En Sıcak Konular

Atatürk Kongresi yarın başlıyor

11 Kasım 2007 10:26 tsi
"6. Uluslararası Atatürk Kongresi" yarın Ankara'da başlıyor. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, tarafından düzenlenen kongre, 16 Kasım'a kadar sürecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde gerçekleştirilecek kongreye 63 yabancı, 176 yerli toplam 239 araştırmacı ve bilim adamı katılacak. Kongre de 4 araştırmacıya ise Atatürkçü düşünceyle ilgili çalışmaları nedeniyle ödül verilecek. Eş Başkanlıklarını Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Sadık Tural, Prof. Dr. Utkan Kocatürk ve Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nizami Caferov'un yaptığı kongreye 63 yabancı, 176 yerli toplam 239 araştırmacı katılacak. Yeni bilgi, belge, yorum ve sentezleri yaymak ve tanıtmak amacıyla başlatılan Uluslararası Atatürk Kongreleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli olaylarının aydınlatılmasına destek sağlamak ülkeler ve insanlar arasındaki kültürel bağların kurulmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştiriliyor. Bu amaçla 6. Uluslararası Atatürk Kongresi'nde geniş katılımlı toplantılar ve sunulacak 228 bildiri ile 1918-1938 arasındaki konular ve sorunlar tüm yönleri ile ele alınacak. Açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve Atatürk Yüksek Kurumu Başkanı, Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Sadık Vural'ın yapacağı açılış töreninin ardından "Milli ve Evrensel Yönleriyle Atatürk Devrimi" konulu panele geçilecek. Prof. Dr. Utkan Kocatürk'ün oturum başkanlığını yapacağı panele Prof. Dr. Hale Şıvgın, Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Yrd. Doç. Dr. Şaduman Halıcı ve Prof. Dr. Salahi R. Sonyel konuşmacı olarak katılacak.

-4 ARAŞTIRMACIYA ÖDÜL VERİLECEK-

Açılış töreni içerisinde, Atatürk Araştırma Merkezi'nin amaçları doğrultusunda, Atatürkçü düşüncenin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yurt içi ve yurt dışında doğru bilgilerle tanıtımı ve yaygınlaşması konusundaki üstün hizmetlerinden dolayı, Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Emekli Büyükelçi Dr. Bilal N. Şimşir, Prof. Dr. Salahi Ramadan Sonyel ve Dr. Andrew Mango'ya Gümüş Anılık verilecek. Başkent Öğretmen Evi'nde bulunan dört ayrı salonda sürdürülecek olan Kongre'nin birinci oturumu yarın saat 14.00'te başlayacak. Toplam 50 oturumun yapılacağı kongre, Moğolistan'dan katılan Niama Davaa'nın "Cengiz Han'ın Mührü ile 10. Yıl Nutku'nun Benzerlikleri", Prof. Dr. Önder Göçgün'ün "Atatürk'ün Araştırıcı, Sorgulayıcı Derin Tarih ve Dil Görüşü; Mu Medeniyeti", Lübnan'dan katılan Prof. Dr. Massoud Daher'in "Küreselleşme Sürecinde Atatürkçülük Üzerine Bazı Düşünceler", Azerbaycan'dan katılan Prof. Dr. Musa Qasımlı'nın "Sovyet Rusya'nın Bakış Açısından Mustafa Kemal Hareketinin Temelleri" gibi sunumları dinleme ve dünyanın çeşitli ülkelerinde Atatürk'ün düşünce sistemi ve devrimlerinin etkileri üzerine, o ülkelerden gelen bilim insanlarının sunumları aracılığıyla bilgi edinme imkanı verecek. Türkiye'nin siyasi tarihi ve anayasal kurumları üzerine çalışmalarıyla tanınan Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir ise "Amasya Genelgesi'nden Bugün Güç Almak başlıklı bildirisini kongrenin ikinci gününde sunacak.

zaman



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,948 µs