Müşerref'e desteğinin sırrı | " /> Müşerref'e desteğinin sırrı | "/>

En Sıcak Konular

ABD'nin Müşerref'e desteğinin sırrı

10 Kasım 2007 19:07 tsi
ABD'nin Müşerref'e desteğinin sırrı

ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton, Pakistan'da 3 Kasım'da sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in ABD yönetimi tarafından neden desteklenmek zorunda olduğunu açıkladı.

ABD'nin eski BM Daimi TemsilcisiJohn Bolton, Pakistan'da 3 Kasım'da sıkıyönetim ilan eden Pakistan DevletBaşkanı Pervez Müşerref'in ''ülkenin sahip olduğu nükleer silahların yanlış ellere geçmemesi için'' desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Bolton, BM Gazeteciler Kulübü'nde (UNCA) bugün yeni yazdığı ve yeni basılan''Teslimiyet Seçenek Değil: ABD'yi BM'de ve Dünyada Savunma'' isimli kitabını tanıttı ve gazetecilerin uluslararası politika ile ilgili sorularını yanıtladı.

Bolton, kitabının BM kapsamında ABD ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nda kapalı kapılar ardında kararların nasıl alındığını kendi yaşadıkları ve izlenimleriyle anlatmaya çalıştığını söyledi. Bolton, Pakistan'daki durumla ilgili sorulan bir soru üzerine, ülkedeki şartların iyi olmadığını herkesin bildiğini, kimsenin bundan memnuniyetduyamayacağını, ancak konuya ABD'nin stratejik çıkarları açısındanbakıldığında ülkenin nükleer silahlarının güvenli ellerde olmasının enönemli mesele olduğunu belirtti.

John Bolton, ülkede İslami radikaller tarafından bir ihtilal yapılmasının ya da Müşerref'in bir suikaste kurban gitmesinin son derece tehlikeli bir durum yaratacağını belirterek, ''Bu durumda ülkenin nükleer silahlarının El Kaide'nin eline geçmesi söz konusu olabilir'' dedi. Bolton, ABD'nin, Müşerref'i, ülkenin nükleer silahlarının, ''yanlış ellere geçmesini'' yıllardır önlediği ve bugün de bunu yaptığı için desteklemesi gerektiğini belirtti.

-İRAN, SURİYE VE KUZEY KORE-

Bolton, İran'ın nükleer programıyla ilgili sorular üzerine ise 4 yıldan fazla bir zamandır yürütülen müzakerelerin ardından, İran'ın nükleer programından vazgeçmediğini, müzakere yolunun işe yaramadığına inandığını söyledi.

İran'da kötüye giden ekonomik şartlar, etnik grupların yönetimden hoşnutsuzluğu ve özellikle genç nüfusun daha değişik bir hayat yaşama istekleri nedeniyle rejimden memnun olmadığını söyleyen Bolton, İran'da rejim değişikliğinin söz konusu olabileceğini ifade etti. Bolton, İran'ın nükleer programının uluslararası barış ve güvenlik içintehdit oluşturduğunu belirterek, ABD'nin İran'a askeri bir operasyon düzenlemesinin de son çare olarak gündeme gelebileceğini belirtti.

John Bolton,BM Güvenlik Konseyi'nin, İran'ın nükleer programına yönelik aldığı kararların ve öngördüğü yaptırımların pek etkili olmadığı yorumunda bulundu. ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Bolton, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey'i de eleştirerek, Baradey'in UAEK'ye zarar verdiğini ileri sürdü.

Bolton, 6 Eylül'de İsrail'in, Suriye'nin kuzeydoğusunda bir hava saldırısı düzenlemesi ile ilgili soru üzerine ise olayla ilgili tüm verilerin bilinmediğini, ancak kendisinin Suriye, Kuzey Kore ve İran'ın nükleersilah üretimi ve teknolojisi konusunda işbirliği yaptığına ve Suriye'de vurulan yerin, Kuzey Kore'nin inşasına yardım ettiği bir nükleer silah tesisi olduğuna inandığını söyledi.

-IRAK VE ORTA DOĞU-

Bolton, ABD'nin Irak'a girmesinin hata olup olmadığının sorulması üzerine,Irak'ta Saddam rejiminin sona ermesinin, ''stratejik bir zafer''olduğunu, Irak'ın nükleer silah tehdidinin sona erdiğini ve rejimindeğişmesinin hem Irak'ı, hem de bölgenin yararına olduğunu savundu. John Bolton, ''ABD'nin kendi stratejik çıkarını koruması gerekiyordu, bununsonuçları belki ağır oldu, ama ABD'nin kendisini savunmamasının sonuçlarıçok daha ağır olabilirdi'' dedi.

Bolton 26 Kasım'da ABD'de düzenlenecek Orta Doğu konferansının zamanlamasının iyi olmadığını ve şu an tüm Filistinliler'i temsil edecek bir grup bulunmadığını söyledi. Bolton ''Şu an Orta Doğu sorunundan dahaziyade Lübnan'daki durum daha fazla önem taşıyor'' dedi.

Bolton, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM'de reform çalışmalarıyla ilgili sorular üzerine ise Ban'ın görevini BM Ana Sözleşmesi çerçevesinde son derece iyi yaptığına inandığını, eski genel sekreter Kofi Annan'ın ise adeta ''laik bir papa'' gibi davrandığı yorumunu yaptı. Bolton, Ban'ın BM'de öngörülen reformlar konusunda görece olarak yavaş olduğunu ve bunun da Genel Sekreter'in kendi kişisel özelliğinden kaynaklandığına inandığını belirtti.

Bolton, ABD'nin uluslararası arenada tek başına girişimleri olmasıyla ilgili bir soru üzerine de bunun kötü bir durum değil, tam tersine bir liderlik özelliği olduğunu söyledi, ''uzlaşmanın her zaman erdem olmadığı'' yorumunu yaptı. ABD Başkanı George W. Bush tarafından ABD'nin BM daimi temsilciliği görevine 1 Ağustos 2005'ta atanan Bolton, bu görevde 9 Aralık 2006 tarihinedek kalmıştı.

Bolton, özellikle Kuzey Kore ve İran'ın nükleer programlarına karşı tutumu ve BM'nin reforma ihtiyacı bulunduğunu savunan,BM'nin en aktif büyükelçilerinden biriydi. Bolton, muhafazakar kanadın sivri dilli temsilcilerinden olması nedeniyle Demokratlar tarafından eleştiriler almıştı.

haber7



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,456 µs