En Sıcak Konular

Gözler Kandil'de, eller tetikte

13 Kasım 2007 17:02 tsi
Gözler Kandil'de, eller tetikte Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürt yönetimine yönelik diplomatik baskıları sonuç vermeye başladı. Kuzey Irak yetkililerinin bölgede aldığı önlemlerle terör örgütü PKK çevresindeki çember giderek daralıyor.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürt yönetimine yönelik diplomatik baskıları sonuç vermeye başladı. Kuzey Irak yetkililerinin bölgede aldığı önlemlerle terör örgütü PKK çevresindeki çember giderek daralıyor. Bölgede çok yükseklerde uçan uçaklar da dikkat çekiyor.

Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı George Bush'la görüşmesinin ardından bölgesel Kürt yönetiminin terör örgütü PKK'ya yönelik almış olduğu sıkı önlemler, Kandil Dağları eteklerinde de kendini gösteriyor. Sıradağlar halindeki Kandil'e önemli bir lojistik merkezi olan Çoman bölgesinde artık çok büyük güvenlik önlemler alınmış durumda.

Haber 10'da yayınlanan habere göre, Türk medyasının girmeye çalıştığı Çoman bölgesine Cihan Haber Ajansı özel izinle girmeyi başardı. İran ve Irak sınırındaki Çoman Kasabasında Kandil sıradağlarının eteklerinde peşmerge güçlerinin aldığı güvenlik önlemlerini açıkça göze çarpıyor. Bölge üzerinde çok yüksek irtifada geçen uçaklar dikkat çekiyor.

Bu uçaklardan iki tanesi de dün akşam saatlerinde bölge üzerinde görüldü. Uçaklar, çok yüksekten uçtukları için ne oldukları anlaşılamadı; ancak bugün Türk uçaklarının da Kuzey Irak topraklarında bulunan Vansora'daki terk edilmiş karakolu PKK'lılar tarafından kullanıldığı için dün gece bombaladığı iddia edildi. Kürt yetkililer de iddiaları doğrulayarak Türk jetlerinin ayrıca Kuzey Irak'ın Hatnain bölgesinde bulunan Pırbela, Bırsaka, Avaşın köyü ve Norgole bölgesini bombaladığını söyledi. Cihan'a konuşan yetkililer, bu bölgelerin ise terkedilmiş bölgeler olduğunu savundu.

Çoman bölgesi Kandilin eteklerine yakın olması nedeniyle, devamlı İran Ordusu tarafından yoğun top atışına tutuluyor. Hatta bu top atışlarından bazıları, bölgedeki son yerleşim yeri olan Ena'da bazı evlere isabet etmiş. İran ordusu PKK diğer kolu olan PJAK'a karşı operasyonları çerçevesinde yapılan kapsamlı top atışları aileleri göç ettirdi. Bazı bölgelerde yangın çıkmasına neden oldu.

İran Irak Sınır Kapısı olan Hacı Umran Bölgesinde yakın olan bölgede Kandil sıradağlarının hemen dibindeki sınırın sıfır noktasında oluşturulan özel Peşmerge kuvvetleri PKK'ya göz açtırmamak için 24 saat devriye tutuyor. Yol kenarında kurulan yeni karakollar ve yere serilen yataklar bunun bir göstergesi.

Çoman, Irak ve İran sınırının sıfır noktası olarak biliniyor. Yüksekliği 3 bin 600 metreyi aşan bölgedeki dağlık alanda havalar gittikçe soğumaya başladı. Artık ısınmak için Peşmergeler ateş yakıyor ve ısınmaya çalışıyor. Çünkü sarp dağların eteklerine yağan kar soğuk havanın habercisi.

Bölge tamamen sıradağlar ve sarp kayalıklardan oluşuyor. Artık bir noktadan sonra kurulan arama noktaları sayesinde araçlarla geçişe imkân yok. Dağlık bölgeye giriş çıkışları tamamen kesmekte kararlı olan özel peşmerge kuvvetleri, anlık çatışmalarda kullanabilecekleri mühimmat ve silahla bölgeyi gözetim altında tutuyor. Bölgede görev yapan kuvvetlerin tamamı çelik yelekli.

Çoman Bölgesi oldukça kritik bir nokta. Çünkü hem İran Irak sınırının kesiştiği yer, hem de terör örgütü PKK ve İran'daki kolu PJAK'ın üs olarak kullandığı Kandil sıradağlarının başladığı nokta. Kritik bölge Türkiye Şemdinli sınırına kuş uçumu yaklaşık 50 km uzaklıkta. Dar geçitlerden ve sarp kayalıklardan oluşan dağlık bölgede artık yolun bittiği yer. Son günlerde gündemde düşmeyen Kandil dağları bulunan bölgeye 10 km uzaklıkta. Çünkü Çoman Kasabası ve ona bağlı köyler Kandil Dağı'ndan önceki son yerleşim bölgeleri.

Belli bir bölgeden sonra araçların yasaklandığı bölgede sadece çiftçiler yürüyerek ilerleyebiliyor. Bu kritik bölgede Peşmerge kuvvetleri güvenlik önlemlerini artırarak kuş uçurtmuyor. Peşmerge güçleri, sürekli silahlı ve çelik yelekli olarak Kandil'e geçiş noktalarında ve eteklerinde yaya olarak devriye görevi yapıyor. Anlık gelişmelerde hemen Çoman'daki Peşmerge güçlerine haber veriliyor. Bölgede oluşturulan son arama noktasında hiç kimse geçirilmiyor. Sadece bölgede ziraat yapan çiftçilere kontrollü olarak izin veriliyor. Onların araçları da her defasında didik didik aranıyor. Bölgeye zaten araçlarla geçiş imkanı yok. Çünkü arazi şartları herhangi bir aracın geçişine müsait değil.

Kritik noktadan sorumlu Çoman Kaymakamı Abdulvahid Guani, bölgenin coğrafi şartlarının zorluğunu ve alınan önlemleri yerinde anlatarak bölgede çok sıkı önlem aldıklarını iddia etti. Kaymakam Guani, bu bölgeden öte tarafa kesinlikle geçiş olmadığının altını çizerek "Burada çok büyük önlemler aldık. Bazıları gözle görülür, bazıları da görülmez. Bu taraftan hiç bir şekilde gıda ve erzak geçişine izin vermiyoruz. Bu iş için özel eğitilmiş Peşmerge kuvvetlerimiz sürekli nöbet tutarak bölgeyi kontrol altında tutuyor. Bize kesin emir var; bölgeye hiç kimse geçirilmeyecek ve geçirmiyoruz. Bize söylenen ve belirlenen noktalarda geçişlere izin vermiyoruz. Bölgeleri sıkı denetim altında tutuyoruz. Zaten bu bölge daha önce İran tarafından top atışına maruz kalıyordu ve çok sayıda alile bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Özellikle de Ena bölgesindeki insanlar göç etti. Atılan topların bir kısmı evlere isabet edince insanlarımız korktu ve bu bölgeden göç ettiler." dedi.

Bölgesel yönetim Irak'ın Kuzey'inde kritik noktalar ve Kandil Sıradağlarına yakın önemli bölgeler de dahil olmak üzere hemen her alanda önlemlerini artırmış durumda. Peşmergeler, ''buralardan PKK geçmez, geçirmeyiz'' diyorlar. Alınan önlemlerin sonuçlarını ise zaman gösterecek.

 



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,203 µs