En Sıcak Konular

Şimon Peres Ankara'da

11 Kasım 2007 13:33 tsi
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, resmi bir ziyaret için Ankara’ya geldi. Peres, Gül ve Abbas ile “üçlü” görüşmelerde bulunacak.

Nobel Barış Ödülü sahibi Peres ayrıca, TBMM’ye hitap eden ilk İsrail devlet başkanı olacak.
           
 
Peres, Ankara’da Türkiye’nin Ortadoğu’daki “aktif” politikasının bir yansıması olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Filistin Yönetim Başkanı Mahmut Abbas ile “üçlü” görüşmelerde bulunacak. Nobel Barış Ödülü sahibi Peres ayrıca, TBMM’ye hitap eden ilk İsrail devlet başkanı olacak.


Beraberinde bir heyetle Ankara'ya gelen Peres, Esenboğa Havaalanı'nda  Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından karşılandı. Karşılamada  İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi ve Türkiye'nin Tel Aviv  Büyükelçisi Namık Tan ile diğer yetkililer de hazır bulundu.

Peres havaalanında basına açıklama yapmazken, basın mensuplarının  görüntü almalarına izin verildi.
Konuk Cumhurbaşkanı için alanda olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı  dikkati çekerken, polis teşkilatının özel eğitimli köpekleriyle bomba  araması yapıldı.

Peres, ziyareti çerçevesinde bugün ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret  edecek. Bu ziyaretin ardından Bilkent Üniversitesine geçecek olan Peres,  üniversiteden fahri doktora unvanı alarak ve bir konferans verecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle  yarın karşılanacak olan Konuk Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı Köksal Toptan  ile de görüşecek. Peres yarın ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve  Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ı da kabul edecek.  Cumhurbaşkanı Gül, Konuk Cumhurbaşkanı onuruna yarın akşam yemek verecek.

Peres, 13 Kasım Salı günü ise TBMM'ye hitap edecek. Peres, TBMM'ye hitap  eden ilk İsrail cumhurbaşkanı olacak.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, geçen hafta başında Peres'in Türkiye  ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirerek, Peres'in Türkiye  parlamentosunda konuşmak için davet edilmesini de "olağanüstü bir olay"  olarak değerlendirmişti.

TBMM Genel Kurulunda bugüne kadar 25 ülkenin devlet ve hükümet  başkanları ya da parlamento başkanları konuştu. Mecliste en fazla  konuşan lider, KKTC'nin eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu. Denktaş 7  kez, hayatını kaybeden Azerbaycan'ın eski Devlet Başkanı Haydar Aliyev 3  kez milletvekillerine hitap etti.

Peres'in Salı günü akşam saatlerinde Ankara'dan ayrılarak İstanbul'a  geçmesi bekleniyor. İstanbul'da yaklaşık 4 saat kadar kalması öngörülen  Peres'in Musevi cemaatiyle bir araya gelmesi ve ardından da Türkiye'den  ayrılması planlanıyor.
        
ANKARA FORUMU
        
İsrail Cumhurbaşkanı Peres, ayrıca Cumhurbaşkanı Gül ve Filistin Ulusal  Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte Ankara Forumu toplantısına  katılacak.

Türkiye'nin öncülüğünde Nisan 2005'de başlatılan Ankara Forumu  toplantılarının yedincisi, Gül, Peres ve Abbas'ın katılımıyla, 13 Kasım  Salı günü Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Toplantıda, forum çalışmalarında  kaydedilen son gelişmeler değerlendirilerek, forum katılımcılarının  birlikte geliştirdikleri Barış İçin Sanayi projeleriyle ilgili  çalışmalara ivme kazandırılmasına yönelik kararlar alınacak.

Toplantı çerçevesinde, Batı Şeria'daki organize sanayi projelerini  başlatacak olan çerçeve mutabakat anlaşması, Ankara Forumunu oluşturan  taraflar olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat  Hisarcıklıoğlu, İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Şraga Broş ve  Filistin Sanayi Ticaret ve Tarım Odaları Başkanı Ahmed Haşim Zugeyr  tarafından üç liderin gözetiminde imzalanacak.

İmza törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile İsrail ve Filistinli  konukları, TOBB'un Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesindeki  TEPAV'da verilecek öğle yemeğinde bir arada olacaklar.
        
TÜRKİYE'NİN ROLÜ
        
İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Türkiye ziyaretinden önce verdiği demeçlerde  Türkiye'nin bir yandan terörle savaşırken bir yandan da barışa liderlik  edebileceğini söylemişti.

"Nüfusu Müslüman olan bir ülkenin, bütün taraflarca kabul edilmiş bir  arabulucu olarak ortaya çıkıyor olması, tarihte ilk kez rastlanan bir  durum" diyen Peres, Türkiye'nin Annapolis'te yapılacak Orta Doğu Barış  Zirvesi öncesinde önemli bir olumlu hava yaratabileceğini, Arapların ve  Müslümanların Türkiye'ye duyduğu saygı nedeniyle böylesi bir katkının  kendileri için çok önemli olduğunu bildirmişti.

Peres, Irak konusunda ise, "Biz de İsrail olarak Irak'ın parçalandığını  görmek istemiyoruz" derken, çözümün 3 bölgeden oluşan federal bir Irak  olduğunu söylemişti. Peres, "Bence Irak en sonunda 3 bölgeden oluşan  federal bir devlet olacak. Burada gerçekten fazla bir seçenek yok. Bu  bölgelerin birbirlerinden tamamen bağımsız olması, yani parçalanmış bir  Irak pek mümkün değil. Ama tamamen entegre olmuş merkezi bir devlet de  çok zor. Bu nedenle ikisinin ortasında bir çözüm bulunmalı" diye  konuşmuştu.

haber7



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs