En Sıcak Konular

Kemal Derviş'ten bir Türkiye analizi

12 Kasım 2007 16:48 tsi
Bir zamanlar Türkiye'ye kurtarıcı olarak gelen, şimdi ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin son durumunu analiz etti...

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin daha yüksek oranlı büyümesi gerektiğini söyledi.

Derviş bu konuda, ''Türkiye'nin, 10 yıl gibi uzun bir vadede, yüzde 5'lik bir büyüme hızına razı olmaması gerekir. Türkiye'nin en az yüzde 7-8 oranında bir ekonomik büyüme ihtiyacı var'' dedi.

Derviş, Ankara Swiss Otelde düzenlenen ''GAP Bölgesi İçin Rekabet Gündemi'' başlıklı uluslararası toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, yıllık ortalama yüzde 7, hatta yüzde 8 oranında bir ekonomik büyüme ihtiyacı olduğunu vurgularken, ''Ancak bu şekilde ekonomik ve sosyal sorunlarını çözer'' diye konuştu.

-''TÜRKİYE, ÖNCESİNE GÖRE DAHA GÜÇLÜ VE DENGELİ''

Türkiye'nin son yıllarda büyüme, faiz, döviz rezervleri ve borç oranları gibi makro hedeflerde çok başarılı olduğunu belirten Derviş, ''Türkiye, 10 yıl öncesine göre makroekonomik alanda çok daha güçlü ve dengeli'' ifadesini kullandı.

Bundan sonra Türkiye için önemli olan konunun; sürdürülebilir bir ekonomik büyüme olduğunun altını çizen Derviş, ekonomik büyümenin, gerçekleştirilecek yapısal reformlarla daha kalıcı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Doğu Asya ülkelerinin yıllık ortalama yüzde 8-9 oranında büyüdüğünü hatırlatan Derviş, hızlı kalkınan bir Türkiye'nin de, en az buna yakın bir büyüme göstermesi gerektiğini kaydetti.

-MAKRO DENGE VE İSTİKRARIN ÖNEMİ

Derviş, Türkiye'nin, uzun vadede yüzde 7-8 oranında bir büyüme hızına sahip olması gereğine işaret ederken, ancak bu yapılırken makro denge ve istikrarın da sağlanması gerektiğini söyledi.

Derviş, bir yıl için yüzde 4, yüzde 5 ya da yüzde 6 oranlarında bir geçici büyüme olabileceğini, ancak uzun vadede en az yüzde 7'lik bir hedefin tutturulması gerektiğini ifade etti.

Kemal Derviş, Türkiye'deki ekonomik büyüme dinamizmin küresel ve yerel dengeyi sağlayarak gerçekleştirilmesi gerektiğini de kaydetti.

-GAP'TA YATIRIM FIRSATI

Bu arada GAP Projesinin, Türk halkının desteği ile gerçekleştirilen büyük bir proje olduğuna vurgu yapan Derviş, ''GAP'a büyük yatırımlar yapıldı, şimdi bu yatırımların meyvesin almak zorundayız'' dedi.

GAP Bölgesinde büyük bir yatırım fırsatının olduğunu anlatan Derviş, bölgenin, ''Türkiye'nin bir kalkınma motoru haline gelmesi'' açısından, bu yatırımların büyük önem arz ettiğini kaydetti.

-KÜRESEL REKABETTE STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ İHTİYACI

Türkiye'nin küresel rekabette artık bir strateji değişikliğine ihtiyacı olduğunu belirten Derviş, ''Dünya ve Türkiye hızla değişiyor, bugün artık Türkiye ucuz emeğe ve düşük ücrete dayalı bir rekabet modeliyle bir yere varamaz'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin dünya ekonomisi içinde, orta gelirli ülkelerin en üstünde yer almaya çalıştığına dikkati çeken Derviş, bu çerçevede, Türkiye'nin kişi başına 10-15 bin dolarlık milli gelir yakalamak için önemli adımlar attığını vurguladı.

GAP Bölgesinin kalkınmasına yönelik çalışmalara da değinen Derviş, GAP'ın uzun vadeli vizyonu açısından 'organik tarım ve tekstile dayalı, yenilenebilir enerjiye ağırlık veren, yeni teknolojiye dayalı' bir vizyonu olduğunu, ayrıca 5 bin yıllık bir tarihsel geçmişe sahip GAP Bölgesinin tarihsel ve ekolojik turizm açısından büyük bir potansiyel oluşturduğunu kaydetti.

-GAP'TA KİŞİ BAŞINA GELİR

Derviş, GAP Bölgesindeki kişi başına gelirin de, uzun vadede bugünkünün 10 katına kadar artmasını umduğunu söyledi.

Kemal Derviş, GAP vizyonu ile ilgili yapılan çalışmalarda, bu projenin Türkiye'nin küresel rekabette çok önemli bir projesi olduğunun altının çizildiğini de ifade etti.

Aktif haber



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,338 µs