En Sıcak Konular

Terör gerçekte kimi vurdu?

11 Kasım 2007 22:04 tsi
Terör gerçekte kimi vurdu? Sınırın sıfır noktası Şırnak'ın Cizre ilçesi... Bugün 23 yaşında olan Cizreli bir genç, terörsüz yaşamın ne olduğunu bilmiyor, çünkü hiç yaşamadı. Ama terör örgütünün 23 yıldır annesinin, babasının, kardeşlerinin, kendisinin refahından, hayatından neler

Tarih, Anadolu insanının terörle 11. asırda tanıştığını ortaya koyuyor. Tarihin ‘ilk terör örgütü’ olarak gösterilen Haşhaşiler'le başlayan terörün bu topraklardaki varlığı bugün PKK eliyle sürüyor.

23 YILDA 37 BİN CAN

Rakamlar terörün yakıcılığını ortaya koyuyor: Son 23 yılda 37 bin 28 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ateşin düştüğü tam 37 bin 28 ev. Bir daha hiç eskisi gibi olamayacak yüz binlerce yürek. Koca ülkenin, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine yükselen Türkçe, Kürtçe ağıtlar, anaların ölene dek hiç dinmeyen, dinemeyen gözyaşları...

SINIRIN TÜRKİYE TARAFI

Son Dağlıca saldırısında kaybettiğimiz 12 fidan, ve ardından yaşananlar, terörü yeniden Türkiye gündeminin ilk sırasına yerleştirdi. Binlerce Mehmetçik eli tetikte, ulusal ve uluslararası basından onlarca muhabir/fotomuhabir parmakları deklanşörde sınırda bekledi, bekliyor. Sınırın Türkiye tarafında Şırnak'ın Cizre ilçe askeri deyimle gazetecilerin karargahı. Sınırdaki hareketlilik dakika dakika merkezlere bildirilirken, zamanın da hayatın da öyle çok kolay geçmediği vatandaşların yanında alıyoruz soluğu.

CİZRE’DEN BAKINCA...

Manzara şu: Dünyanın gözünün yöneldiği bölgenin insanı, 23 yılın 'alışkanlığı' ile ekmeğinin derdinde. Sabahları kepenkler açılıyor, tabureler dükkanların önüne atılıyor, çaylar yudumlanıyor... Dağ köylerinde yaşayan çocuklar kilometrelerce ötedeki okullarına sessizce Mehmetçik eşliğinde gidiyor, işi olan sabahın erinde ekmek parası için yollara düşüyor. Terör yaşamının bir parçası olanlar, yaşananları yakıcı bir olağanlıkla karşılıyor: Normal, eskiden çok daha berbattı. Şimdiki halimize şükür ediyoruz. Kimine göre ise sınır bölgesi ile ilgili çıkan haberler abartılıydı, kimilerine göre ise buz dağının sadece görünen kısmı. Kısaca hepimiz için olduğu gibi orada yaşayanlar için de rivayet muhtelif... Kısaca Sınır ötesi operasyon ihtimaline rağmen Cizre’de hayat şimdilik normal seyrinde.

Basının ilgi odağı olan Cizre’de vatandaş ilçelerinin savaş alanı gibi gösterilmesinden rahatsız. Yaşadıkları atmosfer ile gazete ve televizyonlara yansıyan görüntülere şaşırıyorlar.

YÜZDE 70’İ GENÇ NÜFUS

Bölgede 1984'ten beri çatışma ortamı yaşanıyor. 1984'te doğmuş, bugün 23 yaşında olan gençler, terörsüz yaşamın nasıl olduğunu bilmeyen bir kuşağın temsilcisi. Güneydoğu'da nüfusun yüzde 70'ini gençlerin oluşturduğu göz önüne alındığında tablo tüm yakıcılığı ile karşımıza çıkıyor: Terör halkı vuruyor.

1990-95 arası terör nedeniyle yaşanan zorunlu göç ve köy boşaltmalardan resmi rakamlara göre 953 bin kişi, sivil toplum örgütlerine göre ise 1,5-3 milyon arasında bir nüfus etkilendi. Evlerinden-yurtlarından olan yüz binlerce kişi işsizlik ve sağlıksız yerleşimlerden nasibini alırken, geride kalanların da hali onlardan pek farklı değil. Terör bölge halkının yaşamını direkt etkilerken, halk için ikinci önemli faktör işsizlik ve yoksulluk.

O KAYNAK HARCANMASA

Türkiye'nin son 15 yılda teröre harcadığı para, ülkeyi 21'inci yüzyıla taşıyacak mega projelere harcanacak miktarın iki katını buluyor. Resmi rakamlara göre terörün Türkiye'ye doğrudan maliyeti 100 milyar dolardan fazla. Dolaylı maliyetlerle birlikte zarar 300 milyar doları buluyor. Bu parayla teröre kaynak yaratan işsizlik sorununa çözüm bulunacak en az 2 milyon kişiye istihdam imkânı yaratılacaktı. Teröre harcanan para ekonomiye, verimli kaynaklara yatırılsaydı Türkiye'de kişi başına gelirle birlikte eğitim ve kültür düzeyi artmış olacak belki de Avrupa Birliği'ne girmiş olacaktık.

EKMEĞİ DE VURUYORLAR

Rakamı daha rahat algılamak için şöyle de diyebiliriz: 300 milyar dolara; 7 tane GAP, 30 bin kilometre otoban, 5 milyon derslikli okul, 350 Boğaziçi Köprüsü, 75 Atatürk Barajı yapılabiliyor. Bu rakam aynı zamanda Türkiye'nin hastane ve sağlık ocaklarıyla birlikte 83 yıllık sağlık gideri. Tablo açık: Terör halkın ekmeğini vuruyor.

BİRÇOK ÜLKENİN MİLLİ GELİRİ

Teröre harcanan para, bazı ülkeler için ise olağanüstü boyutlarda. Teröre harcanan para PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalandığı ülke olan Kenya'nın 9.3 milyar dolar olan milli gelirinin 10.7, Macaristan'ın milli gelirinin 2.2, İsrail'in 1.1, Pakistan'ın 1.5, Romanya'nın 3.1, Bulgaristan'ın 10.7 katı seviyesinde.

YA HABUR KAPATILIRSA?

Söz geçim gailesinden açıldığında, herkesin söyleyecek bir çift sözü var. Yoksul ve gelecek kaygısı içindeler. Bölgedeki istihdamın önemli bir kısmını kamyonculuk karşılıyor. İşte tam bu sebeple gözleri, kulakları Habur'la ilgili gelişmelerde. "Ya Habur kapatılırsa" tedirginliği hemen her hanede mevcut. Çünkü Habur'dan günde yaklaşık 1000 araca işlem yapılıyor. Kuzey Irak'a yaptırımlar çerçevesinde Habur'un kapanmasını istemeyen kamyoncular, "Ekmeğimiz elimizden alınmasın" diye dert yanıyor.

İŞTE SAVAŞIN EKONOMİSİ!

Sınırın sıfır noktasında Şırnak'ta gazetecilerin merkezi Cizre'nin tek oteli Onşar oldu. Eh otel tek olunca, talep de bunca yüksek olunca otel yöneticilerinin deyimiyle 'savaş ekonomisi' devreye giriyor elbet. Gazetecilerin 90 YTL'ye anlaştığı gecelik konaklama 240 YTL'ye yükseldi. Günlük oda fiyatları neredeyse her saat başı değişti. Esnaf mallarına yüzde 100 zam yaptı. Diyarbakırlı taksiciler de savaş ekonomisinden yararlanmayı bildi. Taksiciler operasyon bölgelerine götürdükleri gazetecilerden günlük 150 YTL. aldı.

Bugün



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,489 µs