En Sıcak Konular

Diyanet'e başörtüsünü sorduracak

14 Kasım 2007 21:37 tsi
Danıştay 2. Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davada, Danıştay saldırganı Alparslan Arslan'ın avukatından ilginç bir talep geldi.

Danıştay 2. Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davada, sanıkların yargılanmasına devam edildi.Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Tekin İrşi, Aykut Metin Şükre ve Süleyman Esen avukatlarıyla, saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in ailesinin avukatları, Cumhuriyet gazetesinin avukatı ile Danıştay Başkanlığı'nın avukatı katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan müzekkereye cevap geldiğini belirterek, buna göre halen tahkikatın ve bilgisayar kayıtlarının incelenmesinin devam ettiğini, ekspertiz raporlarının gelmediğini, bu noksanlıklar ikmal edildikten sonra gerekli bilginin verileceğini açıkladı.

Sanıklardan Aykut Metin Şükre'nin avukatı Mehmet Taşdelen, daha önce soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunduklarını ve tanık dinletmek istediklerini ifade ederek, bu talepleri hakkında karar verilmesini istedi. Taşdelen, uzun süredir tutuklu bulunan müvekkilinin tahliyesini istedi. Sanık Süleyman Esen ve Osman Yıldırım'ın avukatları da müvekkillerinin uzun süredir tutuklu bulunduğunu belirterek, tahliyelerini talep ettiler.Tutuklu sanıklar da tahliyelerini istediler.

Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, bazı eksiklikler dışında, sanıkların eylemlerinin tüm dosya kapsamında tanımlanmış olduğunu, sanık Şükre'nin avukatının tanık dinletilmesine ilişkin soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddine karar verilmesini talep etti. Savcı Demirci, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Karadeniz, geçen celse verilen ara karar gereğince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan müzekkere cevabının beklenmesine, sanıklardan Aykut Metin Şükre'nin avukatı Taşdelen'in tanık dinletme talebinin davanın esasında etkili olmayacağı anlaşıldığından reddine, ancak tanığın mahkemede hazır bulundurulması halinde dinlenmesine, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini açıkladı. Mahkeme heyeti, dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

SANIK ARSLAN'IN YENİ AVUKATINDAN MAHKEMEYE DİLEKÇE

Sanık Alparslan Arslan'ın yeni avukatı Abdurrahman Sarıoğlu, soruşturmanın genişletilmesiyle ilgili olarak mahkemeye yazılı olarak dün sunduğu dilekçede, ''olayın din ve vicdan özgürlüğünü ilgilendirdiğinden, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, başörtüsünün hanımlar için farz bir ibadet olup olmadığı konusunda bilirkişi raporu alınması'' gerektiğini savundu.

Dilekçede, ''Çünkü, gerek Cumhuriyet gazetesine bomba atılması olayında ve gerekse Danıştay olayında bu rapor aydınlatıcı olacaktır. Eğer başörtüsü ibadet ise Danıştay'a vaki saldırı terör sayılmayacaktır.

Çünkü, terörde belirleyici olan amaçtır. İbadet amacı terör sayılamaz'' iddiasında bulunuldu. ''Olayın laik Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik olmadığı'' ileri sürülen dilekçede, ''Olay, laik devlete hiçbir zarar vermemiştir. Çünkü temel hak ve özgürlükler sadece yönetilenlere gerekli değildir. Devlete de gereklidir ki laik rejimi sürekli kılabilsin'' görüşü savunuldu.

"BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI MÜSLÜMANLARI SİLAHA ALIŞTIRIYOR"

Dilekçede, ''Türkiye'de başörtüsü yasağının Müslümanları silaha alıştırmaktan başka bir işe yaramadığı ve bu yönüyle aslında devlete zarar verenin başörtüsü yasağı olduğu'' iddia edildi. Dilekçede, şu iddialarda bulunuldu: ''Aslında başörtüsü yasağı, Türk ulusunu, bu ülke insanlarını, devleti değiştirmeye yönlendirmektedir. Çünkü başörtüsü yasağı, Müslümanlar'ın kafasında, 'Devletin şeklini değiştirmedikçe, İslami nizamı kurmadıkça, dinimizi özel hayatımızda yaşayamayacağız. Hatta başörtümüze özgürlük bile alamayacağız' fikrini uyandırmaktadır. Başörtüsü yasağı Müslümanları silahlı militan saflarına itmektedir.''

sabah
 



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs