Eğlendirirken öldüren fare! | " /> iyibilgi özel" /> Eğlendirirken öldüren fare! | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Mickey Mouse: Eğlendirirken öldüren fare!

12 Kasım 2007 13:06 tsi
Mickey Mouse: Eğlendirirken öldüren fare! Çocukları eğlendirme şiarıyla nam yapan Walt Disney şimdi de cep telefonu işine el attı. Ama küçük bir sorun var!iyibilgi özel

Çocukları eğlendirme şiarıyla nam yapan Walt Disney şimdi de cep telefonu işine el attı. Ama küçük bir sorun var! Çünkü cep telefonundan yayılan radyasyon çocukları hasta yapıyor hatta öldürebiliyor. Yani çocukların sevgilisi Walt Disney ve onun sanal karakterleri, çizgi filmlerle "tam olarak" yapamadığını kafatası ince olan çocukların beyinlerine radyasyon vasıtasıyla sızarak yapacak.

Walt Disney, Japonya’da gelecek sonbahardan itibaren kendi cep telefonu hizmetini başlatmayı planlıyor. Telefonlar Disney markasına ve hareketli içeriğe sahip olacaklar. Bu hareket, zaten zor bir pazar olan Japonya’da daha fazla rekabeti getirecek. Disney hizmeti Japonya’nın dördüncü büyük cep telefonu operatörü Softbank ortaklığıyla başlatacak. Mobil sanal ağ operatörü olarak MVNO, Disney kendisi cep telefonu operatörü olarak hizmet vermeyecek. Fakat Softbank’ın bant genişliğini kiralayacak. Telefonlarını ve hizmetlerinin Softbank’ın ülke genelindeki mağazalarında satacak. ABD’li eğlence şirketi, Japonya’nın üç operatörünün fiyat savaşına girdiği rekabetçi bir sektöre giriyor. Bu operatörler son haftalarda birbirlerinden müşteri alabilmek için yarışıyor. Buraya kadar anlatılan işin teknik ve basında yer alan kısmı.

İşin görünmeyen kısmında ise “risk” var. Prof. Dr. Selim Şeker ve Anıl Korkut’un yazdığı, Hayykitap’tan yayınlanan Tehlikeli Oyuncak kitabına göre bakın cep telefonu çocukları nasıl etkiliyor. Kitaptan aynen aktarıyoruz.

Çocuklarda tümör riski yaratıyor

Kanser yapan maddeleri her yıl düzenli olarak, özelliklerine göre gruplara ayıran Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) da, “elektromanyetik alanları” “muhtemel kanserojenleri içeren” 2-B grubuna aldı. Bilindiği gibi elektromanyetik alanlar, cep telefonları ya da baz istasyonlarından maruz kalınan radyo dalgalarını da içine alıyor.
 
“Muhtemel kanserojenleri içeren” terimi muğlâk geliyorsa daha net bir açıklama İngiltere Radyolojik Koruma Kurulu’ndan geldi: “Cep telefonları küçük çocuklarda tümör riski yaratıyor”.
Kurulun raporunda, özellikle sekiz yaşından küçük çocukların cep telefonu kullanmasına izin verilmemesi yolunda anne-babalar uyarıldı. Cep telefonlarının sık kullanılmasının beyin ve kulakta tümör oluşumuna yol açtığı vurgulandı.
Kurulun başkanı ve Oxford Üniversitesi’nde çalışan Profesör William Stewart, bazı bilim adamlarının var olan tehlikeyi görmezden geldiğini de belirtti. Stewart, geçen beş yıl boyunca yayımlanan raporların her birinin daha ikna edici hale geldiğini ifade etti. İngiltere'de bazı çevreler, cep telefonlarının üzerinde “sağlık uyarısı” bulunması fikrini tartışmaya açtı.

Telefon çaldığı zaman

Cep telefonlarının olumsuz etkileri konuşmaya başlandığı anda etkisini göstermeye başlar. Uzun süreli kullanımda ise bu etkiler şiddetini arttırır, kalıcı hale gelir ve onarılması güç tahribe yol açabilir.
Cep telefonu çaldığı anda insan vücudu elektromanyetik dalgalar aracılığı ile radyasyon almaya başlar. Bu radyasyon vücut ısısının, özellikle baş bölgesindeki ısının artmasına yol açar. Daha çok konuşulduğunda ısı daha da çok artar. Bu ısınmanın sonucunda, vücuttaki ilk olumsuz değişmeler görülür. Yani yangın başlar.
Isısal etkiyle aynı anda elektromanyetik dalgaların hücrelerle doğrudan etkileşimi sonucunda ısısal olmayan etkiler yani radyasyonun kendine özgü etkileri devreye girer. Bu iki ana etki ise bir dizi kısa ve uzun vadeli bozulmayı tetikler.

Kısa vadeli (kısa vadeliden kasıt konuşma anı ve onu takip eden 24 saattir) olası bozulmalar şöyle sıralanabilir:

• Stres
• Görüş alanında daralma
• Kulak bölgesinde ısınma
• Kalp pilinin bozulma riski
• Kulak çınlaması
• Yorgunluk hissi
• Konsantrasyon bozulması
• Baş ağrıları
• İşitmede geçici aksaklıklar
• Sersemleme

Telefon yıllar boyunca sık sık çaldığı zaman

Cep telefonu ile konuşmayı alışkanlık haline getiren ve bu alışkanlığı ısrarla sürdüren bir insandaki uzun vadeli (on yıl ve üzeri) olası bozulmalar ise şöyle sıralanabilir:

• Genetik yapının bozulması
• Beyin hücrelerinde ölüm ve beyin tümörleri
• Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri
• Kan beyin bariyerinin zedelenmesi
• Kalp rahatsızlıkları
• Hafıza zayıflaması
• Kalıcı işitme bozuklukları
• Embriyo gelişiminin zarar görmesi
• Düşük riskinin artması
• Kan hücrelerinin bozulması


Evet söyleyecek fazla bir şey yok. Bilimsel veriler konuşuyor. Şimdi size son bir soru. Walt Disney’in ürettiği cep telefonlarını çocuğunuza alır mısınız? Almazsınız değil mi?

www.iyibilgi.com ÖZEL



Bu haber 8,373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,072 µs