BM ve AB'de İnsan Hakları çiğneniyor! | " /> BM ve AB'de İnsan Hakları çiğneniyor! | "/>

En Sıcak Konular

CIA raportörü: BM ve AB'de İnsan Hakları çiğneniyor!

12 Kasım 2007 23:45 tsi
CIA raportörü: BM ve AB'de İnsan Hakları çiğneniyor! Avrupa Konseyi'nin CIA'nın yasa dışı faaliyetleriyle ilgili raportörü Dick Marty, BM ve AB'nin 'terörle mücadele' amacıyla hazırladığı kara listelerin insan haklarını ayaklar altına aldığını söyledi. Kara liste uygulamasının insan haklarının temeline

Raportör Dick Marty bugün Avrupa Konseyi'ne sunacağı raporunda, "Bugünkü kara liste uygulaması, temel insan haklarının çiğnenmesi sonucunu doğuruyor ve terörle uluslararası mücadeleyi gözden düşürüyor" ifadesini kullandı.

Kara listeye alınan insanlara 'savunma hakkı' verilmemesini eleştiren Marty, AB bünyesinde ve uluslararası alanda imzalanmış sözleşmelerin aksine, sanıkların haklarının bu süreçte ihlal edildiğini belirtti.

Haklarında ayrıntılı bilgi içermeyen dosyalar hazırlanan kişilerin ve kuruluşların kara listelere alınabildiğine dikkat çeken Marty, listeye alınanların kendilerine yöneltilen suçlamalardan haberdar edilmesi ve savunma hakkı tanınması, suçsuzluğunu kanıtlayanlara da tazminat ödenebilmesi ve bunların listeden çıkarılması gerektiğini belirtti. Bu tür bir uygulamanın yapılamayışının üzücü olduğunu kaydeden Marty, "Kara listeye alınmışsanız, oradan çıkamazsınız. Bu, yasal ve kabul edilebilir bir şey değil" diyerek BM ve AB'ye sert eleştirilerde bulundu.

Marty bugün sunacağı raporunda Mısırlı işadamı Yusuf Nida'yı da örnek gösterdi. Nida'nın, 11 Eylül saldırılarını finanse etmekle suçlandığını hatırlatan Marty, 4 yıl süren soruşturma sonunda Nida'nın, aklanmasına rağmen 'kara listeden' çıkamadığını, dolayısıyla da mal varlığına yeniden kavuşamadığını, yurtdışına da seyahat edemediğini söyledi.

Marty'nin raporuna göre, BM'ye bağlı "1267 Komitesi"nin hazırladığı kara listede 362 kişiyle 125 örgüt veya şirketin adı geçiyor. AB'nin kara listesinde de 26 şahıs ve 28 örgüt bulunuyor.



Bu haber 317 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,987 µs