En Sıcak Konular

Mayın alanlarının haritası açıklansın!

12 Kasım 2007 15:31 tsi
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal Bölge'deki mayın döşeli alanların haritalarının açıklanmasını istedi. AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ise, Bölge'deki mayınların bir an önce temizlenerek, hasarlarını giderecek yönde tedbir alınması g

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt; AKP Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten ve mayından sakat kalan Diyarbakırlı Nesim Öner ile "Mayınsız Bir Türkiye Için" kampanyasına destek amacıyla Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Birdal, dünyada yılda 1 trilyon 118 milyar doların silahsızlanmaya ayrıldığını söyledi. Mayınların yasaklanmasına ilişkin her türlü çalışmayı desteklediklerini belirten Birdal, "Mayınların temizlenmesine bir an önce yardımcı olunmalıdır. Mayın döşeli yerlerin haritaları bir an önce açıklanıp, bu tür dramlara son verilmelidir" diye konuştu.

AKP'li Kurt ise Türkiye'nin, 2004'te taraf olduğu Mayın Yasaklama Anlaşması gereği, 2008'e kadar eğitimde kullanılanlar hariç stoklardaki mayınlarını imha etmesi, 2014'e kadar da topraklarda döşeli mayınların temizlenmesini taahhüt ettiğini söyledi.

Kurt, "Topraklarımızı mayınlardan temizleyelim ama hasarlarını giderecek yönde de tedbirler almalıyız" dedi. Kurt silahlı örgütlerin de anlaşmayı imzaladığını hatırlattı. PKK'de geçtiğimiz yıl Mayın Yasaklama Anlaşması'nı imzalamıştı. Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Öğreten ise, Uluslararası Mayın Yasaklama Anlaşması kapsamında anti-personel kara mayınları konusunda hazırlanan rapora değindi. Son bir yılda 4 devletin daha anlaşmaya taraf olduğunu, böylece taraf ülkelerin sayısının 155'e ulaştığını kaydeden Öğreten, anlaşmaya dahil olmayan ABD'nin, 1997'de mayın üretmeyeceğine ilişkin taahhütlerde bulunduğunu söyledi.

Öğreten, "Anlaşmayı imzalamayan, ancak imzacı gibi davranan ABD, yeni silah üretimi için 1 milyar 66 milyon dolar bütçeden para ayırmak istiyor. Mayın üretmese bile mayın benzeri misket bombaları üretebilirler. Hepimiz gözlerimizi, yeni üretilecek silahlara yönlendirmeliyiz" diye konuştu. Öğreten, bir soru üzerine, PKK tarafından kullanılan uzaktan kumandalı bombaların mayın kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini belir'terek, "Çünkü onlar, belli bir hedefe yönelen saldırıdır" diye konuştu.

Mayından sakat kalan Diyarbakırlı Nesim Öner isimli genç de Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 2004'de bulduğu demir parçasına taşla vurduğunu ve patlama sonucu sakat kaldığını anlattı.

Haber 10

 



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,442 µs