En Sıcak Konular

Chavez'e kral azarı: Kapa Çeneni

12 Kasım 2007 10:40 tsi
Chavez'e kral azarı: Kapa Çeneni Chavez'in (en sağda), Aznar için (solda) 'faşist' sözü Carlos'u kızdırdı. Kral (ortada) Chavez'i azarlayıp gitti.

İber-Amerika zirvesi Venezüella lideri ile İspanyol Kralı'nın atışmasıyla karıştı. Chavez, Franco mirasçısı Halkçı Parti'nin eski lideri Aznar'a, kendisine darbe girişimini desteklediği için 'faşist' deyince Kral'ın, 'Neden çeneni kapatmıyorsun' azarıyla karşılaştı. Chavez, 'Böyle diyemez, ben seçildim, o seçilmedi' dedi

SANTIAGO - Latin solunun öncüsü Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar'ı 'gerçek bir faşist' diye nitelemesi, Şili'nin ev sahipliğindeki İber-Latin Amerika zirvesini karıştırdı. Chavez, İspanya'da Franco diktatörlüğü bakanlarının kurduğu Halk İttifakı'nın devamı Halk Partisi'nin lideri olarak 1996-2004 arası başbakanlık yapmış Aznar'ı, 2002'de kendisine yönelik başarısız darbe girişimini desteklemesinden ötürü hedef aldı. Sosyalist lideri önce Aznar'ın sosyalist halefi Rodriguez Zapatero'nun uyarması, ardından İspanya Kralı Juan Carlos'un "Neden çeneni kapatmıyorsun" diye azarlamasıyla, 'dostluk-uyum' temalı zirve kuzey kutbuna döndü.

Haber 10'da yayınlanan habere göre, Chavez, 2002'deki darbe girişimine atıfla, "Aznar gerçek bir faşist. Faşistler insan değildir. Bir yılan daha insanidir" dedi. Önce İspanya Dışişleri Bakanı'nın Madrid'in rahatsızlığını ilettiği Chavez, daha sonra Zapatero'nun zirveye hitabı sırasında daha diplomatik dil kullanması uyarısı aldı. "Başkan Chavez, size demokratik hükümetlerin olduğu bir forumda ifade etmek isterim ki... en temel ilkelerden biri saygıdır. Saygısızlığa düşmeden de radikal, farklı görüşte olabilirsiniz. Saygı görmek isteyen, başkalarına da saygı göstermeli" diyen Zapatero'nun "İspanyol halkının demokratik seçimle göreve getirdiği Aznar, İspanyol halkının yasal temsilcisiydi" sözü bazı liderlerden alkış aldı.

İspanyol Başbakan'ın konuşması sırasında Venezüella Başkanı sürekli araya girmek istedi, ama mikrofonu kapalıydı. Zapatero'nun yanında oturan İspanya Kralı öfkeyle öne eğilip Chavez'e parmağını doğrultarak "Neden çeneni kapatmıyorsun" dedi. Juan Carlos, daha sonra salonu terk edip yalnızca kapanışa katıldı. Salondaki kaynaklara göre, kralın ses tonu bir çocuğu azarlar gibiydi. Bu tepkiye hemen cevap vermeyen Chavez, yakın dostu Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın konuşma sırasını kendisine devretmesiyle söz hakkı aldı: "Gerçeği söyleyerek suç işlemiyorum. Korkmuyorum. Venezüella hükümetinin, her yerde, her zaman, her tür saldırıya cevap hakkı saklıdır."

Aznar'dan teşekkürler...

ABD'nin Irak işgalinin baş destekçisi olmuş Aznar, Zapatero ve kralı telefonla arayıp teşekkür etti. Partisi, olaydan Zapatero'nun Chavez'le 'tehlikeli dostluğunu' sorumlu tuttu. İspanyol basını, krala övgü düzdü. El Mundo 'Kral, Chavez'e tüm İspanyollar adına haddini bildirdi' diye yazdı. Solcu Izquierda Unida grubu ise Juan Carlos'un 17. yüzyıldan kalma bir kral gibi davrandığını söyleyip "Seçilmiş devlet başkanına ne İspanya'da ne de yurtdışında 'Çeneni kapa' diyemezsiniz" diye çıkıştı.

Castro cepten aradı

Chavez'e Latin solu destek verdi. Ortega, Bolivya lideri Evo Morales, Ekvador lideri Rafael Correa ve Küba Başkan Yardımcısı Carlos Lage'yle 'Halkların Zirvesi'ne katılan Chavez, 10 bin kişiye seslenirken, Lage kendisine cep telefonu uzattı. Hattaki Küba lideri Fidel Castro, 'dünyada ve Şili'de tiranlıkla savaşırken ölenlere selam yolladı.' Şili 1974-1990 arası general Pinochet'nin faşist diktatörlüğüyle yönetilmişti. Castro son makalesinde de "Chavez'in zirvede tam da ders dikte ettirmeye çalışan Avrupa'ya eleştirisi yıkıcıydı" diye yazdı. Daha sonra televizyona "Kral da devlet başkanı, ama ben seçilmiş bir başkanım, o değil. Üç kez arka arkaya yüzde 70'in üzerinde oyla seçildim. Bana 'Kes sesini' deme hakkı yok" diye konuşan Chavez, Şili'de gazetecilere de "Tartışma daha yeni başladı Sayın Kral. 2002'de Venezüella'nın seçilmiş, demokratik hükümetine karşı darbe hazırlandığının farkında mıydınız" dedi.



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,531 µs