En Sıcak Konular

'Kış bastırmadan operasyon başlayacak'

14 Kasım 2007 12:39 tsi
Başbakan Tayyip Erdoğan, terör örgütü PPK'ya yönelik sınır ötesi operasyonun kısa bir süre sonra başlanacağının sinyalini verdi. Erdoğan, önceki gün Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'u kabul ettikten sonra AK Parti yönetimiyle bir araya geld

Başbakan, operasyon planlarının masada olduğunu ifade ederken, net konuştu: "Kış şartları ağırlaşmadan operasyon başlayacak." Başbakan'ın bu sözleri operasyonun kasım ayı içerisinde yapılacağı şeklinde yorumlandı. Bu arada Türk jetlerinin Kuzey Irak'ta bazı hedefleri vurduğu iddia edildi. Bölgeden alınan haberlere göre Türk savaş uçakları, dün gece Vansora bölgesinde "Teröristlerce kullanıldığı belirtilen terk edilmiş bir karakolu bombaladı. Olayda can kaybı yaşanmazken karakolun kullanılamaz hale geldiği ifade edildi.

'Operasyona az kaldı' sinyali

Başbakan Erdoğan, sınır ötesi operasyona kısa bir süre sonra başlanacağının sinyalini verdi. Erdoğan, önceki gün Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'u kabul ettikten sonra AK Parti yönetimiyle bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre Erdoğan, operasyon planlarının masada olduğunu ifade ederken, net konuştu: "Kış şartları ağırlaşmadan operasyon başlayacak". Başbakan'ın bu sözleri operasyonun kasım ayı içerisinde yapılacağı şeklinde yorumlandı.

Başbakan, tezkerenin alınmasından sonra dikkatlerin çevrildiği operasyonun zamanlamasına ilişkin önceki gün kritik açıklamalar yaptı. Bakanlar Kurulu'nda bu konuyu değerlendiren Erdoğan, daha sonra Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Saygun'u makamında kabul etmişti. AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısında bu görüşmeyi anlatan Erdoğan, Saygun Paşa'nın kendisine bilgi vermek için geldiğini söyledi. Erdoğan, operasyona ilişkin Genelkurmay ile hükümet arasında herhangi bir sorun olmadığını da bildirdi. Erdoğan, ABD seyahatine de değindi. ABD Başkanı Bush ile aralarında geçen bir diyaloğu aktaran Başbakan, "Başkan Bush'a, 'Bundan sonraki süreçte Türkiye'nin mi yanında olacaksınız? Yoksa Barzani'nin mi?' diye sordum. O da, 'Tabii ki Türkiye'nin.' cevabını verdi." dedi. Ömer Şahin, Ankara

Türk jetleri, Irak sınırında terör örgütü PKK hedeflerini vurdu

Irak sınırında terör örgütü PKK'ya karşı operasyonlar devam ederken Türk jetlerinin Kuzey Irak'ta bazı hedefleri vurduğu iddia edildi. Bölgeden gelen haberlere göre Türk savaş uçakları, dün gece Vansora bölgesinde "PKK'lılar tarafından kullanıldığı belirtilen terk edilmiş bir karakolu bombaladı. Olayda can kaybı olmadığı bildirilirken, karakolun kullanılamaz hale geldiği ifade edildi. Olayı doğrulayan Iraklı Kürt yetkililer, Türk jetleri ve helikopterlerinin ayrıca sınıra 20 kilometre mesafedeki Zaho kasabasında bulunan Pırbela, Bırsaka ve Avaşın köylerini bombaladığını söyledi. Genelkurmay Başkanlığı, iddialara ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısı sonrası, bir gazetecinin, Irak'ın kuzeyinde bir PKK hedefinin bombalandığına ilişkin sorusuna, "Haberim yok." karşılığını verdi. ABD Başkanı George Bush, geçtiğimiz hafta Beyaz Saray'da ağırladığı Erdoğan'a, 'PKK'ya karşı teknolojiyle doğru ve zamanlı istihbarat paylaşımı' sözünü vermişti.

Türk ordusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da PKK'ya yönelik operasyonlarını sıklaştırırken, Ankara ve Washington'ın baskıları sonucu harekete geçen Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimi de terör örgütünün çevresindeki çemberi giderek daraltıyor. Bölgede PKK'ya bağlı partilerin ofislerini kapatan Kürt yönetiminin örgüte karşı aldığı önlemler, Kandil Dağları eteklerinde de kendini gösteriyor. Hem İran-Irak sınırının kesiştiği yer, hem de terör örgütü PKK ve İran'daki kolu PJAK'ın üs olarak kullandığı Kandil sıradağlarının başladığı nokta olan Çoman bölgesine giren Cihan Haber Ajansı, buraya konuşlandırılan özel peşmerge birliklerini görüntüledi. Kandil'e önemli bir lojistik merkezi olan Çoman bölgesinde, PKK'ya göz açtırmamak için artık 24 saat devriye atılıyor. Yol kenarında kurulan yeni kontrol noktaları ve yere serilen yataklar bunun bir göstergesi. Belli bir noktadan sonra araçların yasaklandığı bölgede sadece çiftçilere, didik didik arandıktan sonra izin veriliyor. Peşmerge güçleri, sürekli silahlı ve çelik yelekli olarak Kandil'e geçiş noktalarında ve eteklerinde yaya olarak devriye görevi yapıyor. Anlık gelişmeler de hemen Çoman'daki peşmerge güçlerine haber veriliyor.

Kritik noktadan sorumlu Çoman Kaymakamı Abdulvahid Guani alınan önlemleri yerinde anlatarak bölgede çok sıkı önlem aldıklarını söyledi. Guani, bölgeden Kandil'deki kamplara kesinlikle geçiş olmadığını ifade ederek, "Burada çok büyük önlemler aldık. Bazıları gözle görülür, bazıları da görülmez. Bu taraftan hiçbir şekilde gıda ve erzak geçişine izin vermiyoruz. Bu iş için özel eğitilmiş peşmerge kuvvetlerimiz sürekli nöbet tutarak bölgeyi kontrol altında tutuyor. Bize kesin emir var; bölgeye hiç kimse geçirilmeyecek ve geçirmiyoruz." diye konuşuyor.

Çoman bölgesi Kandil'in eteklerine yakın olması nedeniyle, devamlı İran ordusunun, PKK'nın diğer kolu olan PJAK'a karşı operasyonlarında hedef olmuş. Bölgeyi zaman zaman bombalayan İran topçularının ateşi, bölgedeki son yerleşim yeri olan Ena'da bazı evlere isabet etmiş. Bundan dolayı da bölge halkı evlerini terk etmiş durumda.

Zaman



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,877 µs