finansal savaş başlıyor | " /> finansal savaş başlıyor | "/>

En Sıcak Konular

Terörle finansal savaş başlıyor

11 Kasım 2007 09:40 tsi
Terörle finansal savaş başlıyor 
PKK yandaşlarının para trafiğini ortaya çıkartan Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) terörün finansman kaynaklarını kurutmak amacıyla yeni bir tasarı hazırladı. İşte tasarıdan ayrıntılar...

Düzenlemede EFT sistemindeki bildirim zorunluluğu 12 bin YTL’den 2 bin YTL’ye düşürülüyor. Ayrıca şüpheli 23 sektöre bildirim zorunluluğu geliyor.

PKK yandaşlarına yurtdışından para gönderildiğini belirleyen Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), terörün finansmanı başta olmak üzere karapara ile mücadele için yeni bir düzenleme hazırlayarak Bakanlar Kurulu’nun onayına sundu. Çıkarılacak Bakanlar Kurulu kararı ile terörün en büyük finansman kaynağı olan elektronik transferlerde kimlik tespiti zorunluluğu 12 bin YTL’den 2 bin YTL’ye düşürülecek. MASAK Başkanlığı’ndan Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na atanan Genç Osman Yaraşlı, yaptığı açıklamada taslağın yakında yasalaşacağını söyledi. Hesap açma durumunda dernek, vakıf, şirket, sendika, siyasal partilerde ayrı ayrı düzenleme yaptıklarını kaydeden Yaraşlı, söz konusu grupların hesapları için kimlik tespit süreçleri belirlendiğini kaydetti. MASAK, bir süre önce, PKK yandaşlarına yurtdışındaki sivil toplum örgütleri üzerinden para gönderildiğini belirlemişti.

BİLDİRMEYENE 11 BİN YTL CEZA

Tüm dünyada terör finansmanın elektronik para transfer sistemi (EFT) ile yapıldığını kaydeden Yaraşlı, ‘Kimlik tespiti sınırının, elektronik transferlerde düşürülmesi hem aklama hem terörün finansmanı açısından önemli’ dedi.

Karapara ve terörün finansmanı ile mücadelede 23 sektör veya kuruluşun yükümlü grup olduğunu ifade eden Yaraşlı, mücadele için getirilecek yükümlülüklere uymayanlara para ve hapis cezası uygulanacağını vurguladı. Bu kapsamda kimlik tespiti ve şüpheli işlem bildirimi yapmayan finansal kuruluş için 10 bin 780 YTL, finansal kuruluşun sorumlu personeli için 2 bin 150 YTL, finansal olmayan kuruluşlar için 5 bin 390 YTL para cezası uygulanacak.

Jokey Kulübü de spor kulüpleri de bildirim yapacak

Terörle mücadele başta olmak üzere ekonomik suçlarla mücadelede bildirim ve ihbar yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda yeni düzenleme kapsamında ceza alacak gruplar şöyle: Bankalar, özel finans kurumları, ikrazatçılar, leasing ve faktoring şirketleri, sigorta şirketleri, İMKB ve Takasbank, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, yatırım fonu yöneticileri, yatırım ortaklıkları, kuyumcular, döviz büfeleri, PTT dahil her türlü posta ve kargo şirketleri, emlakçılar, talih oyunları salon işletmeciliği yapanlar, iş makineleri dahil her türlü deniz, hava ve kara nakil vasıtalarının alım-satımı ile uğraşanlar, tarihi eser, antika, sanat eseri koleksiyoncuları ve alım-satımı ile uğraşanlar veya bunların müzayedeciliğini yapanlar, spor kulüpleri, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü, Tapu Sicil Müdürlükleri, noterler.

PKK’ya yardımı kravatlı banka müşterisi yapıyor

PKK’ya elektronik alanda finansal işlemler ile destek sağlandığı haberlerine işaret eden Yaraşlı, ‘Bunu terörist değil, ceketli-kravatlı bankaya gelen senin-benim gibi adamlar, iyi elektronik uzmanları yapıyor’ dedi. Yaraşlı ‘Farkında olmadan terörün finansmanı yardım etmiş veya zemin hazırlamış olmanın riski büyüktür. Muhabirlik ilişkisinin bile güvenilirliğe göre verildiği bir finans dünyasında artık çok dikkat etmek gerekir. Finansal piyasalarda ülkeler rekabet edebilmek için diğer ülkenin bankası için ‘kara para aklıyor’ diye asılsız dedikodular bile çıkarıyor’ diye konuştu.

Köşedeki berber 100 bin dolarla oynayamayacak

Şüpheli işlem bildirimine konu olacak ya da izlemeye alınacak finansal işlemlerde de ikili yapıya geçileceğini belirten Genç Osman Yaraşlı, risk bazlı olarak hareket edileceğini ifade etti. Finansal kuruluşların kendi aralarındaki işlemler, kamu kuruluşlarının işlemleri, maaş ödemeleri gibi toplu müşteri kabulü ile iş ilişkisinde ‘basitleştirilmiş tedbirler’ prosedürüne tabi olunacağını anlatan Yaraşlı, sistemi tıkamadan kara para ve terörün finansmanı ile mücadeleyi amaçladıklarını vurguladı. Yaraşlı ‘Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki para varsa risk yüksek demektir. Mesela köşe başında berber ama sık sık 50-100 bin dolar getiriyor. Tatminkar cevap alamıyorsanız hakkında şüpheli işlem bildirimi yapılacak’ dedi.
 
star gazetesi



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,577 µs