En Sıcak Konular

"Önümüzdeki duvarı aştık"

15 Kasım 2007 14:43 tsi
Kürt yetkililer: ''PKK sorunun çözümünde diyalog yolu tercih edilmeli''

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüştükten sonra Ankara'da temaslarda bulunan Kürt bölgesi Siyasi Partiler Yüksek Meclisi üyeleri görüşmelerin verimli geçtiğini, önlerindeki duvarı aştıklarını belirtti.

Kuzey Iraklı 5 siyasi partinin temsilcileri salı günü Ankara'daydı. Türk yetkililer ile İstanbul'da bir araya gelen Kürtlere 'eğer bizimle diyalog istiyorsanız PKK'ya karşı somut adım atmalısınız' mesajı verildi.
 
CNNTürk'te yayınlanan habere göre, Kürt heyetin üyeleri, Türk yetkililerle, başta diyalog ve kardeşlik ilişkilerinin artırılması olmak üzere, sınır ötesi operasyon, ekonomik ambargo ve PKK ile ilgili konuları ele aldı.
 
Türkiye'deki temaslarını tamamlayarak önceki akşam Erbil'e uçakla dönen heyette Kürdistan İslam Birliği (KİB) Genel Sekreteri Selahattin Muhammed Bahaddin, Kürdistan İslam Cemiyeti (KİC) Başkanı Ali Babir, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Büro Temsilcisi İzzetin Bervari, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Siyasi Büro Üyesi Erselan Bayiz ve Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi (KDSP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud bulunuyordu.
 
Türk heyeti ise Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol'dan oluştu.
 
"Kürdistan TV''nin haberine göre, Kürdistan İslami Birlik Genel Sekreteri Selahaddin Bahaddin, Türkiye ile bölge arasındaki ikili ilişkilerin iyileştirilmesi amacıyla Ankara'ya gittiklerini, isteklerini anlattıklarını belirtti.
 
Bahaddin, "Herkesin birlikte yaşayabileceği refah ortamını istedik. Çok iyi bir vakitte iyi bir görüşme oldu. Önümüzdeki duvarı aşmış olduk" dedi ve PKK sorununun çözümüne yönelik karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını vurguladı.
 
Bahaddin, "Ankara ve Türk Silahlı Kuvvetleri kararlı bir tutum içinde. PKK sorunun çözümü konusunda diplomatik ve diyalog yolu tercih edilmeli. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bizim taleplerimizi görüşüp, tartışacak. Biz barışçıl çözüm temelinde yaklaştık, oturduk, barışçıl ve diyalog temelinde sorunların çözülmesini konuştuk" diye konuştu.
 
Bahaddin ayrıca, "Türkiye ile Kuzey Irak'taki yönetim arasında sorunların diyalog ve görüşmelerle çözülebileceğini vurguladık. Onlar da aralarında bir tartışma yürüteceklerini bunun sonucunda cevap vereceklerini bildirdiler" dedi.
 
Türk heyeti ise ilişkilerin PKK yüzünden bozulduğunu örnekleri ile anlattı ve 'ilişkilerde düzelme de aynı noktadan başlar, bunun için PKK'ya karşı bazı somut adımlar atmalısınız' mesajı verdi.
 
Kuzey Iraklı parti temsilcileri AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ile de görüştü.



Bu haber 227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,322 µs