En Sıcak Konular

Başkent Ankara'da tarihi buluşma

11 Kasım 2007 09:33 tsi
Başkent Ankara'da tarihi buluşma Türkiye, İsrail-Filistin barışına yönelik bu ay sonunda yapılması öngörülen ABD'nin desteklediği Annapolis konferansı çalışmaları için mekik diplomasisi yürütüldüğü günlerde, bu alanda tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yapacak.

Ankara Forumu, İsrail Cumhurbaşkanı ve Filistin Devlet Başkanı'nı bir araya getirecek. İki devlet başkanı TBMM'de konuşacak.

Annapolis konferansına günler kala İsrail ve Filistin'i en üst düzeyde birlikte ağırlamaya hazırlanan Ankara, İsrail ve Filistinli işadamlarını, Türkiye'nin öncülüğünde, barış için sanayi projesi etrafında bir araya getiren Ankara Forumu'nun, Batı Şeria'daki organize sanayi projelerine start verecek çerçeve mutabakatını da üç ülkenin cumhurbaşkanlarının gözetiminde hayata geçirecek.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi daveti doğrultusunda Türkiye ziyaretine bugün başlayacak.

Peres, sabah uçakla Türkiye'ye doğru yola çıkacak ve öğle saatlerinde Ankara'da olacak. İsrail Cumhurbaşkanı, Ankara'daki ilk gününde Anıtkabir'i ziyaret ederek saygı duruşunda bulunacak, daha sonra Bilkent Üniversitesi'nde konferans verecek.

Peres'e Bilkent Üniversitesi'nce fahri doktora unvanı takdim edilecek.

Ankara'daki temasları süresince yabancı konukların ağırlandığı Camlı Köşk'te kalacak olan Peres, 12 Kasım Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Gül tarafından resmi törenle karşılanacak, iki cumhurbaşkanı baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Peres, öğleden sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan ile bir araya gelecek ve Camlı Köşk'te Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul edecek; aynı akşam Cumhurbaşkanı Gül, Peres onuruna akşam yemeği verecek.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da pazartesi günü, Cumhurbaşkanı Gül'ün resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gitmek üzere Ürdün üzerinden hareket edecek.

Peres ve Abbas TBMM'ye hitap edecek

İsrail Cumhurbaşkanı ve Filistin Devlet Başkanı, 13 Kasım Salı günü, Türkiye'nin öncülüğünde son birkaç yıldır üzerinde çalışılan, barış için sanayi projesi Ankara Forumu çerçevesinde, Batı Şeria'da organize sanayi bölgesinin kurulmasına yönelik ilk somut adımı da Ankara'da atacak.

Gül, Peres ve Abbas, üç ülkenin iş adamlarınca, Batı Şeria'da Tarkumiya veya Cenin'de kurulması öngörülen sanayi bölgesinin çerçeve mutabakatının imza töreninde "gözlemci" olarak bulunacak.

Çerçeve anlaşması, Ankara Forumu'nu oluşturan taraflar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Şraga Broş ve Filistin Sanayi Ticaret ve Tarım Odaları Başkanı Ahmed Haşim Zugeyr arasında imzalanacak.

İmza törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile İsrail ve Filistinli konukları, TOBB'un Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesindeki TEPAV'da verilecek öğle yemeğinde bir arada olacak.

13 Kasım Salı günü öğleden sonra, önce İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM'ye hitap edecek.

Peres, böylece bir Müslüman ülke parlamentosunda konuşan ilk İsrail Cumhurbaşkanı da olacak. Filistin lideri Abbas da Türkiye Parlamentosu'nda konuşacak ilk Filistin Devlet Başkanı olacak.

Cumhurbaşkanı Gül de Genel Kurul'da komisyon sırasına oturarak liderlerin konuşmasını dinleyecek.

Olmert: "Peres'in Türkiye'ye ziyareti tarihi"

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, geçen hafta başında Peres'in Türkiye ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirmiş ve Peres'in Türkiye Parlamentosu'nda konuşmak için davet edilmesini de "olağanüstü bir olay" olarak değerlendirmişti.

Olmert, Türkiye'nin önemli bir demokratik ve aynı zamanda Müslüman ülke olduğunu ifade etmiş, "dost" bir ülke olan Türkiye'nin Arap ülkeleriyle İsrail'i yakınlaştırmada büyük rol oynayabileceğini belirtmişti.

Peres de Türkiye'nin barış sürecinde birincil sırada rol oynayabileceğini kaydederek, "Türkiye'nin ılımlı ve demokratik yapısının, İran ile özdeşleşen aşırı dinci İslam'a karşı bir denge gücü olabileceğini" belirtmiş ve "Eğer Türkiye'nin tarzı kazanırsa hepimiz kazanırız. Müslümanlar, Araplar ve İsrailliler" demişti.

Peres, Türkiye'nin tüm İslam dünyası içinde örnek bir ülke olduğunu defalarca vurgulamıştı.

Peres, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde, 1993 ve 1994 yıllarında iki kez Ankara'yı ziyaret etmişti. İsrail Cumhurbaşkanı Peres, salı günü TBMM'ye hitap ettikten sonra temaslarını sürdürmek üzere İstanbul'a geçecek.

Filistin Devlet Başkanı Abbas ise aynı günün akşamı, Cumhurbaşkanı Gül'ün onuruna vereceği akşam yemeğinden sonra ülkesine dönecek. Peres, İstanbul'da Yahudi toplumunun önde gelenleri ile buluşacak, ayrıca onuruna verilecek yemeğe katıldıktan sonra gece geç saatlerde Türkiye'den ayrılacak.

haber7



Bu haber 237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,558 µs