En Sıcak Konular

O askerler şimdi ne yapıyor?

13 Kasım 2007 10:20 tsi
O askerler şimdi ne yapıyor? PKK'nın kaçırdığı askerler gündemdeki yerini korurken 12 yıl önce kaçırılan askerlerin şu an neler yaptığı gündeme geldi.12 yıl önce PKK'nın kaçırdığı askerler psikolojik tedavi gördüklerini, iş bulamadıklarını ve devletin kendilerine sahip çıkmadığını

Aksiyon dergisinin haberine göre 12 yıl önce PKK'nın kaçırdığı askerler psikolojik tedavi gördüklerini, iş bulamadıklarını ve devletin kendilerine sahip çıkmadığını belirtti.

Geçtiğimiz ay yaşanan olayın benzeri 1995'te de meydana gelmişti. PKK tarafından kaçırılan 9 asker, terör örgütünün elinde 18 aya yakın rehin kalmıştı. Aileler uzun süre çocuklarının yaşadığından bile haberdar değildi. Aileler, çocuklarını kurtarmaları için siyasi partilerin kapılarını aşındırdı uzun süre. Herkes bu kurtarma çabalarına mesafeli yaklaştı. Aileler ümitlerini yitirmek üzereydi ki Van Milletvekili Fethullah Erbaş'ın "Orada bırakacak değiliz." demesiyle umutlar yeniden yeşerdi. Terör örgütünün Kuzey Irak'taki kamplarına kadar katır sırtında gidildi. Fethullah Erbaş, Akın Birdal ve İhsan Arslan'dan oluşan heyetin temasları sonrasında askerler serbest bırakıldı.

18 ay PKK kamplarında rehin kaldıktan sonra ülkeye döndüklerinde sevinçle karşılanmayı bekliyorlardı. Ama umduklarını bulamadılar. 'Niye şehit olmadın?', 'Niçin PKK'ya esir oldun?' soruları uzayıp gitti. 'Gazi' unvanı almayı bekleyen askerler, hem devletin hem de çevrenin tepkisiyle karşılaştı. Hainlikle suçlananlar oldu. Bu 9 askerin birçoğuna iş verilmedi. Kimi psikolojik tedavi gördü, kimi ise içine kapandı. Türkiye'ye dönen askerler, aradan geçen yıllara rağmen hayata hâlâ dönemediler.

Şemdinli Ortaklar Karakolu'nda görev yapan askerlerden Hakan Pusat, "Her taraftan mermi geliyordu. Biz de onların geldiği yerlere atıyorduk. Ama karanlığa ateş ediyorduk." açıklamasını yapıyor. Ramazan Çelik de "Çatışma dört buçuk saat sürdü. Yarım saatte pusu timleri devre dışı kaldı.

Dört buçuk saatin dört saatini 25 kişi, teröristlerle çatışarak geçirdi." diyor. 400 terörist tarafından mermi yağmuruna tutulan karakoldan yükselen yardım talebine hiçbir yerden olumlu cevap alınamadı. Ramazan Çelik, o anı tekrar yaşıyor gibi anlatıyor: "Çevremizdeki köylerde 150-200 korucu vardı. Çatışmayı duymamış olmaları mümkün değil. Askeri destek de gelmedi. 4 buçuk saatte, Türkiye'nin en ücra köşesinden uçak da gelir, helikopter de."

Karakolun içine kadar sızan teröristler, 5 askeri mevzide yakalar. 4,5 saatlik karakol baskını esnasında gelmeyen Türk jetleri, askerlerin elleri bağlı şekilde PKK kamplarına doğru yol aldıkları 6 günlük yolculuk esnasında dağları bombalamaya başlar. Kaçırılan askerlerden Hakan Pusat, niye yardım gelmediğini hiç öğrenemediklerini söylüyor.

Çanakkale'nin Çan ilçesinde yaşayan İsmail Başaran'ın babası Kadir Başaran ise kendilerine o dönemde sahip çıkan olmadığını söylüyor. Bir buçuk yıla yakın PKK kampında kalan İsmail Başaran da "Halen o 15 aylık esir hayatının psikolojik rahatsızlığını yaşamaktayım. O günler aklıma geldikçe uykularım kaçıyor. Rüyalarıma giriyor o günler. Yaşadıklarımız kolay şeyler değil. Tabii ki eseri kalıyor. Haddinden fazla zorluklar yaşadık." diyor.



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,587 µs