En Sıcak Konular

Türkiye-Yunanistan gaz hattı açılıyor!

11 Kasım 2007 21:02 tsi
Türkiye-Yunanistan gaz hattı açılıyor! Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattının resmi açılış töreni, iki ülke başbakanlarının katılacağı törenle, 18 Kasım 2007 tarihinde yapılacak

Meriç Nehri üzerinde gerçekleştirilecek törene, İtalya Başbakanı Romano Prodi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve bölge ülkelerin enerji bakanları da davet edilecek.

Haber10'da yer alan habere göre, Enerji Bakanlığı yetkilileri, söz konusu hatla ilgili teknik anlamda her şeyin tamamlandığını, şu anda sadece Türkiye ve Yunanistan tarafından boru hatlarının uygunluğunun sertife edilmesi konusunda üçüncü bir denetçi tarafından sertifikalandırma işleminin devam ettiğini kaydettiler.

İLK AŞAMADA YILDA 250 MİLYON METREKÜP GAZ İLETİLECEK

Yunanistan’a ilk aşamada Şahdeniz’den alınan gazdan günlük 700 bin metreküp, yıllık ise yaklaşık 250 milyon metreküp gazın iletileceğini belirten bir yetkili, şöyle konuştu: “Bu rakam şu anda sembolik bir rakam. Asıl gaz ihracatı mevcut kurulan kapasite üzerinden önümüzdeki yıllarda hızla artarak devam edecek. Şu anda belki çok küçük bir adım, fakat hem iki ülke ilişkileri, hem de AB’ye yeni bir koridor açılması bakımından önemli bir adım...” diye konuştu.

Yetkili, söz konusu hattın devreye alınmasının hemen arkasından İtalya-Yunanistan bağlantısı projesinin gerçekleştirileceğini söyledi.

TEMELİ 3 TEMMUZ 2005’DE ATILMIŞTI

Türkiye ve Yunanistan doğal gaz şebekelerinin enterkonneksiyonu ve Güney Avrupa Gaz Ringi’nin gerçekleştirilmesi kapsamında başlatılan Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin fizibilite çalışmaları 25 Mart 2002 tarihinde tamamlandı.

28 Mart 2002 tarihinde ise Ankara Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Yunanistan Kalkınma Bakanının huzurunda BOTAŞ ve DEPA Genel Müdürleri tarafından Mutabakat Zaptı imzalandı. Projeyle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Yunanistan Kalkınma Bakanı tarafından 23 Şubat 2003 tarihinde bir hükümetlerarası anlaşma da imzalandı.

Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattının temeli de 3 Temmuz 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından atılmıştı.

Proje ile 750 milyon metreküp ile başlayacak gaz taşıma miktarı 2012 yılında 11 milyar metreküpe ulaşacak. Bu miktarın 3 milyar metreküpünün Yunanistan’a 8 milyar metreküpünün ise İtalya’ya taşınması öngörülüyor.

209 kilometresi Türkiye’de olmak üzerinde, toplam 300 kilometre uzunluğunda bulunan hattın İtalya’ya uzatılması konusundaki çalışmaların da en kısa zamanda başlatılacağı belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Bryza da, resmi açılışı gelecek günlerde iki ülke başbakanları tarafından yapılacak Türkiye-Yunanistan doğal gaz boru hattının yaşama geçirilmiş olmasının müthiş bir gelişme olduğunu söyledi.



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,046 µs