En Sıcak Konular

Bush dolarla aynı kaderi paylaşıyor!

11 Kasım 2007 20:13 tsi
Bush dolarla aynı kaderi paylaşıyor! Dolar, önceki gün Euro karşısında tarihi seviyelere geriledi. Euro dolar paritesi 1.4752'ye kadar yükseldi. Daha önce Nixon, 1971 yılında ABD dolarını devalüe ederek, ABD iş dünyasını ve ekonomisini ayakta tutmaya çalışmıştı. Uzmanlar Bush'un da aynı ka

Fed'in döviz endeksine göre dolar tarihi seviyelere geriledi. Endeks en son1971'de ABD Başkanı Nixon doları devalüe ettiğini açıkladıktan sonra bu kadar düşmüştü..

Son aylarda uluslararası para birimleri karşısında sürekli değer kaybeden dolar, önceki gün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ticaret ağırlığını dikkate aldığı döviz endeksine göre 1971 yılından beri en düşük seviyelere geriledi. Fed endeksinde dolar Avustralya, Kanada, İsveç, İsviçre, Japonya, İngiltere para birimleri ve Euro ile aynı sepette yer alıyor. Dolar geçen cuma endekse göre 76.3 dolar seviyesine geriledi. Dolar, daha önce de 1969-1974 yılları arasında başkanlık koltuğunda oturan ABD'nin 37'nci başkanı Richard Nixon döneminde doların develüasyonu sonrasında bu seviyelere inmişti. 1971 yılında ABD ekonomisinin Vietnam Savaşı, petrol fiyatlarının tırmanması ve enflasyon krizi ile durgunluğa girmesi bügün ABD'de yaşanan ekonomik tablo ile benzerlikler taşıyor.

EKONOMİDE BENZER TABLO
Dolar, önceki gün Euro karşısında tarihi seviyelere geriledi. Euro dolar paritesi 1.4752'ye kadar yükseldi. Petrol fiyatları 100 dolar sınırında ve Fed Başkanı Bernanke geçtiğimiz günlerde ABD ekonomisinin mortgage dalgalanmasına bağlı olarak belirgin bir şekilde yavaşlayacağını ve yüksek petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz ve yukarı yönlü bir baskı oluşturduğunu söyledi. Nixon döneminde Vietnam Savaşı, enerji, enflasyon ve istihdam krizi ile çalkalanan ABD'nin gündeminde şimdi ise Irak Savaşı, mortgage krizi ve yine yüksek petrol fiyatları bulunuyor. O dönemde ABD'nin ilk kez dış ticaret açığı vermesi ve altın karşılığı dolar alan ülkelerin doların değer kaybetmesi karşısında paniklemesi ile Nixon 1971 yılında ABD dolarını devalüe ettiklerini bildirdi. ABD para biriminin ve ABD iş dünyasının nefes alması için dolar ve altın arasındaki bağ kaldırıldı.

DOLAR, 110 YEN'E GERİLEDİ
ABD ekonomisinde resesyon korkusuyla dolar geçen cuma günü tarihi seviyelere geriledi. Euro dolar paritesi 1.4752 sente kadar yükseldi. Dolar-Yen paritesi ise Mayıs 2006 tarihinden bu yana ilk kez 110 Yen seviyelerine geriledi.

DOW 1 HAFTADA % 4.1 DÜŞTÜ
Altın fiyatları on günlük yükselişin ardından gerileyen petrol fiyatları, doların Euro karşısında değer kaybı ile düştü. Altın fiyatları ons başına 834.20 dolara indi. ABD ham petrol fiyatları ise Kuzey Denizi'nde üretimi tekrar başlaması ile yaklışık bir dolar düşerek, 94.54 dolara geriledi. Krizin etkisini derinleştirdiği ve ABD ekonomisini etkilediği endişeleriyle geçen hafta Dow Jones Endeksi yüzde 4.1, S&P yüzde 3.7 ve Nasdaq ise yüzde 6.7 değer kaybetti.

Nixon 1971'de doları devalüe etmişti

1969 ile 1974 yılları arasında ABD'nin 37'nci başkanı olarak görev yapan Richard Nixon döneminde ABD ekonomisi Vietnam Savaşı, petrol fiyatlarının yüksekliği ile ortaya çıkan enerji krizi ve artan enflasyon tehdidi ile boğuştu. Nixon, 1971 yılında ABD dolarını devalüe ederek, ABD iş dünyasını ve ekonomisini ayakta tutmaya çalıştı. Başkan Bush'un da benzer bir kaderi paylaştığının altını çizen uzmanlar, para politikasını yönetenlerin 2008 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi ekonominin resesyona girmemesi için gerekli tedbirleri alacağını belirtti.

ABD EKONOMİSİ % 1.5 KÜÇÜLECEK

ABD Merkez Bankası, mortgage krizine bağlı olarak ABD ekonomisinin büyümesini yüzde 1 ila 1.5 arasında etkileyerek, yıllık büyümenin yüzde 2'nin altına çekeceğini öngörüyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda ABD ekonomisinin yılın son çeyreğinde belirgin bir şekilde durgunluğa gireceğini ve bu durumun 2008 yılı ilk yarısında da devam edebileceğini kaydetti. ABD Merkez Bankası'nın eski Başkanı 'Maestro' lakaplı Alan Greenspan de ABD ekonomisindeki resesyon tehlikesinin yüzde 30 olduğunu her demecinde vurguluyor. Uzmanlar, ABD ekonomisinde subprime mortgage krizinin etkilerinin 1 trilyon doları bulabileceğini belirterek, 2008 yılında dalganın etkisini artırarak devam edeceğini öngörüyor. Bu da yatırımcılar ve piyasalarda 'ABD ekonomisi resesyona mı giriyor' endişelerini artırarak, özelikle hisse senedi piyasasında önemli satışlar getirdi. Bütün bu gelişmeler ise ABD ve dünya borsalarını sarstı.

WATERGATE SKANDALI BAŞKANLIKTAN ETTİ

CUMHURİYETÇİ Nixon, ABD'nin en büyük siyasi skandalına karışarak ABD Başkanlığı'ndan istifa etmek zorunda kaldı. 1972 yılında 5 hırsızın telefonları dinlemek için Demokrat Parti'nin genel merkez binasına girerken yakalanması sonrasında bu kişilerin Cumhuriyetçilerle bağlantısı ortaya çıkmış ve amaçlarının Nixon'un 1972 seçimlerindeki Demokrat rakibi George Mcgovern'in seçim kampanyasını yürüttüğü Watergate binasındaki telefonları gizlice dinlemek olduğu anlaşılmıştı. 1972 yılında ikinci kez seçilen Nixon ise kamuoyundan yükselen baskılara dayanamayarak 1974 yılında görevden ayrılmak zorunda kalmıştı.

1 TRİLYON DOLARLIK HASAR DURGUNLUĞA İTİYOR

Krizden sadece finans sektörü etkilenmedi. ABD'li otomotiv, perakende ve teknoloji şirketleri de zararda..

ABD'DE temmuz ayında dar gelirlilere yönelik konut kredilerinde başlayan kriz geçtiğimiz hafta yeniden alevlendi. Özellikle konut ve finans sektörlerinde ortaya çıkan milyar dolarlık zararlar dalganın şimdi ekonominin geneline yayıldığı sinyalleri veriyor. Perakende, teknoloji, otomotiv ve gibi sektörler de krizin etkilerini hissetmeye başladı. Mortgage dalgasından en çok zarar gören finans sektörü Citigroup, Bank Of America, Wachovia, Fannie Mae, Capital One Financial, American Express, JP Morgan Chase gibi şirketlerin onlarca milyar dolarlık zararları ile paniğe kapıldı. ABD'li perakendeciler de kredi pazarında yaşanan sorunlara nedeniyle satışların olumsuz etkilendiğini ve ekonomiye paralel tüketici taleplerinde önemli bir yavaşlama olması ile gerilemeye başladı. Wal-Mart, 3M ve Target gibi şirketler üçüncü çeyrekte zarar açıkladı ve 2008 yılı projeksiyonlarında önemli kesintileri gitti. Wal-Mart yeni dükkan açılışları için tüm zamanların en düşük yatırım bütçesini hazırladı. ABD'li perakendeciler son 12 yılın en kötü ekim ayı satışlarına imza attı.

MORTGAGE KRİZİ 4 SEKTÖRÜ VURDU

ABD ekonomisinin lokomotifi olarak adlandırılan dev şirketler mortgage dalgalanması ile bir biri ardına zarar açıklıyor. Bankacılık ve finans, gayrimenkul, otomotiv, perakende ve teknoloji sektörlerinin önde gelen oyuncuları durgunluğa giren ekonomi ile zor durumda.


Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs