En Sıcak Konular

10 bin Darfurlu nasıl kayboldu?

13 Kasım 2007 21:59 tsi
10 bin Darfurlu nasıl kayboldu? Sudan hükümetinin, yaklaşık 10 bin Darfurlu’yu kamplarından alıp ıssız yerlere götürdüğü, buna tepki gösteren BM yetkililisinin de görevinden alındığı belirtildi.

Darfur’daki Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA - Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) yetkilisi Wael Al Haj İbrahim, “görevde usulsüzlük yaptığı” gerekçesiyle geçen hafta görevden alındı. BM’nin konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmayı reddetmesi üzerine, NTVMSNBC konuyu BM Sözcüsü Orla Clinton ve Soykırıma karşı Güvenlik Derneği (Aegis Trust) Başkanı Dr. James Smith’e sordu.

Dr. James Smith (Soykırıma karşı Güvenlik Derneği Başkanı)
BM İÇERİSİNDE GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR

Wael Al Haj İbrahim’in durumu çok acı. BM onun görevden neden alındığıyla ilgili dürüst bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Kurum içerisinde görüş ayrılıkları var, mesele çok karışık ve çelişkili. Fakat, şunu söyleyebilirim ki; o, BM’de çalışan en başarılı insanlardan biriydi. 1 milyon insanın kamplarda yaşamasını sağlayan ve Darfur’da tüm yardım derneklerinin organizasyonunu gerçekleştiren oydu.

SUDAN HÜKÜMETİ BM MİSYONUNA TECAVÜZ EDİYOR
Sudan Hükümeti samimi değil. Önce BM’nin yardımını reddetti, şimdi ise BM ile birlikte çalışıyor. Ayrıca her kampta BM yetkilisinin bulunmaması da işlerine geliyor, çünkü onların kanun ihlallerine engel olacak kimse yok. Hükümetin bu samimiyetsizliği, Darfur’daki durumun iyileşmesiyle ilgili tüm umutları yüzüstü bırakıyor.

10 BİN SIĞINMACI KAMPTAN ÇIKARILDI
Bunun en çarpıcı örneği son 2 haftadır yaşanıyor. İnsanlar kamplardan toplanıp arabalara dolduruluyor ve ıssız yerlere bırakılıyor. Yaklaşık 10 bin insanın hükümetin gözetimi dahilinde kamplarından edildiğini sanıyoruz. Bu insanların durumunu siz düşünün, başlarına gelecek senaryoları hepimiz tasavvur edebiliyoruz. Fakat BM, Sudan hükümetinin bu şekilde barış misyonuna tecavüz etmesine göz yumuyor. Wael Al Haj İbrahim, BM gibi buna göz yummadığı için görevinden alındı.

RUSYA VE ÇİN BARIŞ İSTEMİYOR
Özellikle bir çok BM Güvenlik Konseyi ülkesi Darfur meselesinin çözümüne engel oluyor. Örneğin Sudan’ın müttefikleri olan Rusya ve Çin. BM’nin Sudan hükümeti ile görüşmeleri sürüyor, fakat BM dürüst bir açıklama yapmıyor. Açıklama yapmaktan kaçınmaları da tek bir senaryoyu inanılır kılıyor: Al Haj İbrahim’in başarılı çalışmalarına engel olmak için onu hedef aldılar...

Orla Clinton (BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü)
BURASI ÇOK KARIŞIK, ÇOK ENDİŞELİYİZ

Wael Al Haj İbrahim’in görevinden alınmasıyla ilgili konuşmak istediğimiz Orla Clinton, konuyla ilgili temkinli konuşmayı ve yorum yapmamayı tercih ettiğini söyledi. Clinton’a şu soruları yönelttik:

Wael Al Haj İbrahim neden görevden alındı?
Sudan hükümetinin kanunlarına aykırı davrandığı için görevinden alındığı öne sürülüyor.
Ama Sudan hükümetinin kanuna aykırı davrandığı, binlerce insanın kamplardan toplanıp ıssız yerlere götürüldüğü konuşuluyor...
Bu konuda cevap veremiyorum. Buradaki meseleler çok karışık. Biz de Sudan hükümeti ile görüşüyoruz. İbrahim’in hangi kanundan dolayı görevinden alındığını bilemiyorum. Çok endişeliyiz bu durumdan.
Geceyarısı insanları kamplardan alıp götürdüklerinde BM yetkilileri orada değil miydi?
Yorum yok. Kamplarda oldu bu olay. Çok endişeliyiz yetkililerimize karşı davranışlardan.

O İNSANLAR GÜVENDE DEĞİLLER
Yaklaşık 10 bin kişinin kamplardan alındığı söyleniyor, doğru mu?
Evet, fakat şu anda kanıtlanmış bir bilgi yok. Biz de bekliyoruz, birkaç gün içinde belli olur. Daha fazla yorum yapamam.
O insanlara ne oldu? Onları bulabildiniz mi?
Biz nerede bırakıldıklarını biliyoruz. Fakat bulmak çok zor. Tabii şu anda güvende değiller.
Cancavid militanları tarafından tehlikede değiller mi?
Şu anda her yönden tehlike içindeler.

Darfur'da mülteci kampında Cancavid militanları tarafından katledilenlerin listesi. Kolonlarda sırasıyla ölenlerin sayısı, ölüm yerleri, ölüm şekilleri ve tarihleri yazıyor; fakat isimlerini kimse bilmiyor...

ntv.com.tr / Ayça Aydoğdu

 

 



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,763 µs