En Sıcak Konular

'Türkiye, ABD'siz yapamaz'

12 Kasım 2007 16:46 tsi
'Türkiye, ABD'siz yapamaz'
Economist dergisi, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon olasılığını değerlendirdiği haberinde Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye ile PKK arasında sıkıştığını yazıyor:

"Türkler, Barzani ve Amerikalılar'ın geniş çaplı bir harekatı durdurmak için daha fazla adım atması gerektiğini söylüyorlar. Barzani PKK sorununun barışçıl yollardan çözülmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

"Barzani, Türkiye'nin dostu olduğunda ısrar ediyor ancak tehdit ve şantaj altında Ankara'yla işbirliği yapmayacağını vurguluyor. 90'lı yıllarda birkaç kez Peşmergeleri PKK'nın üzerine gönderen Barzani, 1990'larda Kürtler arasındaki iç savaşı akılda tutarak artık Kürt'ün Kürtle savaştığı günlerin geride kaldığını, PKK'ya karşı uluslararası bir gücün oluşturulması gerektiğini söylüyor.

BBC'de yayınlanan habere göre, Economist, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bush'la görüşmesine de sınır ötesi harekât tartışmasının damga vurduğunu belirtiyor:

"Bush yönetiminin, Türk ordusunun PKK'ya karşı sınırlı bir operasyon düzenlemesini onayladığı anlaşılıyor. Amerika, Türkiye'nin PKK hedeflerini belirleyebilmesi için askeri istihbarat da sağlayacağını söylüyor."

"Washington, Türkiye'ye, daha büyük çaplı bir harekâtın, Irak'ın görece huzurlu ve müreffeh bölgesini istikrarsızlaştıracağı mesajını verdi ve Ankara'nın bundan sakınmasını istedi. Şimdiye kadar Erdoğan ve generalleri geri durdular. Ama daha ne kadar böyle kalacaklarını kimse bilmiyor."

Economist, Amerika Birleşik Devletleri'yle, Avrupa arasındaki ilişkileri değerlendirdiği başka bir yazıda da Bush-Erdoğan görüşmesine değiniyor:

"Türkiye'nin geniş çaplı bir sınır ötesi harekâtını belki de durdurmuş olan Türk-Amerikan zirvesi, iki ülkenin siyasi liderlerinin bu tehlikeli dünyada birbirlerine ihtiyacı olduğunu bildiklerini ortaya koydu. Belki Erdoğan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy kadar derin olmayabilir ya da Almanya Başbakanı Merkel kadar, rahatlatıcı bir tarzı olmayabilir. Erdoğan, Washington'da Ulusal Basın Kulübü'ndeki konuşması sırasında Ermeni katliamı ile ilgili sorular karşısında Ermenilerin insani bir şekilde, ceplerine para konarak göç ettirildiğini söyleyerek iyi bir tablo çizmedi. Ama Erdoğan Bush'la birlikte düzenlediği basın toplantısında, ayrılıkçı Kürtlere göz yumduğu ya da onlara karşı bir şey yapmadığı için ülkesinde Amerika'ya öfke duyanlara mesaj vermek istercesine defalarca 'stratejik ortak' kavramını kullandı. "

'Türkiye, ABD'siz yapamaz'

Dergiye göre Erdoğan'ın vermek istediği mesaj şuydu:

"Türk-Amerikan ilişkilerinin temelini oluşturan askeri bağların zayıflamasına karşın, Türkiye, stratejik değerini ve Batı yanlısı Müslüman bir ülkenin önemini Paris ve Berlin'den daha fazla takdir eden bir dostsuz yapamaz."

Erdoğan'ın Türk-Amerikan ilişkilerinin bozulmasını önlemeye yönelik çabalarının sonuç verip vermeyeceğinin belli olmadığını kaydeden Economist dergisi, Türkiye'deki Amerikan karşıtlığının boyutlarına dikkat çekiyor ve ekliyor:

"Şimdiye kadar Türk ordusuyla ilişki kurmaya alışmış Amerikalıların ılımlı İslamcılığın yükselişe geçtiği bir ülkeyle nasıl geçineceği konusunda da belirsizlikler var. Ancak Erdoğan'ın Washington ziyaretinin Beyaz Saray'daki yetkilileri bu hafta her şeyden daha fazla uykusuz bıraktığı bir gerçek.
Amerika bazen, sorunsuz, zengin dünyadaki ortaklarıyla, patlama tehlikesi içeren sorunlu bölgelerde ne yapılması gerektiği konusunda farklı düşünüyor. Türkiye'nin doğu sınırları da işte böyle bir yer."

'Avrupa şirketlerine İran baskısı'

Guardian manşetinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupalı şirketlere İran'dan çekilme çağrısı yaptığını belirtiyor:

"İran'ın nükleer programı nedeniyle, Amerika çok uluslu şirketlere bu ülkeyle iş yapmamaları için baskıyı artırdı. Avrupalı şirketlere İran'la ilişkilerini kesmemeleri halinde, Amerika'daki işlerini tehlikeye atacakları mesajı veriliyor. Fransa, Almanya ve İngiltere hükümetlerinin de, Amerika'nın bu siyasetine destek verdiği anlaşılıyor. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Almanya merkezli Siemens, Amerikan ve Alman hükümetinin baskıları sonucu İran'la iş yapmayı durdurduğunu açıkladı. Daha önce Amerikan Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in uyarısının ardından üç Alman bankası da İran'dan çekilme kararı almıştı. "

Gazete, İngiliz hükümetinin, petrol şirketleri Shell ve BP'ye, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de Total ve GDF şirketlerine benzer telkinlerde bulunduğuna dikkat çekiyor.

'Irak'ta şiddet azalıyor'

Guardian, Irak'taki şiddeti konu alan bir haberinde Amerikan ordusunun El Kaide'yi Bağdat'tan sildikleri yolundaki açıklamasının aşırı iyimser bulunduğunu belirtiyor:

"Amerikan ordusu, direnişçi gruplar içindeki en aşırı örgüt olan Mezopotamya'daki El Kaide'yi başkentin tüm mahallelerinden sildiğini, kentteki cinayetlerin de Haziran'dakine kıyasla yüzde 80 oranında azaldığını söylüyor. Ancak Irak Kızılay'ının göçle ilgili rakamları Amerika'nın bu iyimser açıklamalarıyla tezat oluşturuyor. Kızılay'a göre, Irak içinde yer değiştirmek zorunda kalan insanların sayısı bir yılda dört kat artarak 2 milyon 300 bine ulaştı."

'Kremlin'in Gürcistan zaferi'

Independent, Çarşamba günü olağanüstü hal ilan eden Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin erken seçim kararı almasını "Rusya'nın zaferi" olarak yorumluyor:

"Muhalif gösterileri acımasızca güç kullanarak bastırdığı için Batı'nın öfkesine hedef olan, barışçıl Gül Devrimi'nin lideri Mihail Saakaşvili, baskılara dayanamadı ve sonbahardaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Ocak başında yapılacağını açıkladı. Bu, Moskova'nın Gürcistan'a karşı uzun erimli stratejik savaşında bir taktik zaferidir. Gürcistan'la Moskova'nın arası, Tiflis'in NATO ve Avrupa Birliği'ne katılmak istediğini açıklamasından sonra bozuldu. Moskova, Ukrayna ve Baltık Cumhuriyetleri gibi, arka bahçesi olarak gördüğü ülkelerin Batı kurumlarına üyeliği karşısında paranoya belirtileri göstermişti. Saakaşvili'nin Rusya'yı kışkırtıcılıkla suçlayıp olağanüstü hal ilan etmesi, gelecek Nisan'da Gürcistan'ın üyeliğini değerlendirecek olan NATO'nun tepkisini çekti. Avrupa Birliği de Gürcistan'dan itidal istedi."




Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,444 µs