En Sıcak Konular

Türkiye kimsenin yapamadığını yapacak!

11 Kasım 2007 18:58 tsi
Türkiye kimsenin yapamadığını yapacak! Türkiye kimsenin yapamadığını yapıyor. İsrail ve Filistin devlet başkanları tarihte ilk kez Ankara'da aynı parlamentoda birbirlerini dinleyecek ve aynı masaya oturacak. İşte planlanan buluşmada görüşüleceklerin ana hatları..

Perez ve Abbas Ankara'da görüşecek

Camp David'den Çankaya'ya
Ortadoğu'da yeni barış zemininin aranacağı Annapolis toplantılarından önce, İsrail ve Filistin devlet başkanları düzeyinde ilk kez bir araya Çankaya'da gelecek. Bu, 2000 yılındaki başarısız Camp David zirvesinden beri iki ülke arasındaki en üst düzey temas.
Meclis'e hitap edecekler
Şimon Perez ve Mahmud Abbas 13 Kasım'da ilk kez ortak bir çatı altında konuşma yapacak, yani birbirlerini dinleyecekler. Bu çatının TBMM olması, Türkiye'nin bölgedeki önemli rolünü gösteriyor. Türkiye Ortadoğu'da ilişkilerini sıçratmayı bildi.
Somut projeye imza
Perez ve Abbas, TOBB inisiyatifiyle başlatılan Ankara Forumu projesine imza atacak. Ankara Forumu, 6 bin Filistinliye iş sağlayacak. Bu, ABD, Rusya, AB ve BM'den oluşan 'Dörtlü Girişim'in elindeki tek somut proje.

Murat Yetkin/Radikal

Büyük Buluşma

İsrail ve Filistin devlet başkanları tarihte ilk kez Ankara'da aynı parlamentoda birbirlerini dinleyecek ve aynı masaya oturacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın Ankara'da İsrail ve Filistin devlet başkanlarını aynı gün ağırlamakla kalmayacak. Ortadoğu barış sürecine yeni bir başlangıç zeminin aranacağı Annapolis (ABD) toplantılarından 15-20 gün kadar önce, İsrail ve Filistin devlet başkanlarını tarihlerinde ilk kez bir araya Çankaya Köşkü'nde getirecek. Bu aslında 2000 yılında Bill Clinton'ın başarısız kalan Camp David zirvesinden bu yana İsrail ve Filistin arasındaki en yüksek düzeydeki temas olacak.
Çankaya'da 13 Kasım'da sabah saatlerindeki üçlü toplantı ardından İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, beraberce TOBB Üniversitesi'ne gidecek ve aynı masa etrafında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde yemek yiyecekler.
TOBB Üniversitesi sonrasındaki durak, aslında bu iki ortak etkinlikten de önemli. İsrail ve Filistin devlet başkanları ilk kez ortak bir çatı altında birbirleri ardına konuşma yapacak, yani birbirlerini dinleyecekler. Bu çatının Türkiye Büyük Millet Meclisi olması, Türkiye'nin bölge politikalarında oynadığı rolü gösteriyor aslında. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ziyaretinden Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a kadar bölge ülkelerinin liderlerinin Ankara'da adeta resmi geçit yapması henüz bunu gösteremediyse, Perez ve Abbas'ın Ankara'da buluşmayı, konuşmayı, aynı yemeği paylaşmayı kabul etmiş olmaları göstermeli. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile düşe kalka yürümeye çalışırken Ortadoğu'da yalnızlaşacağını, üstelik Avrupa'da da etkisini yitireceğini düşünenler yanılıyor. Türkiye, AB ısrarını, AB içindeki bazı gerici güçlere karşın sürdürürken, Ortadoğu ile ilişkilerini sıçratmayı bildi.
Yine de Perez ve Abbas'ı Ankara'da bir araya getiren gücün, siyasetin vaatlerle dolu olan yüzü değil, somut adımlar içeren yüzü olduğunu görmemiz gerekiyor.
Perez ve Abbas, Ankara'ya bundan bir buçuk yıl önce, 2005 Nisan ayında TOBB inisiyatifiyle başlatılan Ankara Forumu projesine, nihai imzayı Gül ile birlikte atmaya geliyorlar. Ankara Forumu, Gazze'de, çatışmalar nedeniyle harap olmuş Erez sanayi bölgesini TOBB önderliğinde ve İsrail ve Filistin sanayi ve ticaret odalarıyla birlikte kurulacak bir şirkete devrederek burada 6 bin kadar Filistinliye iş ve Filistin ekonomisine kaynak sağlamak, böylece de siyasi gerginliğin yumuşamasına katklıda bulunmayı amaçlayan bir proje. Sloganı 'Barış için sanayi'. Şu anda ABD, Rusya, AB ve BM'den oluşan ve başında eski İngiliz Başbakanı Tony Blair'in bulunduğu Dörtlü Girişim'in elindeki yegâne somut ve yapılabilir proje.
Siyaset, soyut kavramlar somut adımlarla ifade edilebildiğinde vücut bulabiliyor. Türkiye'ye bölgesinde güç katan Ankara Forumu projesi bunun somut örneği. Ankara Forumu ile ortaya çıkan fırsat ve Türkiye'nin çabasını, ABD ve Irak'la PKK ile yaşanan soruna bakılarak 'Terzi söküğünü dikemez' sözüyle küçümsemek doğru değil. Uluslararası siyaset bileşik kaplara benziyor çünkü: Bazen size en yakın sütundaki suyu yükseltmeniz için bir başka sütuna su eklemeniz, katkıda bulunmanız gerekebiliyor.
Bu projenin gerçekleşmesinde en çok emeği geçenleri şimdi yazmak, sonra anmaktan daha anlamlı: Gül'ün teşviki ve Hisarcıklıoğlu'nun sahiplenmesi olmaksızın bu proje gerçekleşemezdi. Fakat projeyi ete kemiğe büründüren perde arkasında kalmış isimleri saymak gerekir: TOBB'un düşünce kuruluşu TEPAV'ın müdürü profesör Güven Sak ilk sırada sayılmalı. Şu anda Dışişleri Müsteşar Yardımcısı olan eski Tel Aviv Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu, şimdiki Türk Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye'nin Filistin Ekonomi Koordinatörü Vehbi Dinçerler, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Mahfuz, İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi ve yenisi Gaby Levy ortaya çıkmakta olan başarılı girişimi mümkün kıldılar.



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs