En Sıcak Konular

Libya psikolojisi: Bu devlet bedevi çadırında kurulmadı!

12 Kasım 2007 16:13 tsi
Libya psikolojisi: Bu devlet bedevi çadırında kurulmadı! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Suudi Kral Abdullah'ı kaldığı otelde ziyaret etmesiyle patlak veren tartışma, Erbakan'ın Libya'yı ziyareti sırasında konuşulanlara benziyor. Muhalefet Gül'ü eleştirirken, Cumhurbaşkanlığı'ndan konuyla ilgili bir açıklam

MHP, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El-Suud'u, Ankara'da kaldığı otelde ziyaret etmesini eleştirdi. CHP de El Suud'a ''Devlet Şeref Madalyası'' sunan Gül'e tepki gösterdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın yaklaşım tarzı, devlet geleneğine aykırı ve yanlış olmuştur. Onurumuzu zedelemiştir" dedi. Vural, MHP'nin, seçilmiş bir cumhurbaşkanına, devleti temsil ettiği için gereken saygıyı gösterdiğini, cumhurbaşkanının siyasal bir tartışma içerisine sokulmasını doğru bulmadığını kaydetti. Vural, "Cumhurbaşkanının, attığı her adımda Türk milletinin onurunu koruması" gerektiğini ifade etti.
 
Vural, "Bence o fotoğraflardaki yaklaşım, Türk milletini rencide etmiştir, kabul edilmesi mümkün değil. Devlet geleneğinin yıpratılmasını milletimiz hak etmiyor. Son derece yanlış olmuştur. Dışişleri Bakanlığı'nın da 'Çıkarlarımız vardı' diye de bir açıklaması var. Çıkarlar, onurlar dikkate alınarak korunur. Dolayısıyla bu yaklaşım tarzı, devlet geleneğimize aykırı ve son derece yanlış olmuştur. Çok vahim. Sayın Cumhurbaşkanının tavrı onurumuzu zedelemiştir" diye konuştu.
 
CHP: "Kral Abdullah'ın geliş tarihi ilginç"
 
CHP de, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud'a "Devlet Şeref Madalyası" sunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e tepki gösterdi.
 
CHP Grup başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud'un Türkiye ziyaretiyle ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Kral Abdullah'ın Türkiye'ye geliş tarihinin ilginç olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümünde, ziyaret gerçekleştirildiğini belirten Anadol, ancak Kral Abdullah'ın Anıtkabir'i ziyaret etmediğini söyledi. Anadol, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Kral Abdullah'a 9 Kasım'da 'Devlet Şeref Madalyası' sunmasının büyük bir skandal olduğunu iddia ederek, Gül'ün,10 Kasım'da da Anıtkabir'deki törenden sonra programında olmaması rağmen Kral Abdullah'ın kaldığı otele gitmesini eleştirdi.

Bu devlet bedevi çadırında kurulmadı!

Öte yandan kimi gazeteciler de Gül'ün bu tutumunu eleştirdi. Hürriyet'ten Mehmet Yılmaz 'Bu devlet bedevi çadırında kurulmadı!' dedi ve şunları yazdı:

SONUNDA bunu da gördük. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı, Ankara’da bir ziyaret için bulunan Suudi Arabistan Kralı’nın ayağına kadar gitti. Hürriyet’te yayımlanan haber, bu davranışın "kralın yaşına saygı ve iki devlet adamının arasındaki dostluk ve tebrik için gelmesinden kaynaklandığını" duyuruyordu. Türkiye Cumhuriyeti’nin yıllar içinde oluşmuş protokol kuralları biliniyor. Cumhurbaşkanı’nın, yabancı misafirlerini nasıl ağırlayacağı, karşılama ve uğurlamaların ne şekilde gerçekleştirileceği belli. Ve bu kurallar ilk kez bugün de konmuş değil. Dünyanın birçok yerinde de benzer şekilde uygulanıyor ve uygulanmasında titizlik gösteriliyor. Çünkü "protokol kuralları" dediğimiz şey aslına bakarsanız "devlet idaresindeki görgü kurallarından" başka bir şey değil. Makama ve o makamın temsil ettiği değerlere saygının yollarını ve yöntemlerini gösteren kurallar bütünü.
 
Cumhurbaşkanlığı: "Tek tip uygulamadan söz etmek yanlış"
 
Bu arada, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada da, Suudi Arabistan Kralı'nın Türkiye ziyaretine ilişkin olarak, protokol kurallarında tek tip uygulamadan söz etmenin yanlış olduğu belirtildi.
 
Açıklamada, "Uğurlama Sayın Başbakan'ın görüşmesiyle çakıştığından üçlü bir görüşmeye, ortak açıklamanın sonuçlandırılmasına da vesile olmuştur" denildi.
 
"Protokol kurallarında tek tip uygulamadan söz etmek yanlıştır" denilen açıklamada, protokolde karşılıklılık, geleneksel ilişkiler ve işin gereği gibi birçok unsurun dikkate alındığı belirtildi.
 
Cumhurbaşkanı'nın programı müsait olduğunda veda ve uğurlama için konuğun ikametgahına gitmesinin usulden olduğu kaydedilen açıklamada, son olarak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad için de bunun uygulandığı ifade edildi.
 
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
"Uğurlama Sayın Başbakanın görüşmesiyle çakıştığından üçlü bir görüşmeye, ortak açıklamanın sonuçlandırılmasına da vesile olmuştur. Suudi Arabistan, yüzbinden fazla vatandaşımıza ve şirketlerimize ev sahipliği yapan, bölgesel konularda yakın istişare içinde olmamız gereken bir ülkedir. Bölgemizin çok kritik bir dönemden geçtiği bir sırada en yüksek düzeyde görüş alışverişine imkan veren ve ayrıca ikili ilişkiler çerçevesinde çıkarlarımızın ileriye götürülmesine fırsat veren bu önemli ziyaretin, yapay protokol iddialarıyla gölgelendirilmeye çalışılması üzüntü vericidir."

CNNturk, iyibilgi



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,366 µs