En Sıcak Konular

İran, UAEK'ya nükleer belgelerini verdi

14 Kasım 2007 10:01 tsi
İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEK) BM müfettişlerinin uzun süredir talep ettiği uranyum metalini nasıl savaş başlığı şekline dönüştürdüğünü gösteren belgeleri verdiği bildirildi.

UAEK'ya yakın üst düzey bir diplomat, üst düzey bir İranlı nükleer yetkilinin, uranyum metalleriyle ilgili belgeyi, geçen hafta Avusturya'nın başkenti Viyana'da kurumun merkezinde yapılan toplantıda verdiğini kaydetti.

UAEK müfettişleri, 2005'te İran'da askeri boyutları olduğundan şüphelenilen nükleer tesislerde inceleme yaparken belgeyi diğer belgeler arasında tesadüfen görmüştü. İran, müfettişlerin bu belgeye bakmasına izin vermiş ancak kopyalarının çıkarılmasına karşı çıkmıştı.

İran, bu belgenin, Pakistan'ın nükleer araştırmalarının "babası" olarak nitelenen Abdülkadir Han bağlantısı ile istemeden eline geçtiğini ileri sürmüştü. Abdülkadir Han, 2004'te uranyum zenginleştirilmesi konusunda Kuzey Kore, İran ve Libya'ya bilgi aktardığını itiraf etmişti.

Bu arada diplomatlar, UAEK'nın gelecek hafta genel kurula sunacağı İran raporunda muhtemelen Tahran yönetiminin işbirliğini tam olmasa da geliştirdiğini kaydedeceğine dikkat çekiyor. İran'a karşı olası BM yaptırımlarının sertliğinin ve zamanlamasının, dünya liderlerinin UAEK'nın ve Tahran ile yakın zamanda diyalog içinde olan AB'nin yüksek temsilcisinin raporlarını nasıl değerlendireceğine bağlı olacağı belirtiliyor.

zaman



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs