Nobel bu isme verilmeli! | " /> Nobel bu isme verilmeli! | "/>

En Sıcak Konular

Neden olmasın: Nobel bu isme verilmeli!

12 Kasım 2007 17:46 tsi
Neden olmasın: Nobel bu isme verilmeli! Türkiye Nobel edebiyat ödülüne Orhan Pamuk’la kavuştu. Peki, Nobel barış ödülü de Türkiye’ye gelir mi? Neden olmasın? TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tüm dünyanın dikkatle izlediği bir projeye imza atıyor. Proje gerçekleşirse başarı tüm Türk

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Ankara’da bir araya gelmesi yeniden başlatılan Ortadoğu barış süreci için önemli. TBMM’de yapılacak konuşmalar Türkiye’nin, tüm dünyanın bitmesini istediği bir çatışmada oynadığı rolü gözler önüne seriyor. Ancak liderler tarafından gerekleştirilen ziyaret bir gerçeği örtüyor: Bu ziyaretler bir anlaşmanın imzalanması için gerçekleştiriliyor.

İsrail ve Filistin taraflarının altına imza atacağı bu anlaşma TOBB’un Batı Şeria’da kurmak  istediği organize sanayi bölgesi ile ilgili. Filistin-İsrail barış görüşmeleri çerçevesinde tüm dünyaya sunulan, barışı destekleyen ve uzun vadede gerçekleşmesine olanak sağlayan bir projeyle karşı karşıyayız.

Fikrin ortaya atılmasında en önemli paya sahip TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuk olduğu bir televizyon programında “Dünyadaki problemli alanlara baktık ve şunu gördük: sorunlu alanlarda barış halkası ekonomik hadiselerin çevresinde oluşuyor” diyor ve bu yüzden organize sanayi bölgesi projesinin ortaya atıldığını belirtiyor.

Hisarcıklıoğlu süreci şöyle anlatıyor: İsrail ve Filistinlileri ilk defa Ankara’da buluşturduk ve Ankara forumunu oluşturduk. Bu toplantılar devam ederken somut projeler ortaya çıktı. Filistin’de en önemli sorunun işsizlik olduğunu gördük ve bu konuda çaba içine girdik. Filistin’de organize sanayi bölgesinin kurulması ve insanların işe kavuşması hedeflendi. Yarın inşallah anlaşma imzalanmış olacak.

Hisarcıklıoğlu projeyi dünyanın en zor coğrafyasında gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirtiyor. Aslında haksız da sayılmaz. Çatışmanın eksik olmadığı bölgede, organize sanayi bölgesi arazisi geçtiğimiz yıl İsrail askerlerinin hedefi haline gelmişti. Bu yüzden çalışmalar aksayarak ilerliyor. Filistin tarafı arazi meselesini halletmiş görünüyor, ancak İsrail’in güvenlik kaygıları sürecin kolay işlemesini zorlaştırıyor.

‘Sanayi bölgesine insanların ve malların giriş çıkışı hiçbir engelle karşılaşmaması lazım’ diyen Hisarcıklıoğlu’nun İsrail’den beklentisi insan giriş ve çıkışlarında, mal giriş ve çıkışlarında engelleme yapmaması. Hisarcıklıoğlu ‘Bu olursa barış için sanayi projesi devreye girer’ diyor.

Şüphesiz bu proje Ortadoğu’da barış umutlarının yeşermesi için atılan en önemli adımlardan birisi. Çünkü somut ve ekonomik olduğu için barışa uzun vadeli katkıda bulunuyor. Hisarcıklıoğlu ‘tüm dünya bu projeyi izliyor’ derken haksız sayılmaz. Çünkü gerçekten de elli yılı aşkın bir süredir devam eden İsrail-Filistin sorununun çözümü için atılmış belki de en önemli adımlardan birisi organize sanayi bölgesi.

Hisarcıklıoğlu ‘birlikte arabaya bile binmeyen insanları bir araya getirdik’ diyor açıklamasında. Bu bile barış yolunda önemli bir adım sayılır. Öte yandan eğer proje gerçekleşirse Türkiye’nin kronik bir soruna çözüm getirdiği sonucu çıkar ki bu Ankara’nın imajını sadece bölgede değil, tüm dünyada tahmin edemeyeceğimiz bir noktaya getirir.

Ortadoğu’da silahların susması için bu projenin hayata geçmesini umalım. Elbette proje gerçekleşirse ve bu proje barışın gerçekleşmesine ön ayak olursa Nobel barış ödülü hakkımızı da isteyelim! Neden olmasın?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,242 µs