaretinin transit güzergahı üzerinde bulunduğunu anımsatarak, son dönemde, güvenlik birimlerinin etkili ve kararlı mücadelesinin, uyuşturucu tacirlerini Türkiye dışında, yeni yollar kullanmaya zorladığını dile getirdi.

-GELECEK YIL 8 BİN 500 POLİS ADAYI KADROYA ALINACAK

Polis kadrosuna üniversite mezununlarından alımına ilişkin politikalarının süreceğini belirten Atalay, gelecek yıl 8 bin 500 polis adayının daha kadroya alınacağını söyledi.
Trafiğin ülke sorunlarının başında geldiğine işaret eden Atalay, her gün ortalama 10 kişinin trafikte hayatını kaybettiğinin altını çizdi. Atalay, bunun ciddi bir sayı olduğunu, bu konuyla ilgili kapsamlı önlemlerini ilerde açıklayacaklarını bildirdi.

-GÜVENLİKLİ PASAPORT

Atalay, uluslararası standartlara uygun, yeni jenerasyon pasaportlarla ilgili çalışmalarının sonuçlanmak üzere olduğunu da belirterek, yeni pasaportları gösterdi. Atalay, yüksek güvenlik unsurlarına sahip olarak yeniden tasarlanan pasaportların en geç gelecek yılın ortasında kullanılmaya başlayacağını belirtti.
Atalay, bakanlığın ve bağlı birimlerinin 2008 yılı bütçesinin 11 milyar 305 milyon 103 bin YTL olarak öngörüldüğünü kaydetti.



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,011 µs