Görüşmenin askeri boyutu da var! | " /> Görüşmenin askeri boyutu da var! | "/>

En Sıcak Konular

Görüşmenin askeri boyutu da var!

12 Kasım 2007 11:02 tsi
Görüşmenin askeri boyutu da var! İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Türkiye ziyareti sürerken Jerusalem Post gazetesi, iki ülkenin Türkiye'ye Arrow füze savunma sistemi ve Ofek casus uydusunun satılmasına ilişkin üst düzey görüşmeler yaptıklarını yazdı.

Jerusalem Post, Yaakov Katz imzasıyla yayınladığı Ankara kaynaklı “İsrail, Türkiye'ye Arrow ve Ofek satabilir” başlıklı haberinde “İsrail ve Türkiye'nin, Arrow balistik füze savunma sistemi ve Ofek casus uydusunun bir modelinin Türkiye'ye satılması konusunda üst düzey görüşmeler yaptıklarının öğrenildiği”ni yazdı.

Aktifhaber'de yer alan bilgilere göre görüşmeleri sürdürmek için İsrail Savunma Bakanı Erud Barak'ın Ocak ayında Ankara'yı ziyaret etmesinin planlandığını kaydeden gazete, “Arrow ve Ofek satışının, Peres'in buradaki görüşmeleri sırasında gündeme gelmesi beklenmiyor çünkü konu, savunma sanayi düzeyinde ele alınıyor. Her iki sistem, İsrail Uzay Sanayi şirketince imal ediliyor” diye yazdı.

Gazete, iki ülkenin Arrow konusunda birkaç yıldan beri konuştuklarını belirterek anlaşmanın, savunma sisteminin üretimini yüzde 30'undan fazla finanse eden ABD'nin onayını vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Nisan ayında Homa Füze Savunma Ajansı Başkanı Arieh Herzog'un Jerusalem Post'a yaptığı açıklamada Arrow'un Türkiye dahil İsrail'in müttefiklerine satılmasından yana olduğunu söylediği anımsatıldığı haberde şöyle devam edildi:

“İsrail savunma yetkilileri, Türkiye'nin füze savunma sistemini, İran'ın nükleer güç olma yarışı nedeniyle satın almakla ilgilendiğini söylediler. Bir Ofek uydusu satışı – ki İsrail, Ofek 7'yi Haziran'da fırlattı – Türkiye'nin istihbarat toplama yeteneklerini önemli ölçüde artıracak zira Türkiye'nin bugün kendi casus uyduları yok.”

Gazeteye konuşan bir İsrail savunma yetkilisi de, bu iki sistemin alımı ile Türkiye'nin operasyonel kabiliyetinde büyük bir hamle sağlanacağını da söyledi.



Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,640 µs