En Sıcak Konular

Nusaybin'e yeni sınır kapısı açılacak!

13 Kasım 2007 14:47 tsi
Nusaybin'e yeni sınır kapısı açılacak! Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin gelişmesinde sonuç alınması gereken en önemli sektörün ulaştırma olduğunu belirterek, Nusaybin/Kamışlı bölgesinde yeni bir sınır kapısı açılacağını söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin gelişmesinde sonuç alınması gereken en önemli sektörün ulaştırma olduğunu belirterek, ''Bu kapsamda, Nusaybin/Kamışlı bölgesinde yeni bir sınır kapısı açılması konusunda iki ülke arasında mutabakata varılması son derece önemli'' dedi.

Haber10'dan alınan bilgiye göre Tüzmen, Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amer Hüsnü Lütfi ile Suriyeli iş adamlarının katılımıyla Mersin Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen, ''Türkiye-Suriye İş Forumu''ndaki konuşmasında, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi amacıyla gümrük kapılarındaki modernizasyon çalışmalarının uyum içinde gerçekleştiğini bildirdi.

Cilvegözü-Babul Havva Kapısının geçen yıl içinde yap-işlet-devret modeline göre yeniden inşa edildiğini vurgulayan Tüzmen, ''Öncüpınar Sınır Kapısının altyapısını iyileştirme ve kapasitesini artırma çalışmalarını da tamamladık. Bu kapının Suriye tarafındaki bölümü olan El Selame Kapısının yeni bağlantı yollarının da süratle tamamlanması konusunda Suriye tarafı gerekli çalışmaları başlatmıştır'' dedi.

Tüzmen, Akçakale Sınır Kapısında mayınlı arazinin temizlenmesi çalışmalarının da geçen ay tamamlandığını, yakın bir tarihte buranın yenilenmiş altyapısı ile hizmete gireceğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu alanda kaydettiğimiz diğer bir önemli gelişme ise Nusaybin/Kamışlı bölgesinde yeni bir sınır kapısı açılması konusunda Suriye tarafı ile anlaşmaya varmış olmamızdır. Uzun ortak sınırımızın diğer ucunda yer alan bu bölgede açacağımız yeni kapı, başta Irak olmak üzere diğer Ortadoğu ülkeleri ile ticaretimize yeni bir ivme kazandıracaktır.''

Bakan Tüzmen, iki ülke hükümetinin üzerinde en fazla çalışması gereken sektörün ulaştırma olduğunu ifade ederek, ''İki ülke kara ve demiryolu ağlarının hızlı taşımacılığa imkan verebilecek bir standarda kavuşturulması bu alandaki öncelikli hedefimizdir'' dedi.

-''ARTAN PETROL FİYATLARI''-

Bakan Tüzmen, ''artan petrol fiyatlarının, Körfez ülkelerinde yeni demiryolu projelerinin hızla gerçekleştirilmesi olanağını ortaya çıkardığını'' vurgulayarak, ''Biz, iki ülke hükümetleri demiryolu bağlantılarımızın iyileştirilmesine yönelik projelerin uygulanmasına öncelik veriyor ve Körfez ülkelerinin, Suriye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya modern altyapıyla bağlanmasının önünü şimdiden açmaya çaba gösteriyoruz'' diye konuştu.

Kara ulaştırılması alanındaki ilişkilerin tümüyle gözden geçirilmesi amacında olduklarını ifade eden Bakan Tüzmen, şunları kaydetti:

''Transit ve ikili taşımalardaki tüm ücretlerin kaldırılması, konvoy ve vize kısıtlamalarına son verilmesi, bu çalışmaların ana unsurlarıdır. Önümüzdeki günlerde iki ülke arasında teknik düzeyde ele alınacak bu konuları Amer Hüsnü Lütfi'nin de destekleri ile olumlu sonuca ulaştıracağımızı umut ediyoruz.

Hava ulaştırmasında geçtiğimiz günlerde THY'nin Suriye'ye seferlerinin haftada 7'den 22'ye çıkarılması konusunda mutabakata varılmıştır. Suriye Havayolları da Türkiye'ye düzenleyeceği seferleri aynı oranda artıracaktır. Bu gelişme tek başına ikili ilişkilerimizdeki büyük potansiyele işaret etmektedir.''

-''ENERJİ SEKTÖRÜ''-

Bakan Tüzmen, Suriye ile enerji sektöründeki ilişkilerin de hızla geliştiğini vurgulayarak, ''İki ülke elektrik şebeklerini birbirine bağlayan hattı geçtiğimiz dönemde tamamladık ve bu yılın başında da elektrik ticaretini fiilen başlattık'' dedi.

Tüzmen, Büyük Arap Doğalgaz Hattı Projesi kapsamındaki çalışmaların Suriye tarafında hızla ilerlediğini, gelecek yıl içerisinde söz konusu hattın Türkiye sınırlarına kadar ulaşmış olacağını ifade etti.

Asi Nehri üzerinde ortak baraj yapımına ilişkin çalışmaların da en üst düzeyde alınan kararlara uygun olarak sürdüğünü belirten Bakan Tüzmen, konuşmasının son bölümünde Mersin'in stratejik konumuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Mersin, her şeyden önce tüm Arap yarımadasını Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayan koridor üzerinde, bölgesel ticaretin yeni merkezi ve lojistik üssü olmaya adaydır.

Bu ilin diğer bir önemli özelliği, İran üzerinden Orta Asya Cuhuriyetlerine doğrudan bağlanmasıdır. Orta vadede, önümüzdeki ay temelini atacağımız Kars-Tiflis demiryolu hattının da devreye girmesi ile Rusya yüklerinin de doğurdan Mersin'e indirilmesi mümkün olabilecektir.

Mersin'in, transit yüklerin topladığı ve sevk edildiği Akdeniz'in başlıca limanı olma özelliğinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar da hızlandırılmıştır.

Önümüzdeki yıldan itibaren Mersin'de her yıl düzenli olarak bir uluslararası lojistik konferansı düzenleyerek, bu imkanları uluslararası yatırımcılara ve ticaret çevrelerine tanıtmayı hedefliyoruz.''

Bakan Tüzmen, sözlerini, ''(Kalbimde olman yetmez, gözümün de önünde olacaksın) şeklindeki bu güzel Arap atasözünün gereğini de yerine getirerek, en kısa süre içerisinde yüzlerce işadamımızdan oluşacak bir heyetle Halep ve Şam'a geleceğiz'' diye tamamladı.

-SURİYELİ BAKAN-

Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amer Hüsnü Lütfi ise her iki ülkenin devlet başkanları düzeyindeki ziyaretlerinin ardından, kendisinin ziyaretinin son derece basit kaldığını belirterek, ''İki ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün gelişiyor, bu da bizi mutlu ediyor'' dedi.

Ortak yatırımlara büyük önem verdiklerini vurgulayan Lutfi, ''Ekonomik anlamda bir barış ve istikrar bölgesi oluşturma gayretindeyiz. Türkiye ile Suriye ilişkileri ekonomik açıdan olduğu kadar bölge barışı için de son derece önemli. Bakan Tüzmen'in, bu kapsamda, ilişkileri geliştirmek amacıyla gösterdiği çabayı takdir ediyoruz'' diye konuştu.

Lütfi, iki ülke arasındaki ticaret alışverişini sorunsuz kılmak için kendi bakanlıkları ile Türk Dış Ticaret Müsteşarlığı arasında irtibat büroları kuracaklarına işaret ederek, ''Ayrıca, 2008 yılının Nisan ayında, 1. Türkiye-Suriye Ekonomik Toplantısını da gerçekleştireceğiz. Ben inanıyorum ki iki ülke arasında uzun soluklu bir birliktelik yaşanacak'' dedi.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da, Türkiye narenciye üretiminin yüzde 30'unu karşılayan Mersin'in, coğrafi konumu, ulaşım imkanları ve işbirliği olanaklarına dikkati çekti.

Vali Aksoy, yatırımcı açısından Mersin'in önemli bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, ''Suriye ile ilişkilerimizde de gelişme var, ancak, arzu ettiğimiz seviyede değil. Bu seviyeye bundan sonraki dönemde ulaşacağımıza inanıyorum'' dedi.

Türkiye-Suriye İş Konseyi Suriye tarafı eşbaşkanı Bahattin Hasan ise iki ülke insanlarının birbirlerini kardeş gördüklerini, siyasi iradenin de birbirlerini tamamlayan karşılıklı iyi niyetlerinin her iki ülkenin ekonomik gelişimine katkı sağlayacağını ifade etti.

Hasan, Türkiye ile geliştirilen ilişkiler kapsamında, ticaretin daha iyi sağlanabilmesi için ortak Suriye-Türkiye Bankası'nın kurulması beklentisinde olduklarına işaret etti.

Türkiye-Suriye İş Konseyi Türkiye tarafı eşbaşkanı Fatih Karamanlı da iki ülkenin ilişkilerini daha da güçlendirmek için sorunları tespit edip, çözümü yolunda gayret göstermesinin ilişkilerin uzun soluklu olacağını gösterdiğini ifade etti.

Karamanlı, ''Bugün Türkiye'nin 100 milyar doları aşan ihracatında Suriye'nin aldığı yüzde 1'lik pay son derece yetersiz, ancak, bunun katlanarak artacağından kuşkumuz yok'' dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Engin Tan Narin de Mersin ile Suriye ilişkilerine dikkati çekerek, beklentilerini dile getirdiler.

Toplantının ardından, Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amer Hüsnü Lütfi ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ortak bir basın toplantısı düzenlediler.



Bu haber 254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,025 µs