En Sıcak Konular

Sağlığa ''özel'' doping

15 Kasım 2007 09:20 tsi
Türkiye, sağlık alanındaki eksiğini İngiltere'nin uyguladığı sistemle çözecek.

Türkiye sağlık alanında ihtiyacı olan 70 bin yatak kapasitesine, İngiltere'de uygulanan 'Kamu-Özel Ortaklığı' sistemi ile ulaşacak. Bakan Akdağ, “İlgili mevzuatı hazırladık” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de beş senedir uygulanan Sağlık Dönüşüm Programı çerçevesinde Avrupa ülkelerinin uygulamalarında yerinde incelediklerini belirterek, İngiltere'nin son on yıldır geliştirdiği Public Private Partnership (PPP-Kamu Özel Ortaklığı) sistemini benimsediklerini kaydetti.

'BÜROKRATİK ENGELLER BİTECEK'

İngiltere Sağlık Bakanı Alan Johnson'un davetlisi olarak geldiği Londra'da İngiliz mevkidaşı ile başarılı geçen bir görüşme yaptığını bildiren Recep Akdağ, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği toplantıda, Türkiye'nin daha iyi sağlık hizmeti için öncelikle bürokratik engellerin kaldırılacağını ifade etti. Akdağ, iki ülke arasında sağlık açısından da ortak ve önemli alanlar olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

'GEREKLİ KANUN HAZIR'

“Bunlarda en önemlisi İngiltere'nin son 10 yıl içerisinde özellikle geliştirdiği, PPP olarak bildiğimiz 'Public Private Partnership' yöntemiyle yapılan hastaneler veya sağlık işletmeleridir. Bu yöntemle Avusturalya öncülük yaparak sağlık işletmeleri oluşturdu. Daha sonra bu konuda birinciliği İngiltere ele aldı. PPP yöntemiyle yapılan eğitim, ulaştırma ve sağlık yatırımları, İngiltere'yi dünyada birinci sıraya yükseltti. Biz de Türkiye'de bu konuyla ilgili mevzuatı hazırladık, bir kanun yaptık.”

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Projeye göre, kamu özel ortaklığıyla sağlık kampüsleri yapılacak. Yerini kamunun vereceği bu sağlık kampuslerini özel sektör yapacak. Tıbbi işletmesini ise Sağlık Bakanlığı üstlenecek. Bakanlık bu kampusleri yapan binalarda kiracı olacak ve özel sektöre yapılan anlaşmaya göre aylık ya da yıllık kira ödeyecek. Bakanlık bununla ilgili bünyesinde bir de birim oluşturdu. Başlangıç olarak Ankara, İstanbul ve İzmir gibi iller düşünülüyor. Şu an için Ankara'da 1 adet, İstanbul'da 2 adet olmak üzere 3 sağlık kampusünün üzerinde çalışılıyor. Şartlar üzerinde anlaşılırsa, özel sektör, bu hastane kampuslerinin sağlık birimi alanları dışında kalan bölümlerini otelcilik olarak işletebilecek. Buna göre de kiralarda düşme olabilecek.

aktifhaber



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,739 µs