En Sıcak Konular

Barış için şarap yerine su

13 Kasım 2007 14:21 tsi
Peres, "Bazıları şarap içmiyor" deyip bir jest yaptı. Tarihi an böyle görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Gül ile İsrail ve Filistin liderleri Ankara Forumu’nda barışa imza attı. Peres, “Bazıları şarap içmiyor” dedi ve önlerine konan su dolu kadehi kaldırdı; Abbas, Gül ve diğer konuklar da su kadehlerini barış için kaldırdılar.

Mahmud Abbas, bu sabah Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılandı. Gül ve Abbas, kısa bir süre başbaşa bir araya geldi.
 

Peres ve Abbas görüştü
 
Daha sonra Gül, Peres ve Abbas, Türkiye'nin öncülüğünde 2005'te başlatılan ve Filistin ile İsrail arasında güven artırıcı bir mekanizma olmayı amaçlayan Ankara Forumu'nda buluştu.
 
Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Ankara Forumu'nda Gül açılış konuşmasını yaptı. Peres ve Abbas da katılımcılara hitap ederek, forumun barış süreci için önemine dikkat çekti.
 
Liderlerin konuşmalarının ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu forumun nihai bildirisini okudu.
 
Batı Şeria için ortak imza

 
TOBB, Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu ile İsrail İmalatçılar Birliği'ni de bir araya getiren Ankara Forumu çerçevesinde daha sonra Gül, Peres ve Abbas, Batı Şeria'daki organize sanayi projelerini başlatacak olan çerçeve mutabakat anlaşmasına imza attı. İmza töreninin ardından üç lider el sıkışarak basına görüntü verdi.

Projenin önemi
 
Proje çerçevesinde, Filistin'de orta ve uzun vadede bölge ekonomisinin gelişimi amaçlanıyor.
 
Gazze'de Erez geçiş kapısının yanında kurulu bulunan Filistin Serbest Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve 5 bin kişiye istihdam imkanı sağlayan 200'ün üzerinde şirket, İsrail'in Gazze'den geri çekilme sürecinin bir sonucu olarak bu bölgedeki faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştı.
 
* Organize Sanayi Bölgesi modelinin Ortadoğu ülkelerinde uygulanması, bu ülkelerdeki özel sektör geliştirme faaliyetlerine önemli katkıda bulunabilecek.
 
* Proje, Filistin'de istihdam yaratılmasına, bölgeye yatırımların çekilmesine, orta ve uzun vadede bölge ekonomisinin gelişiminin sağlanmasına hizmet edebilecek.
 
* Güvenlik sorununun büyük bir bölümünün yüksek işsizlik oranlarından kaynaklandığı Gazze'de binlerce kişiye istihdam imkanı sağlaması öngörülen proje, İsrail'in güvenliğine de katkıda bulunabilecek.
 
* İsrail ve Filistin arasında güvenin tesisine yardımcı olacak bir güven artırıcı önlem olacak.
 
Çok sayıda "donör" ülke (ABD, İngiltere vb.) ve kurum (Dünya Bankası, OECD, G8, Ortadoğu Dörtlüsü) bu projeyi destekliyor.
 
Gazze'de meydana gelen olaylar sonrasında paralel bir projenin Batı Şeria'da geliştirilmesi için çalışmalara başlandı. Bu çerçevede Batı Şeria'da belirlenen bir mevkide yeni bir sanayi bölgesi projesi geliştirilmesi kararlaştırıldı.
 
Ankara'da bugün yapılan toplantıda bu konu ele alınıyor ve karara bağlanması öngörülüyor.
 
Peres ne dedi?
 
Abbas'a "dostumuz" diye hitap eden Peres, kendisine içten ve derin bir saygı duyduklarını belirtti. Peres, "İmzaladığımız bu anlaşma bir kazan-kazan anlaşmasıdır" dedi ve anlaşmanın karar verme sürecinde olan bütün taraflarca desteklendiğini bildirdi.
 
Peres, bu projede sağlanacak başarının barış sürecine ciddi katkı yapacağına inandığını da belirtti.


 
Abbas ne dedi?
 
Abbas da, "Filistin ve İsrail arasında barış olursa, Filistin topraklarındaki ihlal sona ererse inanıyorum ki, İsrail de Ortadoğu bölgesinde barış, güvenlik ve istikrar denizinde yaşayacaktır. Zira bundan sonra savaşlar, düşmanlık olmayacaktır ve bölgede bütün halklar güvenlik ve istikrar içinde yaşayacaktır" dedi.

İnternet haber



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs