En Sıcak Konular

Gül, Peres'le neleri konuştu

15 Kasım 2007 12:42 tsi
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki resmi görüşmelerin temelini İran oluşturdu. İşte tutanaklar...

Ankara'da gündemin bir numarası İran'dı... Peres, 'Biz dahil kimse komşunuzu haritadan silmek istemiyor' dedi. Gül, 'Biz de onları telkin ediyoruz' cevabı verdi. Bunun üzerine Peres, şöyle dedi: Nükleer çalışmalar durdurulmalı. Biz onları değil ama onlar bizi haritadan silmek istiyor.

AMAÇLARI SALDIRMAK

Çünkü İran 1000-1500 kilometre menzilli füzeler yapıyor. Üstelik bunlar savunma değil saldırı amaçlı. Bu sözler üzerine Gül, 'Biz onlarla konuşuyoruz. Neler yapması gerektiğini her fırsatta telkin ediyoruz' dedi.

IRAK PARÇALANMASIN

Peres, Irak konusunda 'Bölünmeye karşıyız. Bölgede birçok etnik unsur var ve hepsi de iç içe girmiş durumda, sizi destekliyoruz' deyince Gül de, 'Gelin hep beraber bu terör belasını bitirelim' cevabını verdi.

Filistin değil İran konuşuldu

Ankara'daki tarihi buluşmada tutanaklara yansıyan ayrıntılar ortaya çıktı. İran'ı Cumhurbaşkanı Gül'e şikayet eden İsrail Cumhurbaşkanı Peres'e Gül ilginç bir yanıt verdi: Siz İranlıların her söylediğine bakmayın. Retoriktir bunlar.

Başkent önceki gün tarihi buluşmaya ev sahipliği yaptı. ABD'deki Annapolis görüşmeleri öncesi Başkent'te bir araya gelen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, barış adına önemli bir adım attı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasındaki görüşme ise ilginç diyaloglara sahne oldu.

Ülkeler arası ilişkilerdeki tüm ayrıntıların masaya yatırıldığı bu görüşmenin tutanaklarından satır başları...

FÜZELER SALDIRI AMAÇLI


Peres: Hiçbir ülke biz dahil İran'ı haritadan silmeyi düşünmüyor. Ama İran İsrail'i haritadan silmekten söz ediyor. İran'a uygulanan yaptırımlar ciddiye alınmıyor. Çok daha sıkı uygulanması lazım. İran'ın nükleer çalışmaları mutlaka durdurulmalı. Bu ülke 1000-1500 kilometre menzilli füzeler yapıyor. Neden? Çünkü bölgede hegemonya kurmak istiyor. Bu füzeler savunma amaçlı değil, saldırı amaçlı.

Gül: Biz İran'la diyalog halindeyiz. Onlara sürekli telkinde bulunuyoruz, İran'ın nükleer çalışmaları ve uzun menzilli füze geliştirmeleri bizi de rahatsız ediyor. Bundan memnun değiliz. Siz İranlıların her söylediğine bakmayın. Retoriktir bunlar. Ciddiye almıyoruz biz söylediği sözleri. Neleri yapmamaları gerektiğini onlara iletiyoruz.

Peres: Biz ciddiye alıyoruz. Türkiye'nin Ortadoğu barış sürecinde önemli rol oynayabileceğine inanıyoruz.

BİZ ERDOĞAN GİBİ DÜŞÜNÜYORUZ

Peres önceki gün TBMM'de yaptığı konuşmadan sonra geldiği İstanbul'da Neve Shalom Sinagogu'nda yapılan ayinde Yahudi cemaatine bir konuşma yaptı. Peres 'Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı'na ilişkin şöyle konuştu: “Biz bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan gibi düşünüyoruz. Onunla aynı görüşteyiz. Bir kurul oluşturulmalı ve kararı onlar vermeli. Bu siyasetçilerin işi değildir.”

SİZE YARDIM KONUSUNDA ÇEKİNCEMİZ YOK

Peres: Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda sizin gibi düşünüyoruz. Asla bölünmemesi gerekiyor. Zaten tamamen etnik temele dayalı bölünme mümkün de görülmüyor. Çünkü pek çok bölgede etnik guruplar öylesine iç içe girmiş ki bölünmeleri mümkün değil. Terör burada çok önemli bir sorun.


Gül: Bu konuda sizlerle aynı görüşte olmamız memnuniyet verici. Biz de Irak'ın asla bölünmemesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak Irak topraklarından Türkiye'ye yönelik terör saldırıları var.


Peres: Sizi tamamen anlıyoruz. Biz de terörden çok çekmiş bir ülke olarak bu acıyı yaşadık ve yaşıyoruz. Bütün kaynaklarımızla size yardım konusunda hiçbir çekincemiz yok. Bu konuda sizi ne kadar desteklediğimizi biliyorsunuz.


Gül: PKK'ın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye saldırılarını mutlaka durduracagız.


Peres: Tamamen haklısınız.

Sedat Sertoğlu / Akşam



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,487 µs