MOSSAD ajanları Genel Kurul'a alınmadı | " /> MOSSAD ajanları Genel Kurul'a alınmadı | "/>

En Sıcak Konular

MOSSAD ajanları Genel Kurul'a alınmadı

14 Kasım 2007 10:44 tsi
MOSSAD ajanları Genel Kurul'a alınmadı İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı buluşturarak tüm dünyaya barış görüntüsü veren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), tarihî günlerinden birini yaşadı. Üstelik alınan güvenlik önlemleri dikkate değerdi...

İlk kez üç cumhurbaşkanını bir arada ağırlayacak olması ve konukların kimliği ilgiyi daha da artırmış olacak ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP'liler, Meclis neredeyse tam kadro salondaydı.   
 
Bu kritik buluşmanın ev sahibi olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Peres ve Abbas ile önce TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın odasında bir süre oturdu. Daha sonra yanlarına TBMM Başkanı Toptan'ı da alan üç cumhurbaşkanı yan yana Genel Kurul salonuna alkışlar eşliğinde girdi. Genel Kurulu'nu yöneten CHP'li Güldal Mumcu, kürsüye ilk olarak Peres'i çağırdı. Peres, cılız alkışlarla çıktığı kürsüden daha güçlü alkışlarla ayrıldı. Peres'in Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiiriyle konuşmasını tamamlaması beğeni topladı. Mahmud Abbas, beklendiği gibi daha fazla alkış desteği ile kürsüye yürüdü. Milletvekillerinin alkış dengesi iki ülke arasındaki kronikleşen sorunun faturasının İsrail'e, sempatinin ise Filistin'e olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Abbas'ın, konuşmasına "Bismillah" ile başlaması dikkat çekti. İki isim de konuşmalarını bitirdikten sonra Bakanlar Kurulu sırasına kadar giderek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la tokalaştı.

Dünyanın dikkatlerinin çevrildiği ziyaret öncesi Meclis'te yoğun güvenlik önlemleri gözlerden kaçmadı. Alınan önlemler ABD Başkanı Bill Clinton'a yapılandan daha yoğun oldu. Her şey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. 'Şaşırtmaca' denilen teknik bile uygulandı; Peres ve Abbas, taslak programda belirtilen saatlerden birkaç dakika sapma ile Meclis'e ulaştı. Şimon Peres'in beklendiği aracın içinden Mahmud Abbas çıktı. Meclis'ten kuş uçurtulmadı. Çatılara keskin nişancılar yerleştirildi. Meclis'te görevli 250 civarında polis güvenlik önlemleri için seferber oldu. MİT, MOSSAD ve elçiliklerde görevli güvenlik personeli de görev yaptı. Peres, kalabalık koruması ile dikkat çekti. Peres'in korumaları 20'ye yakın araçla Meclis'e geldi.

MOSSAD, Genel Kurul'a sokulmadı

Peres'in ve Abbas'ın yakın korumaları, Meclis Genel Kurulu'na alınmadı. Emniyet, özellikle MOSSAD ajanlarına içeri girmeyecekleri uyarısı yaptı. Dinleyici locasında İsrail'den gelen misafirler ağırlıktaydı. Aralarında gazetecilerin de olduğu İsraillilerin oturdukları yerden Peres'i alkışlamaları dikkat çekti. Başta ABD Büyükelçisi Wilson olmak üzere çok sayıda yabancı misyon şefi de locadaydı. Meclis yönetimi, konuklarının düşme ihtimaline karşı da tedbirini aldı. Cumhurbaşkanları yürürken yağmurdan ıslanan zeminde kaymamaları için "kaydırmaz" denilen plastik malzeme zemine serildi. Bunca tedbire rağmen Peres küçük bir tehlikeyi kazasız atlattı. Meclis Genel Kurulu'na girişinde ayağı sendeleyen Peres'i TBMM Başkanı Köksal Toptan ve kavaslar tuttu. Küçük bir aksilik de Filistin Devlet Başkanı Abbas yaşadı. Konuşma metninin yanında olmadığı ortaya çıkan Abbas'ın korumasının içeri girmesine izin verilmedi. Görevliler, metni Abbas'a ulaştırdı.

Yoğun güvenlik önlemi, Meclis personeli, gazeteci ve ziyaretçiler için de uygulandı. Siyasi partilerinin grup toplantılarına misafir alınmadı. Meclis'te gün boyu ziyaretçi yasağı uygulandı. Öğle saatlerinden sonra milletvekillerinin çalışma bürolarında bulunan personelin ana binaya girişi yasaklandı. Cumhurbaşkanlarının gelişinden gidişine kadar kulisler gazetecilere de kapatıldı.

Cumhurbaşkanlarının buluşmadan duyduğu mutluluk Meclis'ten ayrılırlarken yüzlerine yansıdı. İlk giden İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres oldu. Peres, forsu kapatılmış araçla ayrıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Meclis'ten beraber ayrıldı. Askerî törenle uğurlanan Gül, makam aracına Abbas'ı alarak jest yaptı.
 
Zaman



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,620 µs