En Sıcak Konular

Güldünya davasında yeni karar

13 Kasım 2007 20:54 tsi
Güldünya Tören'in ''töre'' nedeniyle öldürülmesine ilişkin davada yeni karar

Güldünya Tören'in ''töre'' nedeniyle öldürülmesine ilişkin davada mahkemece verilen kararın Yargıtayca usul ve esastan bozulmasının ardından yeniden yargılanan sanıklardan İrfan Tören müebbet, Ferit Tören ise 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bir sanık beraat etti. Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar İrfan Tören ve Ferit Tören ile tutuksuz yargılanan Mehmet Tören ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bolat, esas hakkındaki görüşünde, Yargıtay'ın bozma kararından önceki mütalaasını aynen tekrar ettiğini belirterek, sanıklar Ferit Tören ile İrfan Tören'in, ''kız kardeşleri Güldünya Tören'i tasarlayarak öldürmek'' ve ''öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Savcı Bolat, amca Mehmet Tören'in de bu sanıkların eylemine iştirak ettiği için cezalandırılmasını talep etti. Duruşmada son savunmasını yapan Ferit Tören, cinayeti kendisinin işlediğini belirterek, ağabeyi İrfan Tören'in tahliyesini istedi. Mehmet Tören ise olayla bir ilgisi bulunmadığını savundu. Davayı yeniden karara bağlayarak, sanıklar Ferit Tören ile İrfan Tören'i önce, ''kardeşleri Güldünya Tören'i taammüden öldürmeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme, daha sonra bu cezayı suçun teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle 20 yıla indirdi. Mahkeme, ardından Ferit Tören'in cezasını suç tarihinde 18 yaşından küçük olması yüzünden tekrar indirerek 10 yıl hapis cezasına dönüştürdü. Her iki sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, olaydan sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki etkilerini de değerlendiren mahkeme, sonuç olarak bu suçtan dolayı İrfan Tören'e 16 yıl 8 ay, Ferit Tören'e de 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, İrfan Tören ile Ferit Tören'e ayrıca ''taammüden adam öldürmek'' suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, daha sonra Ferit Tören'in cezasını suç tarihinde yaşı küçük olması dolayısıyla indirerek 18 yıl hapis cezasına çevirdi. Sanıkların geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın fail üzerindeki etkilerini göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, sonuç olarak bu suçtan dolayı Ferit Tören'e 15 yıl hapis, İrfan Tören'e de müebbet hapis cezası verdi.

Böylece her iki suçtan, İrfan Tören müebbet ve 16 yıl 8 ay, Ferit Tören de 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmış oldu. Mahkeme heyeti, ''ruhsatsız tabanca bulundurup taşımak'' suçundan dolayı da Ferit Tören'e 1 yıl hapis ve 440 YTL adli para cezası verilmesine hükmetti. Hapis cezası daha sonra 2 bin 444 YTL para cezasına dönüştürüldü.

Sanıkların tutuklu kaldıkları sürenin cezalarından mahsubuna ve tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, diğer sanık Mehmet Tören'in ise delil yetersizliğinden beraatına hükmetti

Olayın geçmişi

''Evlilik dışı ilişkisinden hamile kalarak bir çocuk dünyaya getirdiği'' belirtilen Güldünya Tören, önce silahla yaralanmış, ardından da tedavi gördüğü hastanede 25 Şubat 2004 tarihinde öldürülmüştü.

Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi, İrfan Tören'i müebbet hapis, olay tarihinde 18 yaşından küçük olan Ferit Tören'i ise 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme Heyeti, olay tarihinde yakalanamayan Mehmet Tören hakkındaki dava dosyasını ise ayırmıştı.

Davanın temyiz incelemesi yapan Yargıtay, Güldünya Tören'in ''töre'' nedeniyle öldürülmesine ilişkin, Tören'in kardeşleri İrfan ve Ferit Tören'e verilen mahkumiyet kararlarını usul ve esastan bozmuştu. Yüksek mahkeme, 2 gün arayla gerçekleşen silahlı saldırılar nedeniyle sanıklara ayrı ayrı ceza verilmesi gerektiğine işaret etmişti.



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,981 µs