Ruhsuz askerler iş başında! | " /> Ruhsuz askerler iş başında! | "/>

En Sıcak Konular

Ruhsuz askerler iş başında!

11 Kasım 2007 23:28 tsi
Ruhsuz askerler iş başında! Robot furyası devam ediyor! Japonların sevişen, yemek pişiren, duyguları olan robotlarını daha önce iyibilgi'de defalarca gördünüz. Şimdi de, ABD menşeili, uyumayan, vicdan azabı çekmeyen, asker-sivil ayırt etmeyen robot askerlere hazır olun! İşte insanı

Yalçın Doğan/ Hürriyet

Artık askerlerimiz ölmeyecek düşmanla göğüs göğüse robotlar çarpışacak

Robot uçaklar uzun bir süredir havadalar. Şimdi, silahlı robotlar karada da askerlerin yerini alıyor.

Bir yandan teknolojik gelişme, diğer yandan da Irak’tan gelen asker cenazeleri bu alandaki yatırımın iki önemli nedeni. Pentagon, yeni silahlandırılmış robotların geliştirilmesi için toplam 200 milyar dolarlık bir bütçe ayırıyor.

İntikam ve kin yok. İşkence, dayak, aşağılama, ayrıca ceza verme yok. Çünkü, duygu yok.

Robotun bulunuşu elli yıl önce. Elli yıldır pek çok alanda kullanılıyor. Ama, şimdi artık çok başka bir alanda. Savaş alanlarında. Kanlı, canlı, etli, kemikli askerler yerini artık robot silahlara bırakıyor. Savaş tarihinde silahlanan ilk robotlar.

Robot uçaklar havada zaten çoktandır var. Ama, silahlı robotlar şimdi karada da askerlerin yerini alıyor. Robotlarda duygu olmadığına göre, "düşman açısından" belki daha ölümcül, öldürmeye çok daha programlı, ancak acı bir teselli olmak üzere, insanın insana doğrudan yaptığından uzak.

Irak Savaşı ile birlikte, silah sanayii en neşeli yıllarını yaşıyor. Tam bir patlama (boom). Bu neşe, bu patlama Amerikan silah sanayiini yeni arayışlara itiyor. Havalanan her savaş uçağı, sıkılan her kurşun, dönen her tank paleti, savaş sanayiine dolar olarak geri dönüyor. Onlar için muhteşem bir kazanç.

200 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE

Bu kazanç, Amerikan silah devlerini, bazı Amerikan üniversiteleriyle birlikte yeni yatırımlara yöneltiyor. Pittsburgh’daki Mellon University Robotics Institute ya da Atlanta’daki Georgia Institute of Technology’nin araştırma ve bulguları, askerin yerine geçecek her türlü robot silah yapımında başı çekiyor.

Bir yandan teknolojik gelişme, diğer yandan da, Irak’tan gelen her askerin cenazesi, teknolojik yatırımın iki önemli nedeni. Bu iki olgu bir araya geliyor, Pentagon silah sanayiinde "büyük devrim" olarak anılan, her türlü robot silahın ya da silahlandırılmış robotların geliştirilmesi için toplam 200 milyar dolar ayırıyor.

Gelişen robot silah ve uçaklardan bazıları birkaç aydır Irak’ta kullanılıyor. Bazıları aynı zamanda Afganistan’da da kullanılıyor. Silah sanayii övüne övüne bir hal oluyor. "Artık bizim askerlerimiz ölmeyecek, düşmanla göğüs göğüse artık robotlar çarpışacak." Savaş tarihinde yeni bir sayfa açılıyor.

AMERİKAN ORDUSUNUN ROBOT ASKERLERİ

Bir bölümü gelecek yıl, bir bölümü üç yıl içinde devreye girecek robot silahlardan, Amerikan silah dergilerinden topladığım bilgiye göre, ilk yedisi şöyle:

- Fire Scout: İnsansız helikopter. En üstün silahlarla donatılıyor. Programlanmış ya da kendi belirlediği hedefleri vuruyor. Uçak gemilerine inebiliyor. Her şey hazır.

- Swords (üstte): Kameralı, makineli tüfekli, lastik paletli tanklar. Irak’ta devreye giriyor.

- Gladiator: Bir ton ağırlığında, lastik paletli tanklar, en dik tepelere tırmanıyor. Kameralı, uzaktan kumandalı ve makineli tüfekli. Denemeleri başarıyla sonuçlanıyor. Gelecek yıl Irak’ta.

- X-47: On saat havada kalabilen, görünmeyen uçaklar, jetlerin havada yakıt ikmalinde kullanılıyor. Henüz deneme aşamasında.

- Micro Air Vehicle: Sadece 33 santimetre çapında tüy sıklet ağırlığında ayaklar. Kameralı, indirildiği yerden merkeze istenilen her istihbaratı ulaştırıyor. Halen Irak’ta denemeden geçiriliyor.



Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,401 µs