kapanın elinde kaldı | " /> kapanın elinde kaldı | "/>

En Sıcak Konular

ABD'nin silahları kapanın elinde kaldı

12 Kasım 2007 09:53 tsi
ABD'nin silahları kapanın elinde kaldı
New York Times, Iraklı işadamı El Saffar'ın Iraklı polislere dağıtılması için verilen silahları militanlardan Amerikalı taşeronlara kadar para veren herkese sattığını ortaya çıkardı.

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Pentagon tarafından Irak'a gönderildikten sonra izi kaybedilen ve bazıları PKK'nın eline geçtiği belirtilen 190 bin silahının ne şekilde kaybolduğunu ortaya çıkardı. Gazete, ABD'nin silahları Irak polisine dağıtması için anlaştığı Iraklı işadamı Kasım El Saffar'ın bu silahları "parası olan herkese sattığını" yazdı. Iraklı polis akademisi öğrencilerinin de silahları karaborsada sattıkları belirtildi.

Askeri ve sivil müfettişler, müteahhitler ve depo müdürleriyle görüşen New York Times'ın haberine göre, Irak'ta isyancıların eylemlerinin tırmanışa geçtiği 2004 ilkbaharında Amerikalı yetkililer, eğitim altındaki Iraklı polislere silah dağıtılması görevini Iraklı işadamı Kasım el Saffar'a verdi.

Bağdat Polis Akademisi'nin cephaneliğini yöneten Saffar, Pentagon'un gönderdiği silahların bir kısmını gerçekten polis akademisi öğrencilerine dağıtırken bu sırada cephaneliği kendi silah pazarına dönüştürdü. Haberde, Saffar'ın aralarında AK-47'ler, Glock'lar ve ağır makineli tüfeklerin de bulunduğu silahları "elinde nakit para bulunan herkese" sattığı, bu kişilerin arasında Iraklı militanlar, Güney Afrikalı güvenlik görevlileri ve Amerikalı taşeronların da bulunduğu belirtildi. Amerikalı yetkililerin de Saffar'ın silah satışına onay verdiğinin tahmin edildiği kaydedildi. Yanında çalışan ABD'li ve Iraklı işçiler de Saffar'ın silahları satmasının "bilinen bir sır" olduğunu söyledi.

Saffar'ın yaptığı silah transferlerini onaylamakla yükümlü Amerikan Hava Kuvvetleri'nden emekli Başçavuş John Tisdale, çok sayıda silah sevkiyatının kendi onayı veya gerekli kayıtlar olmadan yapıldığını söyledi. Tisdale, "Bu dünyada gördüğüm en garip şeydi. Silahları kamyonlara doldurup götürüyorlardı" dedi.

New York Times, Amerikalı görevlilerin de ABD'den gelen silahları gerekli kayıtları yapmadan Bağdat Havaalanı'ndan aldıklarını yazdı. Iraklıların da Pentagon'un gönderdiği silahları çaldığı ya da sattığı kaydedildi. Gazeteye konuşan bir Amerikalı yetkili, Iraklı polis adaylarına verilen 3 bin Glock'un bir hafta içinde kaybolduğunu ve karaborsada satıldığını anlattı. Polis akademisi öğrencilerinin ayda 200 dolar kazandığı, bu silahları ise bu paranın 5-7 katına satabildikleri belirtildi.

PKK vurgusu

 New York Times, ABD'nin Irak'a gönderdiği silahlardan bazılarının PKK'nın eline geçtiği yönünde deliller bulunduğunu hatırlattı. Gazeteye konuşan müfettişler, savaş bölgelerine gönderilen silahların seri numaralarını kaydetme zorunluluğu olmadığını, bu yüzden bu silahların nereye gittiğini belirlemenin mümkün olmayabileceğini söyledi.

milliyet



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,757 µs