En Sıcak Konular

FT: KKTC, Batı'dan uzaklaşabilir

14 Kasım 2007 12:44 tsi
FT: KKTC, Batı'dan uzaklaşabilir Financial Times gazetesinde yayınlanan bir makalede KKTC'nin Suriye ve İran ile artan ilişkilerine dikkat çekilerek Kuzey Kıbrıs'ın Batı'dan uzaklaşabileceği uyarısı yapıldı.

Ekonomik ambargo altındaki KKTC'nin Batı'dan uzaklaşabileceği uyarısı yapıldı. Makalede İngiltere Başbakanı Brown ile Başbakan Erdoğan'dan Kıbrıs konusunda yeni bir çaba göstermeleri istendi.

Haber 7'den alınan bilgiye göre, Financial Times gazetesinde bir süre önce "Ortadoğu Sermaye Piyasalarındaki Fırsatlar" başlıklı kitabını yayınlayan Nick Kochan'ın bir makalesine yer verildi. Kıbrıs sorununun çözümlenmediğine, Kuzey Kıbrıs'a ekonomik ambargonun sürdüğüne dikkat çekildiği makalede şöyle devam edildi:

"Kuzey Kıbrıs'ı geri kazanmak için yeni bir çaba yapılması zamanı geldi. Bu defa İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından. İkisi, kısa bir süre önce Kofi Annan tarafından başlatılan sürecin devam etmesi iradesi bulunduğu BM'de bir girişim önerdiler."

Annan Planı referandumunda "evet" diyen Kıbrıslı Türklerin yaralı hissettiği kaydedilen makalemde şu uyarı yapıldı:

"Siyasiler, sorun ile boğuşmayı sürdürürken iş ve finansal kaygılarının, Kuzey Kıbrıs'ı Batı bünyesinden akla daha az uygun bölgelere doğru çekmeleri riski bulunuyor. Radikal Ortadoğu devletleri, Kuzey Kıbrıs ile iş yapmak için Yunanistan ve başka yerlerden gelen eleştirileri göz ardı etmeye hazır."

-"İRAN İLE İŞ TEMASLARI ARTIYOR"

Nick Kochan, Suriye'nin KKTC ile feribot seferlerini başlattığını, Kuzey Kıbrıs'ın bunu İslam dünyası ile ticaret ve ulaşım bağlarını kurmak için kullanacağını belirterek "İran ile iş temasları artıyor ve altı Kıbrıslı Türk üniversitesinde okuyan öğrencilerin birçoğu, Filistin, İran ve Sudan'dan geliyor" diye yazdı.

Kuzey Kıbrıs'da İngilizlerin mülk aldıkları, İsraillilerin otel ve mülk yatırımlarını yaptığı, bölgenin turizm sektörünün büyük ölçüde Türkiye'ye bağımlı olduğu belirtilen makalede "Güçlü casino ve kumar sektörünün bazılarının Kuzey'nin finansal dürüstlüğünü sorgulamalarına yol açtığı"nı da yazdı. Makalede şu görüşlere yer verildi:

"Ekonomik izolasyonun, Avrupa'nın kenarında ve dünyanın en hassas bölgelerinden birinde gücenmiş bir topluluğu yaratması riski var. AB'de bu tehlikeleri görenler var ve ambargoyu yumuşatmayı isterler ancak bir AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum Kesimi) böyle bir girişimi bloke edebilir."

Nick Kochan, siyasi değişim sağlanabilmesi için bölge ekonomisinin canlandırılması gerektiğini vurgularken de "Ekonomik refah arayışı, birleşmeye yönelik siyasi girişimler ile birlikte olmalı. Ada, ekonomik potansiyelini gerçekleştirdiğinde geçmişteki kavgalar unutularak istikrarlı ve birleşmiş bir devlet yaratılabilir" diye yazdı. 
 



Bu haber 208 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,250 µs