Gürcistan Türkiye’ye muhtaç! | " /> iyibilgi özel" /> Gürcistan Türkiye’ye muhtaç! | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Erdoğan sondaj yapıyor: Gürcistan Türkiye’ye muhtaç!

14 Kasım 2007 14:33 tsi
Ortadoğu ve Kafkaslardaki siyasi gelişmeleri yakından izleyen gazeteci Fikret Ertan ile Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli'nin ziyaretini ve Türkiye'nin bölgeye yaklaşımını konuştuk. iyibilgi özel

Gürcü Başbakan Zurab Nogaideli şu anda Ankara’da… Gürcistan’da iç karışıklık olduğunu biliyoruz. Hatta Gürcü lider Saakashvili karışıklığın ardında Rusya olduğunu söylüyor. Bu ziyaretin karışıklıklarla ilgisi var mı? Türkiye Gürcistan’a müdahale mi ediyor?

Türkiye zaten Gürcistan’da etkin bir ülke… Orada çıkarları var. Başbakan Nogaideli’yi Erdoğan davet etmiş. Bundan sonra ne olacak, Gürcistan nereye gidiyor, yönü nedir diye ilk elden sormuştur. Muhalefetin gücünü de sormuş olabilir. Erdoğan sondaj yapıyor. Bu normal bir şey. Bu hükümet etrafında neler olup bittiği ile ilgili oldukça duyarlı. Diğer hükümet olsaydı bu olmayabilirdi, bakın bunu da söyleyeyim.

Gürcistan’ın Rusya ile sorunları var. Türkiye ise Gürcistan hükümetinin ayakta kalması için önemli oranda destek oluyor. Siyasi, ekonomik ve askeri olarak… Bu Moskova-Ankara hattında gerilime neden olur mu?

Gürcistan üzerinden karşı karşıya gelme olmaz. Bizim Rusya ile ilişkilerimiz Gürcistan ile ilişkilerimizden daha büyük ve çok boyutlu. Türkiye sadece Gürcistan’da kendi menfaatlerini korumaya çalışıyor. Bu bence mesele yaratmaz. Rusya da buna aldırış etmez. Ülkeler hangi konularda nereye kadar gideceklerini bilirler. Gürcistan’da Türk-Rus menfaatleri çatışmıyor.

Türkiye Kasım ayı başından beri diplomatik hamleler yapıyor. Irak’a komşu ülkeler toplantısından sonra, İsrail ve Filistin liderlerini Ankara’da ağırladık. Şimdi de Gürcü Başbakan sorunlarını anlatması için Türkiye’ye davet ediliyor. Bölgesel bir güç mü oluyoruz?

Bölgesel güç olmaya başlamak istiyoruz. Bölgesel güç olmak istiyor yani. Ancak karşı taraflar bunu ne kadar tanır bilmem. Dün verilen fotoğraf güzel ama Türkiye’nin pek fazla rolü olmaz Ortadoğu sorununun çözümünde.

Peki, Türkiye neden şimdi böyle davranıyor? Yumuşak güç potansiyelini mi fark etti?

Ekonomik gücünü fark etti bence. Özellikle Gürcistan konusundan bahsediyorum. Yetmiş milyonluk bir ülkeyiz. Gürcistan ise beş milyon. Gürcistan Türkiye’ye muhtaç bu noktada.



Bu haber 1,334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,185 µs