En Sıcak Konular

Kim takar sigara kanununu?

14 Kasım 2007 08:56 tsi
Kim takar sigara kanununu? Türkiye'de kanun çıkarmak öyle kolay iş değil. Hele çıkan kanuna yoplumsal açıdan sahiplenmek hiç değil! Özellikle nefsimize ağır gelen konularda, yasaların boşluğunu bulmayı ya da kendimizi masum göstermeyi iyi bildiğimizden, çıkması planlanan sigara ka

Emin Pazarcı/ Bugün

Kim takar kanunu ve genelgeyi

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, 14 Ocak 2005’te bir genelge yayınladı. Oto galerilerinin şehir dışına taşınmasını ve belediyelerin apartman altlarında yeni oto galerisi açılmasına izin vermemesini istedi.

Bakan Aksu, oto galerilerinin vatandaşın can ve mal güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunun altını çizdi

Sonuç ortada: Kimse kılını kıpırdatmadı. Özellikle Büyükşehir Belediyeleri oto galerilerini güvenli yerlere taşımak için hiçbir adım atmadı. Ardından Osman Güneş, İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu... Güneş de 31 Mayıs’ta bir genelge çıkarttı. Bu genelgede de oto galerilerinde sergilenen LPG’li araçların taşıdığı riske dikkat çekildi. Belediyelere, oto galerilerini şehir dışına taşımaları için iki yıl süre verildi. Yine kimse harekete geçmedi.

Üstelik, şehir içindeki oto galerilerinin sayısı artmaya başladı. Bizim millet, bu genelgeleri delmenin de yolunu buldu. Kimi “emlakçı” adı altında iş yeri açtı, kimisi “turizm şirketi” için izin aldı. Kimi de işyerine “araç kiralama şirketi” tabelası astı. Ardından buralar oto galerisi haline getirildi. Bu defa da zabıta kılını kıpırdatmadı. Durum bu olunca, başka isimler altında oto galericiliği yapanlar, mantar gibi bitmeye başladı. Vatandaşın can güvenliği sadece genelgelerde kaldı!

* * *

Türkiye ilginç bir ülke! Önce kanun ve genelge çıkarıyoruz. Ardından da el ele verip çiğnemeye çalışıyoruz. Büyük şehirlerimizin çoğu gecekondu binalarda dolu. Bir dükkan kiralayan, hemen önüne gecekondu inşa etmeye başlıyor. Bir gecede üzerini kapayıp, çevresini naylonla donatıyor.

Polisin zaten yetkisi yok, karışamıyor. Zabıta da imar mevzuatına aykırı bu tür yapılaşmaları seyrediyor.

Bir yandan görüntü kirliliği çevremizi sarıyor. Öbür taraftan kanun tanımamazlık alışkanlık haline geliyor.

Bizde yapanın yanına kar kalıyor... Çıkardığımız kanunlar ve genelgeler balık ağına benziyor. Büyük balıklar yırtarak, küçük balıklar da fırtarak kurtuluyor!

* * *

Bir sigara yasağı çıkarttık. Kapalı alanlarda sigara içmeyi yasakladık. Var mı takan? Sigara içmek, devlet kurumlarında memurlara serbest. Sadece işini takip için giden vatandaşa yasak. Meclis kulisimiz bile, sigara içen vekillerle dolu. Milletçe kanun çiğniyoruz. “Sigara içmek yasaktır” tabelasının altında sigara tüttürüyoruz! Mevcut kanunu uygulayamadığımız gibi, şimdi de sınırlarını genişletmeye çalışıyoruz. Açık alanlarda da sigarayı yasaklamak için düzenleme yapıyoruz. Uygulayamayacağımız adımlar atıp, iş yaptığınızı sanıyoruz!

Kim takacak stadyumlarda ve açık alanlarda sigara içme yasağını? Hiç kimse! Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bu yüzden günlerdir feryat ediyor. Bunun için açık alanlarda sigara içme yasağına karşı çıkıyor:

- Uygulama kabiliyeti olmayan bir yasa çıkarılmamalı... Bakan Şahin son derece haklı... Kanunlar, genelgeler ve yönetmelikler laf olsun diye çıkarılmaz. Ya gereğini yapacaksınız, ya da hiç adım atmayacaksınız.

Aksi takdirde, vatandaşa suç işleme alışkanlığı kazandırıyoruz. Ülkemizi bir “suç cenneti” haline getiriyoruz. Üstüne bir de komik duruma düşüyoruz. Acaba farkında mıyız?



Bu haber 208 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,250 µs